Mókás zsonglőrök a porondon – Villáminterjú a Veres duóval

A Cirque du Soleil sztárjai, a Veres duó – Veres Henrik és Veres Patrik – is fellépnek mókás zsonglőrszámukkal a Dinasztiák című műsorunkban. A cirkuszi családból származó testvérpárt a produkciójukról kérdeztük.

Hogyan kezdődött a zsonglőrpályafutásotok?

Veres Henrik: Tizenkét évesen kezdtem el zsonglőrködni, majd két év múlva már közönség előtt léptem fel Magyarországon. A szüleim – Veres Antal és Veres Nóra – nem erőltettek rám semmit, ezért kezdtem el a legtöbb tradicionális cirkuszi gyereknél később, magamtól tanulni a zsonglőrködést, majd később internetes videók segítségével fejlesztettem magam. Mindenkinek ajánlom, ha rossz napod van, egy órát zsonglőrködsz, és máris felszabadultabban érzed magad utána, mert teljesen kikapcsol.

A következő években a családommal együtt minden évben másik országban, másik cirkuszban léptünk fel. 19 évesen jöttem vissza Magyarországra, akkor léptem fel először a Fővárosi Nagycirkuszban a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál idején megtartott “Magyar Cirkuszfesztiválon”, majd a Fővárosi Nagycirkusz 2012-es nyári műsorában. Az utóbbi tíz évben szóló zsonglőrszámmal léptem fel, miközben Patrik a szüleinkkel együtt közel öt éven át illúzió- és bűvészszámmal szórakoztatta a nagyérdeműt.

A duó zsonglőr történetünk akkor kezdődött, amikor kikerültem egy évre egy tengerjáró hajóra a Cirque du Soleil műsorába. Patrik az utolsó hetekben meglátogatott, és látta a műsor vezetősége, hogy szabadidőnkben zsonglőrködtünk egymással. A következő évben azzal hívtak fel, hogy mit szólnék hozzá, ha a következő műsorukban egy duó zsonglőr számmal vennék részt a testvéremmel?

Veres Patrik: Akkor még csak három labdával tudtam zsonglőrködni, ezért nagy kihívás volt, hogy két hét alatt összerakjunk egy bemutatkozó videót. Megfelelőnek találták a felállást, hogy a technikai tudást Henrik adta, én pedig a karakteralakítást. Nagyon tetszett nekik a kettőnk között lévő kontraszt, Henrik magas szintű trükkjei és az én ügyifogyi kistesó karakterem, ugyanis a Cirqu de Soleilnél fontos szempont a karakterek megformálása.

Tavaly decemberben egy karácsonyi műsorban debütált a szóló számunk, ami ugyanúgy az idősebb és ügyesebb testvér és a bohókás öcs megformálása köré épült. Fontos volt számunkra, hogy ne csak trükköket mutassunk be, hanem egy mókás kerettörténetbe épüljön a szám. Ezt a produkciót adjuk elő a Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsorában is elektroswing zenére, elegáns öltözékben, viszont a testbeszédünk és a megjelenésünk ellentétben áll egymással. Szeretnénk valami komolyat bemutatni, de igazából komolytalanok vagyunk.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám