Versenytáncosok a cirkusz csillogó világában – Interjú Valc Szabolcs mesterkoreográfussal

A február 13-tól online induló Dinasztiák című műsorunk tánckara legutóbb a Dancing with the Stars című televíziós műsorban kápráztatta el a nézőket. A versenytáncosokból álló tánckarról, a koreográfiás újdonságokról és a különleges ruhakölteményekről kérdeztük Valc Szabolcs mesterkoreográfust.

Milyen szerepe lesz a táncosoknak a Dinasztiák című műsorban, és milyen stílusban fognak táncolni?

A táncosokat az én műfajomból, a társastáncok világából hoztam. Mindannyian gyakorlott show- és versenytáncosok. Ezáltal nagyon könnyű volt belevinni a koreográfiába olyan dolgokat, amiket a műsor megkíván, mint például show-tánc vagy revüelemeket. Leginkább a társastáncok stíluselemeit láthatja a közönség, a revürészeknél viszont nem szambáznak vagy csacsacsáznak, mert a revü egy exhibicionista műfaj, ahol inkább a szépségen, a kiálláson és a ruhakölteményeken van a hangsúly. Ezért leginkább a kezekkel vagy a lábakkal végeznek egyszerű, de mégis látványos mozdulatokat. Viszont a tánckar a revürészeket is társastáncos technikával tanulta meg. Senki nem tud olyan gyorsan forogni, mint a versenytáncosok, ezért ez a legkülönlegesebb ebben, hogy ilyen technikával dolgozunk.

Hat lány és két fiú táncos lép fel, akik a nyitó- és a záróképet, valamint a szünet előtti zárást is önálló számmal fogják emelni. Emellett az artistaművészek produkcióját is díszítik egy-egy táncelemmel. Ebben az esetben fontos szempont volt, hogy ne a táncosokon legyen a hangsúly, hanem az artistaművészeken.

A Fővárosi Nagycirkusz új tánckarának tagjai a Dancing with the Stars című műsorban is megcsillogtatták a tudásukat. A tánckar tagjai: Stana Alexandra, Sípos Viktória, Bendó Csilla, Szőke Zsuzsanna, Keresztszegi Ramóna, Szabó Réka, Köcse György, Szabó Gábor. Fotó: Urbán Ádám

 

Honnan merítetted az ötleteket a koreográfiákhoz?

A műsor rendezői, Füzy Anita és Kranitz Krisztián mutattak irányt. Nagyon sok archív cirkuszi felvételt és fotót néztem meg, és azokhoz igazítottam a mostani műsor mozgásanyagát is. Úgy vélem, hogy a táncosok jelenléte még színesebbé és gördülékenyebbé teszi a cirkuszi műsorokat.

Valc Szabolcs mesterkoreográfus versenytáncosokból állította össze a Fővárosi Nagycirkusz tánckarát. Fotó: Urbán Ádám

 

Milyen ruhákban láthatjuk a táncosokat?

A Fővárosi Nagycirkusz jelmeztervezőjével, Polyák Eszterrel az 1971-es nyitógála ruháinak stílusához nyúltunk vissza, természetesen a mai ízlésnek megfelelően. Nagyon örültem, hogy gördülékenyen tudtunk együtt dolgozni és közösen álmodtuk meg a ruhákat, amik a cirkusz és a revü műfajának megfelelő, flitterekkel díszített, hatalmas tollas fejdíszekkel kiegészülő darabok.

Jól tudom, hogy a tánckar tagjai legutóbb a Dancing with the Stars című műsorban szerepeltek?

Így van. A tánckarból négy táncos – Köcse György, Stana Alexandra, Szabó Gábor, Sípos Viktória – versenyzőkként szerepelt, a többiek pedig az extra produkciókban táncoltak. Mivel profik és régóta dolgozunk együtt, nagyon egyszerűen és gyorsan tudtunk haladni a koreográfiák megtanulásában.

A versenytánc a talajon történik, ezért fontos szabály, hogy a láb nyolc ütemen keresztül nem hagyhatja el a talajt, tehát nem lehet semmiféle emelést csinálni. A Dinasztiák című műsor kapcsán viszont a fiúk megtanulják a látványos emeléseket. Ebben nemcsak én, hanem Kranitz Krisztián is a segítségükre van, akivel már nagyon sok produkción dolgozunk együtt. A tánckar új dolgokat is tanul, de mindenre nagyon nyitottak és élvezik a cirkusz izgalmas világát.

Szekáry Zsuzsanna

Valc Szabolcs 1993-ban Veszprémben kezdett el versenytáncot tanulni az ikertestvérével, Edittel. Öt év után, 18 évesen Budapestre költözött, ahol egy új partnerrel kezdett el táncolni társas, latin és sztandard táncokat. Éveken át Szlovéniában tanult, onnan ívelt fel a versenytáncos karrierje. Az aktív versenyzést 2008-ban hagyta abba, előtte hét éven át volt magyar bajnoki döntős. 2008-ban kezdte el az egész estés társastáncos show-k összeállítását. Az ő nevéhez fűződik a Costa nevű olasz hajótársaság első társastáncos show-műsorának létrejötte. Emellett külföldön és itthon is több nagyvállalatnak csinált show-műsorokat, gálaműsorokat. Dubajban három éven át egy színháznak koreografált, tavaly pedig a Dancing with the Stars vezető koreográfusa volt. 18 éve működteti a Táncosok Klubja nevű táncstúdióját, ahol a világ legjobb táncosai adnak workshopokat. Ezen kívül rendszeresen vesz részt pontozóbíróként táncversenyeken.