Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Graeser József „Dodi” artistaművész, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője  

Graeser József „Dodi” a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője 1966-ban kezdte pályafutását, édesapjával együtt léptek fel a Szovjetunióban egy gumiasztal-számmal. Ekkor alkottak meg egy új produkciót, a „hintát”. Feleségével, Graeser Józsefné Bettivel 1973 óta partnerei egymásnak a porondon és azon kívül is. Hinta számukkal bejárták az egész világot, 1973-tól 2000-ig léptek fel közösen. Graeser József ezután továbbra is a cirkusz világában maradt, Angliában két éven át dolgozott műszaki vezetőként, 2012 óta a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője.

A Fővárosi Nagycirkuszban végzett munkáját az Európai Cirkuszszövetség a 11. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon díjjal ismerte el, tavaly tavasszal pedig feleségével együtt Művészi életpálya elismeréssel tüntették ki több évtizedes és magas színvonalú artistaművészeti életútja, valamint példamutató munkája megbecsüléséül.

Kérdésünkre, hogy mit jelen számára ez a díj, így felelt: „Nem számítottam rá, hogy egy ilyen rangos, állami kitüntetéssel ismerik el a hivatásomat és a több évtizedes munkámat. A családom is büszke rám és én is az vagyok, mert minden álszentséget félretéve, úgy gondolom, hogy megérdemelten díjaztak. Továbbra is azon fogok munkálkodni, hogy a cirkuszművészet megtarthassa kiérdemelt helyét a többi művészeti ág között.”

Szekáry Zsuzsanna

Skip to content

Send this to a friend