Hokisok tesztelték a jeget a Fővárosi Nagycirkuszban

„Tökéletes!” – állapították meg a Magyar Jégkorong Szövetség válogatott játékosai – Terbócs István, Sárpataki Tamás, Tóth Gergő és Szita Donát – április 6-án a Fővárosi Nagycirkusz manézsában egy rövid „hokimeccset” követően. A jég készen áll arra, hogy két nap múlva ráguruljanak a légkerekek; végigsuhanjanak rajta a korcsolyázó zsonglőrök, magaskorcsolyások, ugróköteles akrobaták, bicikliző vagy kézen korcsolyázó artistaművészek; vidám pillanatokat okozzanak a közönségnek a jégen bukdácsoló bohócok, hogy aztán a levegőbe váratlanul felemelkedő artistáknak, kacér gyorsöltözőknek vagy kiegyensúlyozott erőemelőknek adják át a helyüket. A Fővárosi Nagycirkusz manézsában a világhírű Nikulin Cirkusz társulata mutatkozik be a JÉGCIRKUSZ című műsorban. Az egyedülálló orosz cirkuszi társulat az emberi teljesítőképesség határait feszegető magas szintű művészet képviselője. Látványos jelmezek és dinamikus mutatványok sora kápráztatja el a közönséget.

A Fővárosi Nagycirkusz küldetésének tartja, hogy minden műsorában lehetőséget nyújtson magyar művészeknek – feltörekvő fiatal tehetségeknek vagy tapasztalt, idősebb artistáknak –, hogy bemutatkozhassanak a budapesti porondon. A külföldi vendégművészek mellett a csúszós arénában porondra lép négy hazai ifjú talentum is: az idei Cirkuszművészet Ifjú Csillaga díj nyertese, Dittmár Laido, aki nagycirkuszi szereplése után a Cirque du Soleil művészeként folytatja karrierjét, s a budapesti porondon partnernőjével, Vellai Krisztinával egy különleges levegő-zsonglőrszámot mutat be. Földváry Balázs légkerék-számával, Pajor Szilvia pedig különleges levegőspirál-produkciójával hódítja meg a közönséget.

Több mint 10 esztendeje nem volt jég a Fővárosi Nagycirkusz manézséban. Az épületben 1971 óta, 46 év alatt ötödik alkalommal mutatnak be jégrevüt – legutóbb 2005-ben –, azonban ez az első alkalom, hogy a cirkusz saját maga fogott a jég építésébe. Hetekkel ezelőtt elkezdődtek az előkészítő munkálatok, a jégépítés során közel 2 km cső került lefektetésre a cirkusz manézsában, amelyekben mintegy 1,5 m3 (= 1500 liter) fagyálló folyadék kering. Hozzávetőleg 12 500 liter vizet fagyasztottak le a kellő vastagságú jégtakaró biztosításához. A hokisok mellett azonban egy igazi cirkuszdívát is sikerült felkérni a jég tesztelésére: Graeser Józsefné Betti azon magyar artistaművészek egyike, aki elsőként csúszott jégen a Fővárosi Nagycirkuszban 1972-ben, a Párisi jégkoktél című műsorban.

„Hamarosan felépül az új Közép-európai Cirkuszművészeti Központ, amely egész Közép-Európa cirkuszművészetét hivatott képviselni a térségben. Meg kell ismernünk a technológiát, a működtetés nehézségeit, valamint a folyamatok kezelését, hogy az új cirkuszművészeti központban a lehető legalkalmasabb berendezéseket alkalmazzuk a jég előállításához és kezeléséhez. Jelenleg megszerzett tapasztalataink segítségével könnyebben tudjuk leküzdeni a nehézségeket az üzemeltetés során. Ezt tettük tavaly a vízi cirkusz műszaki rendszerének felderítésével, s ez a célunk most a jéggel kapcsolatban.” – mondta el Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója. A JÉGCIRKUSZ című klasszikus cirkuszműsor egy szemkápráztató show-műsort ígér, amely látványvilágával minden nézőből izgatott kisgyermeket varázsol, akit magával ragad a mozgás, a cirkuszművészet és a tánc csodálatos világa.

Kapcsolódó programok:

Antarktisz gyermekei – Jégbe zárt cirkuszvilág bemutató előadás: 2017. április 8. 19 óra

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

 

Antarktisz gyermekei – Jégbe zárt cirkuszvilág Cirkuszszakmai díszbemutató: 2017. április 9. 15 óra

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

 

Cirkuszi világnap: 2017. április 15. 10-19 óra

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz

 

ARTista Café: Élet a jégen: 2017. április 24. 18 óra

Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz