Jakutföld, a csodák országa – Interjú Kerezsi Ágnes néprajzkutatóval – IV. rész

A jakutok hihetetlen művészien játszanak dorombon. Náluk ez olyan népi hangszer, mint nálunk a cimbalom vagy a furulya. Egy gyerek hamarabb tanul meg dorombon játszani, mint szépen beszélni. A dorombokat kovácsmesterek készítik fémből és ők maguk is csodálatosan játszanak rajtuk. Minden hangszer egyedi és más hangon szólal meg. Csodálatos, zengő hangzásuk van. Voltam olyan doromb művész előadásán, aki a viharos széltől a fa lombjának susogásán át a lovak patáinak kopogásáig, mindent meg tudott jeleníteni. Ez az egyik nemzeti büszkeségük. Náluk található a világ egyedüli doromb múzeuma, ahol a világ minden tájáról származó dorombok vannak kiállítva, többek között a magyar mestereké is. A több ezer darabból álló kollekción a múzeum munkatársai örömmel bemutatják a tudásukat. A dorombjátékot a vidéki és a városi emberek is gyakorolják.

A másik fontos hangszerük a dob, ami a jakutoknál ovális alakú, a fogantyúja pedig belül található. A fa keretet lóbőrrel vonják be. A lóbőrt még nyersen megnedvesítik, majd pár napos ázást követően a lószőr leszedhető a bőrről, így válik csupasszá a felület. A bőrt még nedves állapotában erősítik rá a dob kávájára, és amikor megszárad, megfeszül. Miután kész, rákerülnek a különböző rajzok és ábrázolások. Egy istenek és szellemek által kiválasztott sámán dobjait olyan ábrák díszítik, amiknek csak ő ismeri a jelentésüket. Csak akkor lesz zengő hangja, ha tűz mellett megmelegítik, mert még tovább feszül a dob.

A megszólaltatásához fából készült dobverőt használnak, ami pedig hozzáér a bőrhöz, az prémmel van bevonva. Rénszarvas prémet is használnak hozzá, de a ló elterjedtebb, mert a ló a sámán hátasállata is. Nyugat-Szibériában a dobot révülésre használja a sámán, nem „utazik” rajta, mert a lelke képes magától, vagy a segítő szellemei segítségével – például madár alakban – eljutni máshová. Ezzel ellentétben a Kelet-Szibériában élő jakut sámán dobja a lovat szimbolizálja, így mint egy lovon, csak „dobháton” a lelke óriási távolságokra el tud jutni. Dobokkal természetesen nem kereskednek, mert szent tárgyak.

Folytajuk…

Szekáry Zsuzsanna