Ováció a Fővárosi Nagycirkusz tavaszi műsorának premier előadásán

A magyar kultúra napján teltház előtt mutatták be a Fővárosi Nagycirkuszban a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjazott produkcióiból összeállított tavaszi műsorát. A Graeser József által rendezett, világszínvonalú klasszikus cirkuszi műsor minden korosztály számára maradandó élményt nyújt.

A magyar kultúra napját a Fővárosi Nagycirkuszban is megünnepltük. Ezen a napon még inkább alkalmunk nyílik rá, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Magyarország többszáz éves cirkuszi hagyományokkal bír, amelyeket a neves magyar cirkuszi dinasztiák generációról generációra örökítenek át. Tavaszi műsorunkban olyan neves famíliák leszármazottjai képviselték méltón nagy elődeiket, mint a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Arany Pierrot-díjasa, Richter Kevin, aki csoportjával akrobatika számmal lépett fel és a Fesztivál Newcomer Show-jának bronz-díjasa, Varga’s Huan zsonglőr, aki többgenerációs artistadinasztiák – Reisner, Féder, Varga, Ádám – leszármazottja.

 

 

A Fesztivál legjobbjai Budapesten maradtak, hogy Tavaszváró – Fesztivál + című műsorunkban újfent elkápráztassák a közönséget. Közép-Európa egyetlen, egész évben nyitva tartó kőcirkuszában a magas szintű cirkuszművészet minden csodája keveredett a tavaszvárás üde pezsgésével. Minden produkcióból áradt az életöröm és a tavaszi újjászületés lelket és testet felszabadító érzése. A Fővárosi Nagycirkusz zenekara, mint mindig, most is élőzenével fokozta a hangulatot, a világ-, Európa-és magyar bajnok táncművészekből álló balettkar produkciók közti átvezetései dinamikus lüktetést adtak a műsornak. A világszínvonalú előadás számos cirkuszművészeti zsánert – deszka, perzs, hand to hand, korlát, akrobatika, hulahopp a levegőben, székegyensúlyozó, létraperzs, kutyaszám, bohóc, zsonglőr, lengőkötél – felvonultat, amelyek mindegyike a művészi értékeiken túl fontos üzeneteket közvetít, mint a bizalom, a csapatmunka, a kitartás, az erő, az ügyesség vagy a felelős állattartás.

 

 

Lassan vége a télnek, a sötétség visszavonulót fújt, a tavasz kecses tündérei elhozták a vidámságot, a színeket, az illatokat és a lenyűgöző, díjnyertes produkciókat a Fővárosi Nagycirkusz manézsába.

 

Fellépőinkről bővebben az alábbi linkre kattintva olvashatnak: https://fnc.hu/tavaszvaro-fesztival/

 

Szekáry Zsuzsanna

 

Fotók: Urbán Ádám

 

Továbbí híreink

www.budapestcircusfestival.hu