Teltházzal ünnepelte a Fővárosi Nagycirkusz a Cirkuszok éjszakáját

Vastapssal jutalmazta a teltházas közönség a Fővárosi Nagycirkusz kibővített, kizárólag a Cirkuszok éjszakájára összeállított műsorát. Az előadásban felléptek a RAIN – Esőcirkusz és a MAGIC Show műsorok sztárjai, az intézmény oltalma alatt álló ukrán artistaképzősök és magyar vendég artistaművészek. Aki lemaradt a jegyvásárlásról, nem maradt cirkuszi élmény nélkül, ugyanis a Fővárosi Nagycirkusz az online térben is meglepetéssel készült.

Közép-Európa egyetlen kőcirkusza még 2013-ban hívta életre a Cirkuszok éjszakájának nemes hagyományát, amelyhez azóta minden nagyobb magyarországi cirkusz csatlakozott. Ez egy olyan jeles ünnep a magyar cirkuszművészetben, amely e varázslatos művészeti ág sokszínűségét ünnepli és mutatja be a hétköznapok szürkeségéből kiszakadni vágyó közönségnek.

Cirkuszok éjszakája – Varázslat a porondon!

Varázslatból és csodákból az idei eseményen sem volt hiány, a több mint négyórás maratoni előadás a Fekete Péter rendezte RAIN – Esőcirkusz műsorral vette kezdetét. A különleges szökőkútrendszer, az orosz, ukrán, fehérorosz és magyar artistaművészek harmóniában előadott, magas szintű produkciói, valamint a megható kerettörténet megtette a hatását. A közönség visszafojtott lélegzettel figyelte a veszélyes trükköket, majd ujjongással kísért tapsorkán söpört végig a nézőtéren. Voltak, akik könnyekig meghatódtak a szomszédunkban dúló háborúra finom, művészi eszközökkel reflektáló darabon, máskor pedig jókat derültek Pippa bohóc és mókás állatpartnereinek kalandjain. Nem újdonság, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban új produkciók születnek. A RAIN – Esőcirkusz egyik magyar sztárja, Dobos Richárd a Cirkuszok éjszakájára időzítette új trükkjének premierjét, nyaklógásban forgást mutatott be a lengőrúd alján, amely ritkaság számba megy a cirkuszi világban.

A Cirkuszok éjszakájának kibővített műsorát kizárólag erre az alkalomra állították össze.

A Cirkuszok éjszakájára összeállított műsor második fele Graeser József, az intézmény szakmai vezetőjének rendezésében jött létre, aki a Fővárosi Nagycirkusz MAGIC Show műsorának illuzionista sztárjait, magyar vendégművészeket és ukrán artistanövendékeket vonultatott fel izgalmas műsorában. Az intézmény oltalma alatt álló ukrán artistanövendékek az utóbbi három hónapban több helyszínen is – Monaco-ban, a Nemzeti Színházban, a Vajdahunyad-várban – bemutatott, nagy sikerű cirkusz-táncművészeti darabjukból, a Remény gyermekeiből adtak elő részleteket. Akik elől elkapkodták a jegyeket, azoknak sem volt okuk a csüggedésre, ugyanis a Fővárosi Nagycirkusz közösségi oldalán lehetővé tette, hogy délután online megnézzék a teljes Remény gyermekei előadást.

Az ukrán artistanövendékek egyúttal a kultúrájukba is betekintést nyújtottak.

Cirkusz-és táncművészet, élő zene, egy leheletnyi színház-és képzőművészet, tradíciók és a modern technika találkozása egy kis varázslattal megspékelve. A nagymúltú ligeti porond idén is méltón folytatta a Cirkuszok éjszakájának nemes hagyományát, amelyet a lelkes közönség vastapssal hálált meg.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

További  híreket és interjúkat ide kattintva olvashatnak.