Senkit sem hagyunk cirkusz nélkül!  

Ha csütörtök, akkor Cirkusz+! A Facebook oldalunkon jelentkező, ötödik online adásunkban izgalmas interjúk, cirkuszpedagógiai feladványok, kulisszatitkok, nyereményjáték, cirkusztörténeti érdekességek és zsonglőroktatás várta a nézőket.

A Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja, Maka Gyula ezúttal a többszörös Guinness rekorder, Hortobágyi Károly-díjas és Érdemes művész Rippel Brotherst (Rippel Ferenc és Rippel Viktor) látta vendégül a manézsban, akik artista pályájukról, cirkuszművészeti tapasztalataikról, mindennapjaikról, szoros testvéri kapcsolatukról és hosszútávú céljaikról meséltek.

Ezután az Ezüst Pierrot-díjas Kolev Sisters erőemelő műsorszámának próbájába leshettünk be, amelyet a Rippel Brothers szakkommentárja tett még érdekesebbé, majd kihirdetésre került az Alkoss cirkuszt! elnevezésű alkotópályázatunk múlt heti feladványára beérkezett, legtöbb lájkot kapott alkotás győztesének neve, aki jegyet nyert következő Tündértánc – Nővarázs című előadásunkra.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ egyik kiemelt feladatának tekinti az oktatást, ezért most sem maradhatott el Sándor András cirkuszpedagógus három kérdésből álló rendhagyó órája, melynek témája ezúttal a művészettörténet volt.

Maka Gyula következő vendége Pál Dániel Levente, író, költő, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja volt, aki izgalmas cirkuszi munkájáról, kedvenc előadásáról és eddig megjelent, valamint tervezett köteteiről mesélt.

A Fővárosi Nagycirkusznak képzett zenészekből álló, állandó zenekara van, akik a műsorok alatt játszott élő zenével emelik tovább az élményt. Betekintve a ritmus szekció próbájába nézőink képet kaptak arról, hogyan zajlik egy előadásra való felkészülés, és a zenészek milyen módon követik le az artistaművészeket műsor közben.

Az adás az erőemelő zsáner köré épült, ezért a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum muzeológusainak, Joó Emesének és Szonday Szandrának köszönhetően a témában több cirkusztörténeti érdekességet is megtudhattak a nézők.

Tanulj cirkuszt! programunk készségfejlesztő munkatársa, Csürke Tibor folytatta a múlt heti adásban megtanított tányérpörgetési gyakorlatot, viszont most már nehezített formában: a Rippel Brothers segítségével bemutatta a tányér kézen, ujjon, állon vagy homlokon történő egyensúlyozását, majd a dupla pálcás pörgetéssel is megismertette vendégeinket és a nézőket.

A félórás műsor végén Sándor András ismertette a rendhagyó cirkuszpedagógiai művészet óra kérdéseinek helyes megfejtését, Maka Gyula pedig kihirdette a nyerteseket, akik cirkuszi ajándékcsomagokat, egy szerencsés nyertes pedig családi belépőt nyert következő, a művészetekhez szorosan kapcsolódó Tündértánc – Nővarázs című előadásunkra.

Következő Cirkusz+ műsorunk április 23-án, 15 órától jelentkezik, most hétvégén pedig 18 órától Facebook oldalunkon a XII. Budapest Cirkuszfesztivál Newcomer Show-ját tekinthetik meg nézőink két részletben.

 

Szekáry Zsuzsanna