Múzeumi szakmai nap a Fővárosi Nagycirkuszban

  1. december 3-án, kedden 14-18 óra között a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kurátora, muzeológusa és vendég munkatársai bemutatják a szakmai érdeklődőknek az új kiállításokat.

14:00 és 15:00 – tárlatvezetések a „Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz” című kiállításban

Kurátor: Szonday Szandra cirkuszkutató

Kiállításunkkal a Fővárosi Nagycirkusz 130 éves jubileumát ünnepeljük. Címe „Nincs mááásik!”, hiszen Fővárosi Nagycirkusz is csak egy van: egyszeri és megismételhetetlen „attrakció”. A 130 mozgalmas cirkusztörténeti évet artisták és nézők közreműködésével, személyes tárgyakkal és történetekkel, történelmi és kortárs dokumentumokkal mutatjuk be. Bemutatónk középpontjában ritkán látható archív filmfelvételek, régi fotók és plakátok állnak, amelyek hitelesen szemléltetik a Fővárosi Nagycirkusz megnyitását és első évtizedeinek műsorait, a régi és a mai cirkuszépület változását, a magyar artistaképzés kezdeteit és a cirkuszművészet megújulását. Kiemelten tisztelgünk a “csodaemberek”, a magyar cirkuszművészet jeles kortárs képviselői, valamint Eötvös Gábor zenebohóc és a Fővárosi Nagycirkusz múltjának többi nagyszerű és népszerű bohóca előtt. Kiállításunkban a hagyományos történeti idővonalat háttérbe helyezve inkább azokra a cirkusz világára jellemző szakszavakra tesszük a hangsúlyt, amelyek beavatják Önöket a múlt és a jelen műhelytitkaiba, és amelyek rávilágítanak a hétköznapi és a cirkuszi élet összefonódásaira, azonosságaira és különbségeire.

https://www.fnc.hu/nincs-maaasik-130-eves-a-fovarosi-nagycirkusz

16:00 és 17:00 – tárlatvezetések a „Hófödte álom – Néprajzkutatók képei Jakutiából” című kiállításban

Kurátor: Mészáros Csaba etnográfus (Bölcsészettudományi Központ, Budapest),

közreműködik: Jurij Slepcov etnográfus (Bölcsészettudományi Központ, Jakutszk)

 

A Fővárosi Nagycirkusz épülete előtti területen felépített sátorban a jakut (szaha) kultúrával ismerkedhet meg a közönség. A kiállítás két néprajzkutató, Jurij Slepcov és Mészáros Csaba fotóin keresztül nyújt betekintést a jakutok mindennapi életébe. Jurij Slepcov az Orosz Tudományos Akadémia Jakutszki Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Néprajzkutató Intézetének, Mészáros Csaba a hazai Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa. A kiállítás képei hat témát ölelnek fel a vad jakutiai tájakon keresztül az állattartási szokásokon át egészen a sámánok és gyógyítók misztikus világáig. A fotók mellett jakut óvó-védő szimbólumokkal, tamgákkal, jakut népzenével és a „Középső világ” című jakut film által hagyományos sámán és gyógyító rítusokkal is megismerkedhet az érdeklődő.

 

 

Házigazda: Joó Emese etnográfus, muzeológus, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ múzeumi részlegének vezetője.

 

Előzetes regisztrációt kérünk: 130@circus.hu, 2019. december 2. 12:00-ig.

 

A tárlatvezetések a Fővárosi Nagycirkusz főbejáratától indulnak.

A szakmai program időtartama alatt a kiállítások önállóan is megtekinthetőek.

Minden érdeklődő múzeumi kollégát sok szeretettel várunk!

 

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a múzeumi részleg munkatársai