Micsoda cirkusz! Vizuális Kultúra Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, az Oktatási Hivatal szervezésében megvalósult 2019-2020. évi Vizuális Kultúra Középiskolai Tanulmányi Versenyre 361 kreatív alkotás készült. A legjobb pályaművekből a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában rendezett kiállítás 2020. július 16. és augusztus 28. között látogatható.

A cirkusz a művészetnek az az ága, amely közvetlen, testközelben átélhető attrakciók intenzív élményét és örömét nyújtja a közönségnek. A bohócok, akrobaták, légtornászok, zsonglőrök, bűvészek, állatidomárok, táncosok, zenészek a cirkusz teljes csapatával egységben az emberi teljesítőképesség határain gyakorolja művészi tevékenységét. A cirkuszban megtapasztalható dimenzió a sűrű pillanat, a megfeszített idő, a kibillenő tér, a kizárólagos ember-ember kapcsolat, a testközeli és rejtett valóság, a virtuális és látszat világ szavakkal nehezen leírható csodája. A cirkusz olyan összművészet, amely egyenes és szimbolikus értelemben is inspirálja a művészi kifejezőképességet, amelyből forrásként maga is merít.

 

A középiskolás alkotók által az OKTV keretében készített izgalmas vizuális reflexiók és kreatív újraértelmezések formái: képző- és fotóművészeti munkák, aszfaltrajzok, plakátok és arculati tervek, valamint cirkuszi hátizsákok és ékszerek. A hagyományos cirkuszi gesztusok bátor, „szókimondó” kortárs újrahasznosítása új dimenziókat nyit a cirkusz világának megértéséhez, a cirkusz fogalmának értelmezéséhez.

 

Joó Emese

főmuzeológus