Rendhagyó Csontváry Program a Fővárosi Nagycirkuszban

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Fővárosi Nagycirkusz pedagógiai programja. A Csontváry Kosztka Tivadar festőművészről elnevezett eseménysorozat keretében, a Semmelweis Egyetem orvos- és egészségtudomány szakos hallgatói különleges körülmények között tekinthették meg a világhírű magyar artistaművészet családjait felvonultató Dinasztiák című előadást.

A 2016 óta működő, az alap- és középfokú oktatás tanterveivel kapcsolatot létesítő cirkuszpedagógiai foglalkozások után ezúttal a felsőoktatási intézmények tananyagába illeszthető orvosszakmai és cirkuszművészeti előadás létrehozás volt a cél. A több mint 500 egyetemi orvostanhallgató a produkciót szabadon választható kurzusként nézhette végig, miközben szaktudományos narráció útján kapcsolódási pontok jöttek létre a cirkuszi műsorszám és annak orvostudományi aspektusai között. Az előadás értelmezői és magyarázói Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, valamint dr. Toman József egyetemi tanár, az Országos Sportegészségügyi Intézet főorvosa voltak.

Mivel a cirkuszművészet sporttudományi és mozgásművészeti hagyományokkal rendelkező különleges előadó-művészeti ág, alkalmas olyan anatómiai és biológiai fogalmak tisztázásra, valamint biokémiai és biomechanikai folyamatok elemzésére, amelyek az egyetemisták szakirányú képzésének részét képezik. Ennek megfelelően az előadás artistáinak mozgását, mozdulatsorait úgy vizsgálták a szakemberek, hogy ez a tudás illeszkedjen az orvostudományi szakképzés tematikáiba is. Ezáltal nemcsak lenyűgöző produkciókat láthattak a hallgatók, de közben addig szerzett tapasztalataik, tanulmányaik elmélyültek, valamint ismereteik, szaktudásuk is bővült a látottak és hallottak hatására.

Olyan orvosi és egészségügyi témák kerültek az elemzés fókuszába, mint az emberi csontrendszer felépítése, az izomzatnak a cirkuszban betöltött szerepe és a mozgásszervrendszer egyéb résztvevői. Szóba kerültek az erő, az edzettség, az állóképesség és a motiváció fogalmai is, miközben lélegzetelállító mozdulatok jelentek meg a porondon. A különböző, a cirkuszi mozgástartalmakon keresztül törénő mozgáselemzés ezáltal alkalmas arra is, hogy gyakorlati élményközegbe helyezze az elméleti tananyagot, így hozzájárulva annak elraktározódásához, beépüléséhez. Cirkuszspecifikus szempontból a vizsgálat részét képezték a megterhelés vonatkozásában kulcsfontosságú összetevők, mint a gerincoszlop, a tartóizmok, a hát- és hasizmok, a törzsizomzat, a csípő- és bokaízület, valamint a végtagok, a kéz és a lábfej. Ezeknek a testrészeknek, mozgásszerveknek anatómiai sajátosságainak vizsgálata, azok szakszerű elemzése a cirkuszművészet eszköz- és kelléktárával egyedülálló vállalkozásnak számít. Így a mozgáshoz kapcsolódó egyedi eszközrendszer bemutatása, megismertetése képes tovább bővíteni a hallgatóknak a cirkuszról szerzett ismereteit, és kialakítani a hozzá fűződő pozitív világképet, attitűdöt is.

A kulturális és szakmai program olyan, a világon egyedülálló pedagógiai kísérlet, amely hosszú távon is ki szeretné jelölni a cirkusz helyét a tudományok között, ezen belül is az orvos- és sporttudomány rendszerében.