Szomorú vasárnapra virradt a cirkuszművészet

A Fővárosi Nagycirkusz, az Artistaművészek Szakszervezete, valamint a Baross Imre Artistaképző Intézet tanárai és diákjai döbbenten fogadták a hírt, miszerint a világ első, több évszázados múltra visszatekintő, legtradicionálisabb klasszikus cirkusza, a Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus bezárja kapuit. A vezetőség ma reggel jelentette be: utolsó előadásukat idén májusban tartják. 

A bejelentés a végtelen szomorúságon túl egyben vészharang is! Ahol nem tudják időben megújítani, korunkhoz frissíteni az előadó-művészet e varázslatos ágát – az emberi teljesítőképesség határait feszegető, az ember által létrehozható csoda  művészetét –; ahol a közösség, a kulturális kormányzat nem támogatja ezt a művészeti ágat; ahol nem segíti kiváló oktatás, szakképzés s teljes életpályamodell a szakmai fejlődést, ott nincs mese, bezár, megszűnik ez az évszázados hagyományokkal bíró művészeti ág. 

 A hír felemelt mutatóujj itt, Európa közepén: vigyázzuk, figyeljük, őrizzük azt a felbecsülhetetlen értéket, amely nekünk van! Előre a cirkuszművészet megújítása, fejlesztése, újragondolása és az értékek továbbvitele útján! 

 

Fekete Péter                           Eötvös Tibor                                 Murainé Szakáts Ildikó

  igazgató                                   elnök                                                 igazgató

Fővárosi Nagycirkusz            Artistaművészek Szakszervezete            Baross Imre Artistaképző Intézet

 

Háttér: https://www.theguardian.com/us-news/2017/jan/15/after-146-years-the-ringling-bros-and-barnum-bailey-circus-is-to-close