Táncművészekből lettek artistaművészek – Interjú a Duo Judertóval

A Duo Juderto – Bistei Judit és Kökény Róbert – is fellépnek romantikus gurtniszámukkal a Dinasztiák című műsorunkban. A táncművészekből lett artistaművészeket álmaik megvalósításáról, valamint a tánc-és a cirkuszművészet közötti különbségekről kérdeztük.

Miért fordultatok a cirkuszművészet felé?

Kökény Róbert: Mindketten a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc tagozatán végeztünk. Judit 16, én pedig 5 évig voltam az ExperiDance Tánctársulat tagjai, szólistái, illetve Judit asszisztensként is tevékenykedett az együttesben.

A táncművészként megtapasztalt élmények és sikerek ellenére mégis úgy éreztük, hogy szeretnénk többet kihozni magunkból. Mindketten újabb és újabb kihívásokra vágytunk. Úgy éreztem, hogy szeretném megtapasztalni egy a táncművészetnél sokkal inkább szólisztikusabb műfaj kihívásait és sikereit.

Bistei Judit: A Táncművészeti Főiskolán egy gimnáziumba, illetve kollégiumba jártunk az artista növendékekkel, akikkel nagyon jó kapcsolatban voltunk.

Már akkoriban is sok cirkuszi előadásra és cirkuszfesztiválra látogattunk el, és mindig nagy csodálattal néztem az évfolyamtársaim, illetve az akkor már végzett artisták produkcióit. Igaz, ekkor még nem gondoltam, hogy egyszer én is ebben az előadóművészeti ágban fogom megvalósítani az álmaimat.

Az ExperiDance-es évek alatt tanultunk kisebb, a táncban „akrobatikusnak” nevezett páros elemeket, emeléseket, amelyek elsajátítása extra örömmel töltött el. Aztán, amikor Robival megismerkedtünk, nagyon hamar összefonódott a szakmai és a magánéletünk, így közösen vágtunk bele, hogy újabb és újabb technikai elemekkel színesítsük a tudásunkat. Ekkor kezdett megfogalmazódni bennünk az érzés, hogy szeretnénk váltani.

A Duo Juderto tagjai a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc tagozatán végeztek, majd elvégezték a Baross Imre Artistaképző Intézet felnőtt légtornász képzését. 

 

Hogyan kezdődött az artistapályafutásotok?

Bistei Judit: A Dinasztiák című műsort is rendező Silver Power erőemelő duótól – Füzy Anitától és Kranitz Krisztiántól – kezdtünk el tanulni, kezdetben emeléseket. A megismerkedésünk teljesen véletlenszerű volt. 2015-ben ugyanabba a konditerembe jártunk, sőt a fiúk ugyanahhoz a személyi edzőhöz. A közös edzések alatt kiderült, hogy Anita és Krisztián artisták, akik duó emelőszámmal lépnek fel. Mivel mi akkor már tudtuk, hogy szeretnénk emeléstechnikában fejlődni, megkértük őket, hogy tanítsanak minket.

Egy évvel később megnéztük a Nemzetközi Budapesti Cirkuszfesztivál előadásait, amelyben láthattunk egy fantasztikus szóló gurtni produkciót Biritz Ákos előadásában. Teljesen elvarázsolt mindkettőnket. A produkció végén összenéztünk, és mindketten tudtuk, hogy ezt szeretnénk tanulni, ezzel a zsánerrel akarunk fellépni.

A Silver Power tanította nekünk az alapokat, velük készítettük el az első duó gurtniszámunkat, majd annyira beleszerettünk ebbe a zsánerbe, hogy megszületett bennünk az elhatározás a váltásra. Jelentkeztünk a Baross Imre Artistaképző Intézet felnőtt képzésére, ahol légtorna szakon, gurtni zsánerrel végeztünk.

Számunkra ez a zsáner nyújtja leginkább a repülés és légiesség érzését. Amikor fent vagyunk a gurtnin, nincs körülöttünk semmi más, csak az üres tér és a feltétel nélküli bizalom egymásban.

Bistei Judit és Kökény Róbert éveken át voltak az ExperiDance Társulat tagjai és szólistái.

 

Miről szól a számotok?

Az egymás és a levegő iránti szenvedélyt és szerelmet mutatjuk be, tehát egy kicsit rólunk szól. A jelenlegi számunk megalkotásakor fogalmazódott meg bennünk, hogy milyen hiányérzetet keltene, ha egyikünk nem lenne, így a produkció egy visszaemlékezés, amelyben a nő emlékképként, látomásként jelenik meg. A produkciónk elkészítése során arra törekedtünk, hogy a levegőtrükkök és a táncos elemek ötvözésével a koreográfia által keretbe foglaljuk a történetünket. 

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám