Tizenegy méteren már  tisztelni kell a magasságot – Villáminterjú Biritz Ákossal  

A Porond Ifjú Csillaga-díjas Biritz Ákos is fellép gurtni számával Dinasztiák című műsorunkban. Villáminterjúnkban az általa kitalált forma elemről, vadonatúj számáról és kettős életéről kérdeztük.

 Miért a gurtnit választottad fő zsánerednek?

Ez egy egyszerű tárgy, felszerelve is egy semmitmondó eszköz, amiben semmilyen csillogást nem lehet felfedezni, viszont megfelelő szakmai tudás mellett nagyon látványos és légies előadást lehet vele produkálni. Négy szakéven keresztül tanultam a Baross Imre Artistaképző Intézetben a Tihany Életműdíjjal kitüntett Deltai Károly artistaművésztől, de már idestova 12 éve foglalkozom gurtnival.

Jól tudom, hogy egy új teljesen új gurtni-elemet is létrehoztál?

Igen, 2011-ben pattant ki a fejemből az egykezes oldalsó mérleg ötlete. Akkor megkérdeztem a sokat látott, idősebb artistaművészeket, hogy láttak-e ilyet korábban és azt mondták, hogy nem. Bátor kijelentés volna, hogy én csináltam először ezt az elemet, hiszen több mint hétmilliárdan vagyunk a Földön, de tudomásom szerint én vagyok az első.

Az elem lényege, hogy oldalra fordulva vízszintesen, egy kézen függve megtartom a levegőben a testemet. Ez rendkívül nehéz, mert olyan izomzatot követel, ami a legtöbb embernek nincs kidolgozva. Ez érthető is, mert ez a trükk teljesen szürreális pozícióba helyezi a testet. Először zsugorban kezdtem el gyakorolni, majd gumiszalaggal erősítettem és eljártam konditerembe is. Ott persze teljesen dilettánsnak néztek, hogy csak egy kézzel végzem a gyakorlatokat a nem is arra rendeltetett csigás gépeken.

 

A Dinasztiák című műsorban látható számod koreográfiáját tekintve teljesen új, ugyanis a tánckar egyik tagja, Sipos Viktória a partnered. Kitől származik a koreográfia ötlete?

A szám az elválás és az elengedés fájdalmas pillanatait mutatja be. A műsor egyik rendezője, Füzy Anita álmodta meg és Valc Szabolcs vitte porondra a koreográfiát. Azt szoktam mondani, hogy én csak egy eszköz vagyok, aki a legjobb szakmai tudása szerint valósítja meg a rendező álmát és akaratát.

Ez egy teljesen új szám, mert eddig mindig szólóban léptem fel, most viszont kaptam egy táncművész partnert. Bár nem együtt dolgozunk a gurtnin, de egy térben vagyunk és egyszer közösen fel is emelkedünk. Vikit fokozatosan szoktattuk hozzá a magassághoz, így ő is nagyon élvezi ezt a számára is új helyzetet. A szám közben 8 és 11 méteres magasságban mutatom be a trükköket. Nem vagyok tériszonyos, de tisztelni kell a magasságot.

 

Mik a távolabbra nyúló terveid?

Van egy kisebb földem, amit később bővíteni szeretnék és beültetni gyümölcsfákkal. Jelenleg is édesapámmal közösen foglalkozom mezőgazdasággal és állattenyésztéssel a családi gazdaságunkban. Mondhatni kettős életet élek, mert gond nélkül össze tudom egyeztetni a cirkusz csillogó világát és az akár több ezres ünneplő tömeget az Alföldön folytatott csendes, független életemmel.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

Skip to content

Send this to a friend