Szédületes sebesség négy keréken – Villáminterjú Donnert Ryannel

A Duo Donnert – Donnert Ryan és Szécsényi Anna – görkorcsolyaszámmal lépnek fel a Dinasztiák című műsorunkban. Villáminterjúnkban a duó férfi tagját kérdeztük a villámgyors zsáner rejtelmeiről.

Miért választottad a görkorcsolyazsánert?

Nemcsak a szüleim – Donnert Károly és Ildikó – iránti tiszteletből, akik nagy sikereket aratva bejárták a világot a páros görkorcsolyaszámukkal, hanem mert ez a zsáner közel áll az egyéniségemhez. Nagyon gyors, fiatalos és lendületes szám, én pedig imádom a sebességet. Rendszeresen szörfözöm és síelek, ezeket a sportokat is a gyorsaságuk miatt szeretem. A görkorcsolyánál is kapok egy adrenalinlöketet az elején, amitől egyre gyorsabban tudok forogni. Tudnék még gyorsítani, de vigyáznom kell a partneremre.  

A görkorim nem rendelésre készült, bárki szerezhet magának ilyet, viszont a kerekeket külföldről, egy speciális boltból rendeltük. Ötödéves vagyok a Baross Imre Artistaképző Intézetben, a partnerem, Anna, idén fog érettségizni. A zsáner alapjait Kőműves Tibortól sajátítottuk el. A számunk egy kerettörténet köré épül, miszerint egy diszkóban találkozunk egymással, és a barátaink biztatására közeledünk egymás felé. Az ötlet a műsor egyik rendezőjétől, Füzy Anitától származik, a történet koreográfiájának megvalósításában Valc Szabolcs segített.

A legveszélyesebb trükkünk, amikor kiforgatom a partneremet és a végén eldobom, majd szaltószerűen megfordul és visszaérkezik. Ezt gyakoroltuk a legtovább, mert mivel kicsi az asztal, könnyen mellé eshet.

Nagyon gyorsan forogtok a 2 méternél kisebb átmérőjű asztalon. Hogy küszöbölitek ki a szédülést?

Én szerencsére nem szédülök, inkább az szédül el egy kicsit, akit pörgetnek. Édesanyám évtizedek után is el tud szédülni. Általában fiúk tartják a lányokat, és a tartó emberek bár szintén forognak, nem szédülnek, viszont a lányok fejjel lefelé vannak, ez is okozza a rosszullétet. Ilyenkor fogom a partnerem kezét, aki kicsit dűlöngél, én pedig megtartom, de ebből a közönség semmit nem vesz észre. Ekkor tartunk szünetet a trükkök között.

Milyen érzés számodra, hogy a dédszüleid és nagyszüleid is felléptek a Fővárosi Nagycirkusz újranyitását ünneplő ötven évvel ezelőtti műsorban és most te is a Dinasztiákban?

Megtisztelő érzés a nagynevű felmenőim után ötven évvel a porondra lépni egy hasonlóan nagy volumenű és cirkusztörténelmi jelentőségű előadásban. Örülök, hogy most a távolabbi rokonaimmal, a Donnert családdal is felléphetek a műsorban, és ezáltal szorosabbá válik a kapcsolatunk. A szüleim ugyanis hamar elhagyták az utazó cirkuszok világát, kizárólag külföldi fellépéseik voltak, amelyekre én is velük tartottam. Ezért nem volt annyira szoros kapcsolatom a tágabb családommal, de ez a műsor összehozott minket.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám