Egyedi, LED-es légtornász szám a Fővárosi Nagycirkuszban – Villáminterjú Szulitával és Dennis-szel

Szulita és Dennis is fellépnek Dinasztiák című műsorunkban egyedi, LED-es légtornászszámukkal. A világjáró artistaművészeket produkciójuk különlegességeiről kérdeztük.

 

Ti vagytok az egyetlen LED-légtornászok Európában. Mit takar pontosan ez a megnevezés?

 

Szekrényes Szulita: Mi vagyunk az első magyar artistapáros Európában, akik megalkották és megvalósították ezt az egyedi LED-es légtornász produkciót. Ennek a LED-fényműsornak Dennis volt a kitalálója és kreatív megálmodója is egyben. A Baross Imre Artistaképző Iskolában légtornászként egy karusszelcsoportban végeztünk, majd egy év múlva duó karrierbe fogtunk. Törtük a fejünket, hogy mivel tűnhetnénk ki a több ezer légtornász közül, így pattant ki az ötlet Dennis fejéből. Arra koncentráltunk, hogy a trükkök mellett különleges látványt is adjunk a közönségnek, ezért kifejlesztettünk egy speciális, világító ruhát. Ezért hívjuk magunkat LED-légtornászoknak, mert „fényruhánk” van.

2014-ben debütált a LED-es kosztümös számunk, de már több mint tíz éve dolgozunk együtt.

A számunk megalkotása során több zsánerből is merítettünk, a karusszelből, a hengeperzsből, a luftballettből és a kötélszámból.

 

Ti terveztétek a ruhátokat?

 

Kiss Dennis: Igen, az ötlet tőlem származik, de a megvalósításához szükségünk volt egy olyan személyre, aki a technológia elektronikájáért felel, illetve kosztümtervezőkre. Nagyon sok helyen azt mondták, hogy ez lehetetlen, kivitelezhetetlen. Mi viszont nem mondtunk le erről a tervről. Amikor végre valaki igent mondott nekünk, nagyon örültünk. Azt mondták, hogy vágjunk bele, megpróbálják megcsinálni, de nem garantálnak semmit. Ehhez képest most már az ötödik kosztümünk készül.

Szulita és Dennis az első magyar artistapáros Európában, akik megalkották és megvalósították ezt az egyedi LED-es légtornász produkciót.

 

Egy műszerész készíti hozzá az elektronikát, viszont a ruhába már én vezetem be a kábeleket és én forrasztom össze. Mostanra már kitanultam a LED-es műszerész szakma alapjait, de tovább akarom fejleszteni magam, hogy LED vezérlő elektronikákat is tudjak csinálni. Ezeket a fényeket programozással bárhogy be lehet állítani, igazítani lehet az adott műsorhoz, rendezvényhez, zenéhez.

 

Mi a számotok mondanivalója?

 

Szekrényes Szulita: A sötétségből megszületik az életet adó fény, majd az élet és annak megannyi csodája. Ezt erős effektekkel és látványos trükkökkel adjuk át a közönségnek. Például Dennis egy lábbal lóg fejjel lefelé és a nyakával tart engem nyakon lógva egy légtornászeszközzel, nyakstrabátlival. Körbe forogva egyre magasabbra jutunk, majd nyakforgással fejezem be a trükköt. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a Fővárosi Nagycirkusz közönségét is elkápráztathatjuk a LED-es produkciónkkal.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám