Hagyományteremtő díjátadó

A nívós cirkuszművészeti elismeréseket minden esztendőben március 15-én adják át ünnepélyes keretek között. A Cirkuszművészet Ifjú Csillaga Díj tavaly Nyíregyházán, a Circus America; a TIHANY Cirkuszművészeti Életműdíj Budapesten, a Magyar Nemzeti Cirkusz előadásán került átadásra. Hagyományteremtő céllal idén is egy utazó cirkuszban adták át a magyar cirkuszművészet rangos elismeréseit, ily módon is tisztelegve az utazó cirkuszok munkája előtt, valamint erősítve a cirkuszi világ, cirkuszművészeti szakma együttműködését és összetartozását.

A Cirkuszművészet Ifjú Csillaga Díjat minden évben egy fiatal artistaművész veheti át a magyar cirkuszművészet szempontjából nemzetközileg is elismerésre méltó, kivételes teljesítményéért, szakmai tudásáért. Az eddigi díjazottak között olyan kiváló tehetségek szerepelnek, mint Biritz Ákos, aki számos nemzetközi cirkuszfesztivál díjazottja, vagy Dittmar Laido, aki jelenleg is a világhírű Cirque du Soleil társulatát erősíti. 2019-ben egy különleges tehetségű, az újcirkusz világában tevékenykedő fiatal művész, Veress Zsanett vehette át a díjat a szakmai bizottság döntése alapján.  

Veress Zsanett ötéves kora óta a mozgás bűvöletében él: több sportágat űzött versenyszerűen, de a cirkuszban találta meg az önkifejezés valódi lehetőségeit. A Baross Imre Artistaképző Intézet, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem elvégzése után a Recirquel újcirkuszi társulat oszlopos tagjává vált, melynek munkájában annak megalakulása óta részt vesz. Hét éve dolgozik handstand számmal, négy éve pedig bővítette repertoárját feszesdrót produkciójával. Az artistaművészetet világhírű magyar mesterektől tanulta, Zboray Éva a dróttánc, Simon Árpád a kézegyensúlyozás mesterségére tanították meg őt. A Recirquel társulattal bejárta a világot, olyan grandiózus helyszíneken mutatkozott be, mint az Edinburgh Festival Fringe, a tel-avivi Opera, a Cannes-i Filmfesztiválnak otthont adó Palais des Festivals et des Congrés és a kolumbiai Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá, Dél-Amerika legnagyobb előadó-művészeti fesztiválja. A FINA úszó világbajnokság záróeseményének fő produkciójában, valamint a montreali világhírű La TOHU színház  2016/2017-es évadnyitó előadásában is fellépett.

A 2016-ban elhunyt világhírű cirkuszigazgató, Tihany (Czeisler Ferenc) tiszteletére alapított életműdíjat három éve adják át olyan kiváló, tapasztalt artistaművészeknek, akik egész életükben a magyar cirkuszművészet hírnevének öregbítésén dolgoztak. 2019-ben a TIHANY Cirkuszművészeti Életműdíjat Deltai Károly artistaművész vehette át.

Deltai Károly artistaművész első külföldi vendégszereplése 1960-ban, az artistaiskola elvégzése után, Berlinben volt egy akrobatacsoport tagjaként. Két évvel később társaival létrehozta az iskola történetének első „luft-reck” produkcióját, amelyben a nyújtószámot a magasba emelve légtornász-produkcióvá alakították át. Az így megalakult Hunor csoport közel 15 évig járta a világ legnagyobb cirkuszait. 1969-ben a számot kibővítették egy nagy, a levegőben felszerelt orosz hintával, így az akkori idők egyik leglátványosabb, egyedülálló légtornász műsorszáma született meg. Mindmáig a szakmán belül a legnagyobb elismeréssel emlékeznek erre a produkcióra. 1974-ben létrehozta a Helikon csoportot, amellyel orosz hintaszámot mutattak be Európa legnevesebb cirkuszaiban. 1981-ben az artistaképző intézetből kikerült fiatal, tehetséges artistákkal bővült a csoport. Az új produkciót, a 7 Helikont, eddig nem látott új ugrásokkal és technikai trükkökkel kibővítve elindította a pályán, majd nem sokkal később átadta a fiataloknak. 1984-től az Állami Artistaképző Intézet egyik vezető tanára, ’90-től pedig igazgatóhelyettese lett, a nevéhez fűződnek a legszínvonalasabb, ebben az időszakban végzett produkciók. 1991-ben munkásságát Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel jutalmazták. 1992-től minden idejét a tehetséges fiatalok tanításának szentelte, nyugdíjba vonulása után is, egészen 2010-ig tanította a felnövő generációkat. A szakmában és tanítványai körében mind a mai napig nagy tiszteletnek örvend és megbecsülésben él.

Az elismeréseket március 14-én 18 órakor Veresegyházon, a Richter Flórián Cirkusz szezonnyitó előadásán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Borsós Beáta, a Fővárosi Nagycirkusz ügyvezető igazgatója, valamint Eötvös Tibor artistaművész, az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnöke adta át a díjazottaknak.

Skip to content

Send this to a friend