Személyesen is átvette Hortobágyi Károly-díját Vincze Tünde artistaművész  

A Jászai Mari-díjjal egyenrangú, kifejezetten az artistaművészek számára adható Hortobágyi Károly-díjjal tüntették ki Vincze Tünde artistaművészt a cirkuszművészet terén kiemelkedő artistatevékenysége elismeréséért. A rangos díjat március 15-e alkalmából szokták átadni, de idén a koronavírus-járvány okán bevezetett óvintézkedések miatt, augusztus 18-ra tolódott az ünnepélyes díjátadó ünnepség, amit a Pesti Vigadóban tartottak.

 

Vincze Tünde ötéves korától tornázott, majd a Baross Imre Artistaképzőben folytatta tanulmányait, ahol egykerekű bicikli számmal vizsgázott. Mexikóban volt az első szezonja, majd bejárva a világot, huszonhét éven át szórakoztatta a közönséget egykerekű bicikli, luft balett és hand stand számokkal. Később megtanulta az újdonságnak számító tissue-t, amit a kétezres évektől itthon is népszerűsít. Saját sportegyesületet alapított, összevonva a cirkuszművészetet a sporttal, aminek köszönhetően 2011-ben megrendezte az első hivatalos tissue-sport bajnokságot. 2010 óta tanítja a Baross Imre Artistaképző Iskolában a levegő és egykerekű bicikli számok rejtelmeit, emellett saját stúdiót működtet azoknak, akik ki akarják próbálni a tissue-t. Csapatával számos színházi darabban, televíziós műsorban, különböző események megnyitóján vesz részt.

Kérdésünkre, hogy mit jelent számára ez a díj, így felelt: „Nagyon szeretném megköszönni mindenkinek, nagyon meglepődtem, még mindig nem hiszem el. Ez egy hatalmas megtiszteltetés, mivel ezt évente egy cirkuszművész kaphatja meg és a szakma engem jelölt erre a díjra. Ha az ember a cirkuszi szakma díját kapja meg, az egy méltó megkoronázása a pályafutásának. Eddig, amit harminc év alatt tettem a szakmában, mindig szívvel-lélekkel csináltam, és soha nem gondoltam, hogy ez másoknak is ennyire sokat jelent, mint nekem.”

Szekáry Zsuzsanna

Skip to content

Send this to a friend