Senkit sem hagyunk cirkusz nélkül!  

Ha csütörtök, akkor Cirkusz+! A Facebook oldalunkon jelentkező, nyolcadik online adásunkban izgalmas interjúk, cirkuszpedagógiai feladványok, kulisszatitkok, nyereményjáték, cirkusztörténeti érdekességek és zsonglőroktatás várta a nézőket. Maka Gyula vendége ezúttal Gubik Petra színművész, dr. Miklósi Ádám, az ELTE Etológiai Tanszékének tanszékvezető professzora és Urbán Ádám fotográfus volt, valamint láthattuk Eötvös Susy kutyaszámát és Krich Noémi levegőszámát is.

Adásunk első vendége a Budapesti Operettszínház tehetséges és sokoldalú színművésze, Gubik Petra volt, aki karrierjének állomásairól, a jelenlegi időszak hatásairól és a március 10-én, Kiss Csaba rendezésében bemutatott, A tajtékos dalok című legutóbbi premierjéről, valamint a cirkuszművészethez fűződő viszonyáról mesélt.

Maka Gyula következő vendége dr. Miklósi Ádám, az ELTE Etológiai Tanszékének tanszékvezető professzora volt, aki többek között a kutya és az ember viselkedésének hasonlóságait kutatja. A professzor a szakterületéről, a kutatásairól, valamint az ember és a kutya kapcsolatáról beszélt, miközben a porondon Eötvös Susy és kiskutyái léptek fel.

A Fővárosi Nagycirkusz Alkoss cirkuszt! pályázatának ismertetése után Maka Gyula kihirdette a múlt heti nyerteseket és a következő feladványt. Pályázatunkról a https://fnc.hu/alkoss-cirkuszt/ oldalon tájékozódhatnak.

Eheti cirkuszpedagógiai játékunk a kutyák életmódjához, viselkedéséhez és az emberhez való kapcsolatához kötődött, amelyet Sándor András cirkuszpedagógus ismertetett.

A következő vendég a Fővárosi Nagycirkusz Balogh Rudolf-díjas fotográfusa, Urbán Ádám volt, akinek A Fővárosi Nagycirkusz láthatatlan lelke című fotósorozata megjelent az Év fotói könyvsorozat 2019. évi kiadványában. A számos díjjal jutalmazott fotóművész a cirkuszművészet iránti kapcsolatáról, technikai felszereléséről és egyik különleges hobbijáról, a kutya tréningezésről mesélt.

Az adás az ember és legjobb barátja, a kutya kapcsolata köré épült, ezért a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum muzeológusainak, Joó Emesének és Szonday Szandrának köszönhetően a témában több cirkusztörténeti érdekességet is megtudhattak a nézők.

A manézsban a Fővárosi Nagycirkusz Tanulj cirkuszt! programjának készségfejlesztő munkatársa, Csürke Tibor a rolla bolla zsáner alapjaira tanította meg Gubik Petrát és a nézőket.

Ezután Maka Gyula Eötvös Susy artistaművészt, az Eötvös Susy Cirkusz igazgatóját kérdezte izgalmas szakmai életútjáról, a kutyusaival való kapcsolatáról, valamint a cirkuszokat is sújtó, jelenlegi nehéz időszakról. A hetedik generációs cirkuszi dinasztia tagja ezúton mondott köszönetet a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által nyújtott segítségért, amelyek eddig gyorssegélyekkel, pályázati lehetőségekkel és ingyenes állateledellel valósultak meg.

Miután Sándor András részletesen ismertette a rendhagyó órához kapcsolódó kérdések helyes válaszait, Maka Gyula bejelentette a nyertesek neveit, akik cirkuszi ajándékcsomagokat, egy szerencsés nyertes pedig családi belépőt nyert előkészület alatt álló, a művészetekhez szorosan kapcsolódó Tündértánc – Nővarázs című előadásunkra.

A következő percekben a cirkusz-és a zeneművészet közös harmóniájának lehettünk tanúi, ugyanis Gubik Petra színművész a Gyöngyhajú lány című Omega slágert énekelte el a manézsban, miközben Krich Noémi előadta szóló levegőszámát.

Következő Cirkusz+ műsorunk május 14-én, 15 órától jelentkezik, most hétvégén pedig 18 órától Facebook oldalunkon a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál „B” műsorát tekinthetik meg nézőink két részletben.

Szekáry Zsuzsanna