Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott Szakál László, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarvezetője  

Szakál László zongorista és zeneszerző, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarvezetője. Korábban hat évig élt és dolgozott Hamburgban zenei vezetőként, majd zenei igazgatóként az AIDA Cruises óceánjáró hajótársaságnál. Szinte az egész világot bejárta, ám mégis hazatért, mert hiányzott neki a saját kultúrája, a családja, az otthona és a magyar szó.

Az ő nevéhez fűződik az először 2016-ban bemutatott Lúdas Matyi a cirkuszban című darab teljes zenei aláfestésének megírása és dalainak meghangszerelése.

Kérdésünkre, hogy mit jelent számára ez a díj, így felelt: „Abszolút nem számítottam semmilyen kitüntetésre, de természetesen nagyon örülök, és igyekszem megszolgálni ezt a rangos elismerést. Ebben a szellemben, újult erővel, mindent meg fogok tenni azért, hogy a zene, mint társművészet továbbra is fontos szerepet töltsön be a cirkuszművészetben.

Igyekszünk továbbra is minél színvonalasabb zenét szolgáltatni a Fővárosi Nagycirkuszban és újfajta stílusokkal kísérletezni. Minden műsorban vannak saját szerzeményeim, valamint legalább egy-két klasszikus dalt is belecsempészek, mert fontosnak tartom, hogy helyet kapjanak a klasszikus zenei értékek. Emellett meghatározó, hogy autentikus hangszerekkel próbáljunk meg minél több zenei témát megjeleníteni, bár a Fővárosi Nagycirkusz modern hangszerekre is beruházott, amikben nagyon komoly hangszínek vannak, hiszen haladnunk kell a korral.”

Szekáry Zsuzsanna