Évek munkája egyetlen tökéletes trükkért – Villáminterjú a Duo Kyriozzal

A Duo Kyrioz – Rafael Garcia és Carmen Chavez Esquivel – is fellép Csillagtánc című adventi műsorunkban, egy a cirkusz világában is különlegesnek számító golyóegyensúlyozó-számmal. Villáminterjúnkban produkciójuk megszületéséről és a januárban megrendezésre kerülő Budapest Nemzetközi Fesztiválról kérdeztük őket.

A Duo Kyrioz tagjai széles mosollyal, kézen fogva érkeztek az interjúra. A manézson kívül a mosoly és a kedvesség a védjegyük. A manézsban pedig a koncentráció, a precizitás és az elképesztő egyensúlyérzék. Carmen Chavez Esquivel a gimnáziumi éveiben is sportolónak készült, gimnasztikázott és talajtornázott. Aztán ahogy az számos sportolóval megtörtént, magával ragadta a cirkusz csillogó világa. Tizenkilenc évesen kezdte el az artista tanulmányait, nyolc évvel ezelőtt kezdték el a közös gyakorlást Rafael Garciával. A mexikói duó férfi tagjának 2006-ban kezdődött a cirkuszi karrierje. „A mesterem anno fellépett a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Nekem is ez az álmom, ezért tisztában voltam vele, ahhoz, hogy eljussak oda, valami különleges, cseppet sem szokványos produkciót kell megalkotnom. Így esett a választásunk a golyóegyensúlyozó-számra. Hat éven át gyakoroltuk Carmennel azt a trükköt, amikor én egy golyón állok, a fejemen van egy másik golyó, amin Carmen egyensúlyoz.” Hat év rengeteg idő egy ember életében, ám ők nem adták fel, bíztak magukban és egymásban. „Kitartás és az egymásba vetett bizalom nélkül nem megy. Ez a cirkuszművészet egyik alapja” – állapítja meg Carmen.

A Duo Kyrioz hat éven át tökéletesítette az egyik trükkjét.

A Duo Kyrioz hat éven át tökéletesítette az egyik trükkjét.

Egy ösztöndíjnak köszönhetően 2015-ben véglegesítették a produkciót, amivel egy év múlva léptek először közönség elé. 2019-ben kezdték el az európai turnéjukat, amit elvágott a koronavírus-járvány, ugyanis a Fővárosi Nagycirkuszt kivéve az összes cirkusz bezárt az öreg kontinensen. De a terveiket nem adták fel, a Duo Kyrioz Európában szeretne karriert csinálni a közeljövőben, amihez reményeik szerint nagyban hozzásegíti őket a januári Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon történő fellépésük.

A Duo Kyrioz a január 12. és 17. között megrendezésre kerülő XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál versenyprogramjában is fellép.

A Duo Kyrioz a január 12. és 17. között megrendezésre kerülő XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál versenyprogramjában is fellép.

„A Monte-carlói mellett, a budapesti cirkuszfesztivál a másik nagy álmunk! Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy a világ egyik legrangosabb cirkuszfesztiválján képviselhetjük a hazánkat. Gőzerővel készülünk a megmérettetésre, hiszen tudjuk, hogy nagyon erős a mezőny, a világ legjobbjai lépnek januárban a porondra. De ahogy mindenhez, ehhez is optimistán állunk hozzá és bízunk benne, hogy jól sikerül majd a fellépésük” – újságolta izgatottan Carmen.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotók: Urbán Ádám

További híreink