Évszázados cirkuszi tradíciók – Interjú Eötvös Loránddal

A Hortobágyi Károly-díjas Eötvös Loránd és Wertheim Adrienn is fellépnek Dinasztiák című műsorunkban nehéz trükköket felvonultató zsonglőrszámukkal. Interjúnkban Loránd izgalmas, több száz évre visszamenő cirkusztörténeti utazásra invitál titeket, de szó esik a cirkuszi pályafutásáról és az artistaművészek helyzetéről a pandémiás időszakban.

Az Eötvös család Magyarország egyik legrégebbi cirkuszi dinasztiája. A családfakutatás az egyik hobbid, ezért kérlek oszd meg velünk tömören a kutatásaid eredményeit.

Több famíliára is ki kell térnem, ugyanis a felmenőim több családból tevődnek össze. A cirkuszművészettel foglalkozó Eötvös család a 19. század végén jött létre, melynek első tagja, aki a cirkusz világába került, a dédnagypapám volt, báró Eötvös Ferenc, aki 1863-ban született egy arisztokrata család jogos örököseként. Egy nap ellátogatott a cirkuszba, ahol meglátott egy fiatal, akkor tizenöt éves műlovarnőt, a dédnagymamámat, Vinicki Johannát, aki a családjával Csehországból érkezett Magyarországra, 1872-ben született és 1951-ben halt meg.  A báró és Johanna egymásba szerettek, össze akartak házasodni, aminek a cirkuszos családdal ellentétben az arisztokrata család egyáltalán nem örült. Az üknagyapám minden lehetséges módon próbálta meggátolni a frigyet. Végül a fiatalember megszökött otthonról, és elment a cirkusszal. Ezek után az arisztokrata család kitagadta, és már nem tartozott a nemesi családhoz. Az ő házasságuk révén került az Eötvös név a cirkusz világába.

Az ő gyermekük volt az 1894-ben született Eötvös Nándor Aladár, aki az első világháború után 1920-ban megalapította az Eötvös Cirkuszt. Tavaly ünnepeltük az Eötvös Cirkusz 100 éves fennállását, tehát a jelenlegi utazó cirkuszok közül a miénk a legrégebbi. Vannak Magyarországon régi cirkuszi családok de, hogy 100 éven keresztül ugyanazon a néven utazzon egy cirkusz, nincs több. Eötvös Nándor Aladárnak tizenkét gyermeke született két feleségétől. Az első halála miatt újranősült, akkor vette el feleségül a nagymamámat. A legidősebb fia Eötvös Gábor a világhírű zenebohóc volt, aki a Van mááásik! című produkcióval szórakoztatta a közönséget.

Édesapám Eötvös József, a hatodik gyermek volt a sorban, a második házasságból az első. Ő egy kiváló artistaművész, zsonglőr és gumiasztal számmal lépett fel a porondon, illetve nagyon sokoldalú cirkuszi szakember. Édesanyámat Kraj Máriának hívják, ő is egy 19. századig visszavezethető cirkuszi család tagja, akik Szerbiából származtak. Anyukám édesanyja pedig a Donnert családból származott, ami szintén egy nagyon régi dinasztia, szintén az 1800-as évekig vezethető vissza.

Apukám édesanyja, Eötvös Nándor Aladár második felesége Picard Erzsébet 1917-ben született és tavaly áprilisban, 102 évesen hunyt el. Ő szintén egy nagyon régi cirkuszi család sarja. A nagymamám dédapja Charles Picard eredetileg gyári munkás volt, fia Charles Frederic Alexander Picard feleségül vett egy cirkuszos lányt, Josephina Gautier műlovarnőt. Josephina az én üknagymamám, 1848-ban született és 1934-ben halt meg. Nagyon régi cirkuszi dinasztia tagja volt, a dédapja Jean Baptiste Gautier már 1810-ben cirkuszigazgató volt Franciaországban. A Gautier a legrégebbi cirkuszos család, Jean Baptiste édesapja, André Gautier már az 1700-as évek végén utazó állatkerttel utazott, tehát szintén közel állt a cirkuszi szakmához.

 Az Eötvös cirkusz alapítói (1934). Fotó: Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel 2. kötet

 

Ugorjunk pár évszázadot egészen a cirkuszi karriered kezdetéig.

Édesapám a húgaival egy csoportos zsonglőrszámmal éveken át turnézott a világ nagy cirkuszaiban. Ebbe a számba csöppent bele édesanyám is. Miután édesapám testvérei férjhez mentek, a szüleim alapítottak egy másik csoportos zsonglőrszámot, amihez először a nővérem, Eötvös Susy, majd 14 évesen én is csatlakoztam. Éveken át ezzel és egy golyóegyensúlyozó-számmal jártuk Európa neves cirkuszait, majd szóló zsonglőr karrierbe kezdtem. Ezzel a produkcióval 1994-ben a párizsi fiatal artistaművészek cirkuszfesztiválján majd 2004-ben a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is részt vettem. 2006-ban feleségül vettem a szintén neves cirkuszi dinasztiából származó Werheim Adriennt. Három gyermekünk van, két kislányuk a tizenkét éves Lorienn és a kilencéves Larissza a 2020-as Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál New Comer Show-jában is felléptek már levegőkarika számukkal.
Fellépés előtti pillanatok. Eötvös Susy, Eötvös József, Eötvös Józsefné és Eötvös Loránd csoportos zsonglőrszámukkal bejárták Európa neves cirkuszait.  Fotó: Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel 2. kötet

 

Mivel a feleségem és én is csoportos zsonglőrszámmal kezdtük a pályafutásunkat, nem volt nehéz összeállítanunk a közös számunkat, amivel 2006 óta lépünk fel Duó Eötvös néven. A szólótrükkök mellett közös összedobós trükköket is bemutatunk 6-7-8 buzogánnyal, valamint Magyarországon egyedülálló módon 9 buzogánnyal is, melyet világviszonylatban is csak nagyon kevesen tudnak.

 

Az Eötvös Cirkusz igazgatójaként, hogy érintett a pandémia kitörése?

Nagyon rosszul, mint minden artistaművészt. Épp mikor elindult volna a turné, Kecskeméten ragadtunk a társulattal és be kellett zárnunk. Borzasztó időszak volt. Július elején tudtunk ismét elindulni, így csak négy hónapig tartott a szezon. Október óta Európában a Fővárosi Nagycirkuszban fellépőket leszámítva munkanélküliek az artisták. A végzettségünket és az egész életünket arra építettük fel, hogy a cirkuszos szakmában dolgozzunk. A nagyszüleink a világháború és a forradalom alatt is tevékenyek tudtak maradni, ezért soha nem gondoltuk volna, hogy bármi megálljt parancsolhat a szórakoztatás művészetének.

Eötvös Loránd és Wertheim Adrienn világviszonylatban is csak kevesek által abszolvált trükköket mutatnak be Dinasztiák című műsorunkban. 

 

Nehéz helyzetbe kerültünk, de szerencsére kaptunk egy lehetőséget a Fővárosi Nagycirkusztól, hogy felléphessünk a Dinasztiák című élő, online műsorban. Ez hatalmas segítség, hiszen az artistaművészeknek ebben az időszakban nincs más kereseti forrásuk. Ezen kívül megtiszteltetés fellépni a Fővárosi Nagycirkuszban, mert ez a mi „Nemzeti Színházunk”, ahol csak a legjobbak mutathatják meg a tudásukat. A pályafutásom során nyolcadik alkalommal lépek fel itt, de mindig ugyanolyan izgalommal tölt el.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám