Elhunyt Schneller Csaba artistaművész

A Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúzik Schneller Csaba artistaművésztől.

Schneller Csaba 1950.11.10.-én született Szekszárdon Schneller Éva artistaművész és Madarász Ervin „Ervinó” világhírű légtornász gyermekeként. Később nagybátyja, Schneller Péter, a ZOO Cirkusz tulajdonosa fogadta örökbe és nevelte fel.

Feleségével, Leiner Piroskával 1968-ban három önálló műsorszámmal – kaucsuk- klizsnik, görgő, egykerekű bicikli – éveken át Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban, majd Németországban léptek fel. 1980-ban hazatértek és családtagjaikkal megalapították az első önálló cirkuszukat, a Rodeó Cirkuszt. 1984-ben megalkották a halálkerék műsorszámukat, majd ezzel és és a drótkötél-motoros műsorszámukkal finnországi és olasz cirkuszokban léptek fel Csaba testvérével, Schneller László „Perinyo”-val és családtagjaikkal. Két év múlva hazatértek és megalapították a Schneller Cirkuszt, ahol Magyarországon elsőként mutatták be a halálkerék műsorszámot. 1988-ban Csaba elvált feleségétől, majd Angliában kapott szerződést, ahol súlyos baleset érte: a cirkusz alacsony kupolája miatt leesett és tolókocsiba került. Több műtét után és nagy akaraterejének köszönhetően újból talpra állt, és folytatta az artista szakmát. Bohóckodott, állatidomítást mutatott be, szinte a cirkuszművészet minden zsánerében kipróbálta magát.

2014-ben újabb tragédia történt, a Big Foot Show-ban szerepelt, amikor egy kamion keresztülment a lábán és amputálni kellett. Ezt követően sem akarta feladni hőn szeretett hivatását, megtanult bot nélkül, műlábbal járni, majd a lánya, Mónika műsorában lépett fel.

Schneller Csaba egy igazi, ízig-vérig „komédiás” volt.

Emlékét örökre őrizzük. Őszinte részvétünket, együttérzésünket fejezzük ki a család, a barátok és a pályatársak felé!

Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

Forrás: Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének Facebook oldala.