Ifjú tehetségek sikere a porondon és a kulisszák mögött – Levizsgáztak a Baross Imre Artistaképző Intézet végzős artistanövendékei, a bohócosztály és a háttérszakmák képviselői

Az idén 71 éves fennállását ünneplő Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészi Szakgimnázium (BIAK) életében mindig kiemelkedő szerepet kap a végzős artistanövendékek, a bohócosztály és a háttérszakmák képviselőinek szakmai vizsgaelőadása a Fővárosi Nagycirkusz porondján, ahol a közönséget igazán változatos és magas szintű produkciókkal lepték meg.

Június 20-án megtelt a backstage izgatott artistanövendékekkel. Még egy igazítás a ruhán, bemelegítés, utolsó tanácsok az artista tanároktól, majd egy bíztató ölelés, mielőtt porondra lépnének. A tapasztalt oktatók talán még a növendékeiknél is jobban izgulnak ezen a napon. Nem csoda, hiszen különleges kötelék alakul ki tanár és diák között, akik egy napon kollégákká válnak. Sok év közös, kemény munkája sűrűsödik össze a vizsgaelőadás pár percében. Közösen, egy célért küzdöttek, hogy egy napon a szakmai vizsgabizottság is értékelje a vérrel és verejtékkel megszerzett tudást, később pedig a világ különböző cirkuszaiban és színpadain a közönség is megcsodálhassa az emberi akarattal létrehozható csodát, a cirkuszművészetet. 

A BIAK vizsgaelőadásán olyan produkciókat láthattunk, amelyek a világ bármely pontján megállnák a helyüket. Fotó: Bors Szilvia

A BIAK igazán sokrétű képzést nyújt, az Oktopus Multimédia Intézet beépülésével az úgynevezett előadó-művészeti kreatív szakmák képzése is lehetővé vált, mint a színház- és rendezvénytechnikusok, a fény-és hangtechnikusok vagy az animáció tervezők, készítők. Ők is élesben vizsgáztak a színfalak mögött: nekik köszönhetően csendült fel a zene és játszott színes fényekben a porond. A nézőtér megtelt idős, neves artistaművészekkel, akik közül minden évben sokan kíváncsiak az új generációra, szülőkkel, barátokkal és iskolatársakkal, akik hangos ovációval fogadták a vizsgázókat. Volt is mit ünnepelni, ugyanis az utóbbi évek egyik legszínvonalasabb vizsgaműsorát láthattuk! A tehetséges és szorgalmas növendékek a magas színvonalú oktatásnak köszönhetően számos cirkuszművészeti zsánerrel bűvölték el a közönséget: sitz számok, zsonglőr, hulahopp golyón, cyr wheel, levegőszámok, görkorcsolya, feszes drót, hand stand, kínai rúd, deszka, de olyan Magyarországon ritka zsánereket is bemutattak, mint a kopftrapéz vagy a lengőkötél. A végzősök és a művészképzősök produkcióit a hagyományoknak megfelelően az alsóbb évfolyamok műsorszámai színesítették, amik az iskola új, modern képzési irányába nyújtottak betekintést.

Egy ritka és nehéz zsáner, a kopftrapéz, másnéven Washington trapéz. Fotó: Bors Szilvia.

Miközben a Kovács Gábor Dénes a BIAK igazgatója rendezte előadás végén felállva tapsoltuk meg a vizsgázókat és mestereiket, örömmel konstatáltam, hogy a világhírű magyar cirkuszművészet utánpótlása biztosítva van, a BIAK-ban végzett diákok méltó módon vihetik tovább nagynevű elődeik sikereit, és még számtalan ovációban lesz részük a világ minden táján.

Bohócok a porondon

Másnap, június 21-én a bohóc osztály vizsgaelőadása zajlott a Fővárosi Nagycirkuszban. Több évtizedes kihagyás után, 2017-ben Greifenstein János és Méhes Csaba vezetésével elindult a BIAK-ban a bohócképzés. Az érettségire épülő, kétéves akkreditált oktatás során a diákok pantomimet, színészmesterséget, színpadi mozgást, táncot, bohóctechnikát és zenét tanulnak, valamint artista alapképzésben is részesülnek. A zsinórban harmadik osztály tagjai között találunk végzett színészeket, gyakorló bohócokat és útkereső fiatalokat. Kroó Balázs, Virga Tímea, Egyed Brigitta, Kőrösi Áron, Lipcsei Nándor és Lukács Sándor nem ismeretlenek a Fővárosi Nagycirkusz közönsége előtt, ugyanis a tavaly szeptemberben indult, elsősorban a Lázár Ervin Programban résztvevő hatodik osztályos tanulók részére összeállított Cirkománia című műsorban dolgoztatták meg a rekeszizmokat.

A bohóc osztály egy igazán sokszínű műsorral készült a vizsgaelőadásukra. Fotó: Fuszka Nikol.

A hetvenperces vizsgaprodukciót ma is ugyanaz a rangos szakmai bizottság értékelte, akik tegnap az artistanövendékeket, viszont ezúttal az elnöki tisztséget nem Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, hanem Eötvös Tibor, a Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnöke töltötte be, akinek Fekete Péteren kívül Donnert Márta artistaművész, és Zsilák György „Fudi” élő zsonglőrlegenda voltak segítségére. A bohóc osztály vizsgaelőadása nemcsak megnevettette, hanem elgondolkodtatta a közönséget, ugyanis minden történet mögött mély mondanivaló húzódott meg. A bohóc a cirkuszművészet talán egyik legnehezebb ága, mert érteni kell a zenéhez, a pantomimhez, a színpadi mozgáshoz, a humorhoz és az akrobatikához, de emellett talán a legfontosabb, hogy együtt kell „lélegezni” a közönséggel. A vizsgaprodukciójukat elnézve úgy gondolom, hogy a frissen végzett bohóc osztálynak sikerült mindezt teljesítenie és bátran ráléphetnek a bohócok nemes és közel sem könnyű útjára.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Bors Szilvia, Fuszka Nikol, borítókép: Bors Szilvia

További interjúkat és híreket ide kattintva olvashatnak.

 

Galéria