Teltház és ováció Szarvason

Kedden a Hazatalálás című mozgásszínházi cirkuszi darab nagysikerű szarvasi bemutatója után tartották a Fővárosi Nagycirkusz nyári műsorának főpróbáját, amelyre rengeteg néző volt kíváncsi, de a tegnapi előadáson már egy tűt sem lehetett leejteni a Szarvasi Vízi Színház nézőterén. Szerencsére az időjárás is kedvezett a világhírű Kristóf Krisztián által rendezett Repülőcirkusz című előadás gondtalan megtekintéséhez. A kilencedik évadában járó Szarvasi Vízi Színház a Hármas-Körös holtágának partján fekszik, a félkör alakú nézőtérről nemcsak a színpadra, de mielőtt besötétedik, a holtág festői szépségére is rálát a néző, ezáltal nemcsak akusztikai, de látvány szempontjából is különleges élményt nyújt a kultúrára éhes nézőknek.

A Fővárosi Nagycirkusz szinte már küldetésének érzi, hogy minden nyáron elhozza a szarvasi közönségnek a cirkuszművészet sokszínű élményét. Idén nyáron a századeleji cirkuszok grandiózus világát hozta el, amely a gyerekek legnagyobb örömére egy karmester paródiával vette kezdetét: a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst-és Arany-díjas bohócfivérei, Gianni és Daris Fumagalli a Fővárosi Nagycirkusz képzett zenészeinek segítségével alapozta meg a jó hangulatot. Ezután Maka Gyula konferanszié a csábos tánckarral hamisítatlan revü hangulatot varázsolt, majd a műsor egyetlen magyar fellépői, a vagány Trio Sárközi robbant be pörgős zsonglőrszámával.

A Tim Burton által rendezett Dumbó című film sztárjai, Jana Posna és hat mókás partnere az élő bizonyíték az ember és állat közötti harmóniára, amit a különböző stílusokban megjelenő uszkárok látható örömmel mutattak meg.

A többszörös cirkuszfesztivál győztes Mongol Cirkusz Társulat látványos produkciójában az artisták maguk is ugrókötéllé váltak a közönség legnagyobb meglepetésére, majd a varázslatos mesevilágot tovább fokozta Lena Dolinskaya, a Kijevi Cirkuszakadémia frissen végzett diákja, aki ámulatba ejtő égi jelenésként tündökölt levegő karika számában.

Ezután ismét a humoré volt a főszerep, ugyanis az ikonikus Keresztapa című film betétdalára megelevenedett Al Pacino és Robert De Niro, akik egy lassított párbajban mérték össze erejüket, miközben jól megtornásztatták a közönség nevetőizmait. A Repülőcirkusz előadás első részét a Trio Arabey gúlaszáma zárta, amely Gábor Anita búgó hangjával és a becsatlakozó tánckarral a női erőt, kitartást és kecsességet szemléltette.

A szünet után a profi tánckar felvezette a zsánerükben legjobbjainak számító Trio Dandy-t, akik lezser eleganciával előadott rúddobó számukban többféle hármas ugrást mutattak be szivacs nélkül.

A látványos produkció után a Fumagalli testvérek varázsoltak hamisítatlan olasz hangulatot, a közönséggel közös éneklés után egy először komolynak tűnő bűvésztrükköt mutattak be, de természetesen a végén kiderült a turpisság. Ezután Anastasia Trushina Eső című handstand produkciója következett, amelyet a 6. Monte-carlói Ifjúsági Cirkuszfesztiválon Ezüst-díjjal jutalmazott a zsűri. A produkció fénypontján a tehetséges artistaművész csupán a fogával tartotta meg a testsúlyát.

Miután Gábor Anita színésznő és a tánckar megidézte a századeleji revük világát, a hangulat a tetőfokára hágott, szem nem maradt szárazon, ugyanis a Fumagalli testvérek Maka Gyula segítségével előadták leghíresebb entréjüket, amely a Kérek mézet! címet viseli. A valódi olasz commedia dell’arte hatalmas sikert aratott a szarvasi közönségnél is, kicsik és nagyok is szó szerint dőltek a nevetéstől.

Az előadást a nyolc tagú Mongol Cirkusz Társulat golyószáma zárta, amelyben a golyókon egyensúlyozó artistaművészek golyóról golyóra, és egymás vállára érkezve hajtottak végre lélegzetelállító szaltókat.

A Repülőcirkusz előadást szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a hálás közönség, kétszer is el kellett köszönniük a fellépőknek, akik a közönség ovációját meghálálva még búcsúzóul egy látványos szaltóval kedveskedtek a publikumnak.

Szarvason is létrejött a cirkuszművészet teremtette egyedi csoda, amely három generációnak nyújtott tartalmas szórakozást, mert csak a cirkuszművészet képes arra, hogy egy teljes család minden tagját képes legyen ugyanúgy lekötni, ezáltal feledhetetlen közös kulturális élményekhez és emlékekhez juttatva őket.

Szekáry Zsuzsanna