Elhunyt Váradi József artistaművész

Fájó szívvel tudatjuk, hogy súlyos betegsége következtében, életének 80. évében, április 5-én elment Váradi József artistaművész.

„Id. Weisz Nándornak hat gyermeke született, négy fiú és két lány. Mindegyiküket megtanította az artista szakma alapjaira, de végül a három idősebb fiú – Gyurka, Öcsi és Józska – és ő lett a tagja a 4 Váradi ugródeszka csoportnak, amiben ő, mint kísérő-tusírozó vett részt. Ezzel a számmal érték el az első nagy sikereket. Az első komoly megmérettetés a Moszkvai Világifjúsági Találkozó volt, az 1950-es évek végén. Ez akkor egy nagyon rangos verseny volt, amin csak a legjobb artisták vehettek részt. Annak ellenére, hogy politikai szempontból is a moszkvai artisták számítottak az etalonoknak, akik nagyon művészi színvonalon űzték az artista szakmát, még is a Váradi csoport nyerte meg a találkozót, ami nagyon nagy dolog volt! Később, amikor a fiúk megnősültek, bevonták a feleségeket is a számba, az alapján, hogy ki mire volt alkalmas. Elkezdődtek a próbák, először Hét, aztán Kilenc Váradi lett a csoport neve. Ezzel a felállással kerültek ki az amerikai Ringling Cirkuszhoz. Sztárszámként mentek ki, ezért mindig a középső manézsban dolgoztak. Amerikában nagyon sok helyen megfordultak, például az Ed Sullivan Showban, vagy a Madison Square Gardenben, ahol több tízezer ember előtt léptek fel. Örömmel emlékeztek vissza, amikor a műsor után kopogtak az öltözőjükön és szerényen bejött a Paul Anka, aki le volt nyűgözve a produkciótól és később még egy hatalmas gyümölcskosarat is küldött. Nem ő volt az egyetlen világsztár, aki személyesen gratulált nekik, Harry Belafonte-t is így ismerték meg. Mindenhol nagy sikert arattak, Dél-Amerikában az előadás után annyian kértek tőlük autogramot, hogy nem tudtak kiszabadulni a rajongók gyűrűjéből.” Petruskáné Váradi Weisz Diana, Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel, 5. kötet

Az obermannként és midelmannként is kiváló József amerikai feleségével, Lujzával, valamint két lányával, Debraval és Mariaval 1990-ben fejezte be az aktív artista pályafutását, majd az Amerikai Egyesült Államokba költöztek. A Váradi csoportnak is köszönhető, hogy a deszka számot világszerte hungarikumként ismerték el és utánozták. Alázatuk, kemény munkájuk és profizmusuk a világ legjobb artistaművészei közé emelték őket, akik nagyban hozzájárultak a magyar cirkuszművészet világhírűvé tételéhez.

Emléke örökké a szívünkben él!

Szekáry Zsuzsanna

Fotók: Petruskáné Váradi Weisz Diana engedélyével