Misszió a Cirkusz Világnapján

A Fővárosi Nagycirkusz előtti színpadon egyesületek, artisták és növendékeik mutatják be látványos produkcióikat, a porondon pedig különleges előadással ünneplik a cirkuszművészetet.

A Cirkusz Világnapján indul a cirkuszművészetet népszerűsítő mozgalom, a Cirkuszmisszió. A Magyar Cirkuszművészeti Tanács által életre hívott mozgalom célja, hogy minden generációval megszerettesse a cirkuszt és felhívja a figyelmet annak sokféleségére. A Magyar Cirkuszművészeti Tanács 2011 decemberében alakult a MACIVA Nonprofit Kft kezdeményezésére, hogy megteremtse a cirkuszművészet területén működő szervezetek valamint a Fővárosi Nagycirkusz és a magáncirkuszok közötti szakmai és gazdasági együttműködés kereteit. Az alapító tagok egyetértenek abban, hogy a cirkuszművészet társadalmi megbecsültségéhez elengedhetetlen a közös érdekek megfogalmazása és képviselete.

Az áprilisban induló Cirkuszmisszió színes, „I © CIRKUSZ” feliratú plakátokkal, a Cirkusz Világnapján rendezett vidám családi programmal, szokatlan perspektívából forgatott filmmel szeretné bemutatni a cirkusz sokrétűségét és varázsát, de tervezik közös eseménynaptár és tehetségkutató verseny rendezését is. Az április 21-én startoló kampány és a vidám családi program felhívja a közönség, a kultúrpolitika képviselői és a véleményformálók figyelmét a cirkuszművészet értékeire.

A Fővárosi Nagycirkusz előtt híres európai cirkuszdinasztiák vonulnak fel: a hetvenéves családi tradíciót folytató zenebohócok, a Rastelli fivérek és a legendás olasz Saabel család. A cirkusz épülete előtt felállított szabadtéri színpadon a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékeinek előadásával indul a műsor, majd fellépnek a Rippel Brothers Mozgásművészeti Akadémia ifjú artistái, a tatai Talentum Iskola diákjai és lesz alternatív cirkuszi produkció is. A Corodini Országos Bűvészegyesület bűvészeitől még trükköket is elleshetnek a nézők. A Magyar Zsonglőregyesület tagjai sem csak a színpadon mutatják be fergeteges produkcióikat: segítségükkel a gyerekek és szüleik is megtanulhatnak három labdával zsonglőrözni. A Reflexshop munkatársai yoyozást oktatnak, a gyerekek pedig lerajzolhatják kedves cirkuszi élményüket és fizimiskájuk átalakításával pillanatok alatt maguk is bohóccá válhatnak. A cirkuszrajongók a kivetítőn és a Cirkusz a javából című előadások előtt megtekinthetik a különleges kamerával forgatott videofilmet, amely testközelből mutatja be a cirkuszművészetet. A Fővárosi Nagycirkusz aznapi előadásaira féláron vásárolhatók jegyek a helyszínen.