Komikus tányérszám a Fővárosi Nagycirkusz porondján – Interjú Petruska Váradi Dianaval  

Petruska Váradi Diana és Petruska Mihály is fellépnek Dinasztiák című műsorunkban komikus tányérszámukkal. Dianát cirkuszi karrierjéről, a világhírű Váradi ugródeszka csoportról és műsorunkban látható produkciójukról kérdeztük.

A férjeddel éveken át a világhírű Váradi ugródeszka csoport tagjai voltatok. Mesélj erről az időszakról.

Nagyon szerettük a pályafutásunk azon időszakát. Nemcsak azért, mert a produkciónk egy igazi különlegesség volt, amivel a műsorokat utolsó számként megkoronáztuk és nagy sikereket arattunk szerte a világon nemcsak a közönség, hanem a cirkuszi szakma körében is, hanem azért is, mert a csoport családtagokból állt, így nem kellett elszakadnunk egymástól.  Mindenben segítettük egymást, nem éreztük magunkat elveszettnek, amikor megérkeztünk egy új közegbe.

 

Cirkuszszakmai szempontból mitől volt különleges a Váradi csoport?

A legtöbb ugródeszka csoportban nagyon nagy, sok esetben több mint 100 kilós untermannok (tartóemberek) vannak, az obermann (forgóember) viszont egészen apró, akár 40 kilós személy. A Váradi csoportban is nagyobbak voltak az untermannok, a mitlimannok (középső tartóemberek) normál termetűek voltak, viszont az obermannok is normál méretű felnőtt nők vagy férfiak voltak. Ezért volt sokkal nehezebb a trükkök kivitelezése. Viszont pont ez adta a szépségét, sokkal értékesebb, nehezebb és mutatósabb volt az egész szám.

Olyan bonyolult trükköket is bemutattunk, amiket a mai napig nagyon keveseknek sikerült abszolválni. Egy deszkaszámban a legnehezebbek a kombinált trükkök és a vállba, kolonéra (emberoszlop) érkező különböző ugráskombinációk. Akár egy emberre, akár két emberre, akár három emberre, de nem rúd mellett, hanem amikor egy emberoszlop van, mert azt nehéz kiegyensúlyozni, hogy ne essen szét. Ez rengeteg gyakorlást igényel. A legnehezebb trükkjeink a 3 deszkával 17 elemből álló kombinált trükk, a dupla szuplé egy emberre, a dupla piarett két emberre, a tandem és a dupla szaltó négy emberre volt. A dupla szaltó négy emberre a gyakorlatban azt jelentette, hogy három ember áll egymás vállában, és duplaszaltóval érkezik meg a negyedik.

Viszont, ha négy ember áll egymás vállában és egy ötödik érkezik meg szaltóval, akkor szükséges, hogy egy rúd mellett álljanak, amit a legalsó embert tart, különben kivitelezhetetlen, szétesik az emberoszlop.

A Váradi csoport fellépése a Fővárosi Nagycirkusz nyitógáláján 1971. január 14-én. Fotó: Gervai Imre gyűjtemény, Magyar Cirkuszművészeti Múzeum

 

Amikor édesapám, a Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Weisz Nándor vezetésével a csoport az amerikai RingLing Cirkuszhoz szerződött, fogtak egy rudat, és tulajdonképpen egy nap próba után megcsináltatták az öt emberes trükköt. Megvolt az alap, így csak azt kellett begyakorolni, hogy a deszkával nagyobb nyomatékot adjanak a forgónak, ami magasabbra vitte a szaltót. Ez a közönség számára látványosabb, viszont szakmai szempontból sokkal könnyebb.

A csoport a világ számos pontjára és neves cirkuszaiba elvitte a magyar kultúra egy szeletét, ugyanis a számot magyaros kosztümben, magyar zenére adtuk elő. A férjemmel a több évtizeden át fennálló csoport utolsó hét évében voltunk tagok, majd a saját tányér-kötéltánc produkciónkkal folytattuk a pályafutásunkat először az Eötvös Cirkusszal, majd külföldön.

Pár év múlva a férjem összeállított egy komisch számot egy-egy kutyusunkkal. Mivel imádjuk a kutyákat és értünk is hozzájuk, úgy döntöttünk, hogy porondra viszünk egy nagyobb volumenű kutyaszámot, amiben segítségünkre volt kollégánk és barátunk Varga Gyula, aki már régóta kutya revüjével járta a világot. A tányérszámot pedig átalakítottuk.

 

Milyen kerettörténetbe épül a Dinasztiák című műsorban bemutatott produkciótok?

A műsor egy nászutas pár világ körüli útját követi nyomon. Az adott országok hangulatát pedig elképesztő artistaszámok, a Fővárosi Nagycirkusz zenekara és a Dancing with the Stars című műsorból is ismert tánckar varázsolja a manézsba. Mi Franciaországot képviseljük, a különleges ételek hazáját, ezért egy komikus tányérszámot adunk elő. A táncosok lesznek a vendégek, akik az ügyetlen, mindent elrontó pincért alakító Misi miatt nehezen kapják meg a rendelést. Én pedig sokat bosszankodom és mindent megteszek azért, hogy végül sok bonyodalom után mind a tíz tányér egyszerre pörögve felkerüljön a pálcákra és a rendelés is megérkezzen.

Váradi Diana és Petruska Mihály artistaművészek Dinasztiák című él, online msorunkban humoros tányérszámmal lépnek a porondra.

 

Fotó: Urbán Ádám