Rendhagyó cirkuszpedagógiai meseóra a Fővárosi Nagycirkuszban  

Boldizsár Gizi anno a cirkuszművészethez kapcsolódó fogalmak – egyensúly, tartást ad, örök barátság, nézőpontváltás, megfeszített idő, csapatmunka – írt egy gyermekeknek szóló történetet Bodza meséje címmel, amely Palkó, a focista kisfiú és Bodza, a cirkuszi ló megismerkedését és barátságát dolgozza fel.

A tanárnő tegnap ezt a történetet mesélte el a gyermekeknek elképesztő átéléssel és odaadással. A kedves történet mesélése közben nagy hangsúlyt kapott a szövegértés, folyamatosan átbeszélték a hallottakat, felhasználva a gyermekek tapasztalatait, tudását és fantáziáját. A szövegértési feladatok mellé a tanárnő becsempészett egy kis biológiát, történelmet és erkölcstant is.

Az óra végén a diákokkal átbeszélték a mesében fellelhető, a foglalkoztató térben táblákon megjelenített, fotókkal és leírásokkal ellátott cirkuszművészeti fogalmakat, valamint az elhangzott történetet is, amely lerajzolva mindvégig a gyermekek háta mögötti falon volt. Ők ezt addig nem vették észre, mert Boldizsár Gizi nagyon jól ért a gyermekek nyelvén és sikerült végig lekötnie őket, így minden szem rá szegeződött.

A gyulai Implom József Általános Iskola negyedik osztályos tanulói egy meglepetéssel készültek az óra végére. Előadták a Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállításhoz kapcsolódó, A cilinder titka alkotópályázatra beküldött dalukat. Nem maradt el a taps a jól begyakorolt és ötletes produkcióért, majd a gyermekek átvonultak a Fővárosi Nagycirkusz manézsába, hogy megtekintsék a Hófödte Álom – Ősi cirkuszi mese című műsort.

Szekáry Zsuzsanna