Kiállítási programok

Tanév előtti cirkuszpedagógiai foglalkozás a Fővárosi Nagycirkuszban

A szünidő utolsó napjaiban ismét óvodás és kisiskolás gyermekeket láttunk vendégül Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállításunkban. Kis vendégeinket először a kiállítás rendezője, Joó Emese muzeológus vezette. Közösen körbejárták a cirkuszt: felfedezték a kör formájú épületet, a körfolyosókat, a kerek manézst és porondot.

Tovább

Három éve halt meg Somló Tamás – „Nincs mááásik!” kiállításunkon róla is megemlékezünk!

Három évvel ezelőtt, ezen a napon halt meg Somló Tamás, a legendás Lokomotív GT zenekar tagja, aki pályafutását artistaként kezdte. Az artistaképző elvégzése után egy ideig a Luxor zenebohóc csoporttal járta a világot. Bár később a zenei pályát választotta, a cirkuszhoz mindig hű maradt, minden premieren, fontos eseményen jelen volt. A Fővárosi Nagycirkusz 130 évét ünneplő „Nincs mááásik!” című kiállításon Somló Tamásról is megemlékezünk az artistaképző története kapcsán. Ha ellátogatsz hozzánk, és a főfalon közelebb mész az artistaképző fényképeihez, magad is felfedezheted, milyen tantárgyai voltak Somló Tamásnak az 50-es években, artistaképzős évei alatt!

Tovább

Újabb páratlan anyaggal gazdagodott a Fővárosi Nagycirkusz műtárgy gyűjteménye

Tegnap a Duo Kowy – Kovácsné Négyesi Katalin és Kovács László – a Fővárosi Nagycirkusz műtárgy gyűjteményének gyarapítása céljából felajánlották leghíresebb műsoruk, a tempó cigány zsonglőr teljes kellékanyagát, amelyet Joó Emese, a Fővárosi Nagycirkusz muzeológusa és Szonday Szandra cirkuszkutató vett át. Helyszíni riportunkban a zsonglőrszám és a hozzájuk kapcsolódó rekvizitek keletkezéséről kérdeztük az artistaművész házaspárt, Joó Emesét pedig a felajánlott tárgyak fontosságáról és az anyaggyűjtés lényegéről.

Tovább

Szünidei cirkuszpedagógiai foglalkozást tartottunk a Fővárosi Nagycirkuszban!

Ma tizenhárom óvodás és kisiskolás gyermek érkezett a Nincs mááásik! 130 éves a Fővárosi Nagycirkusz című kiállításra, akiknek interaktív játékos foglalkozást tartottunk. A gyerekek bepillantást nyerhettek a manézsban egy trapézszám próbájába, ami után közösen beszélgettünk arról, milyen képességekkel rendelkezik egy artista, mi kell ahhoz, hogy valaki légtornász, bűvész, állatidomár, zsonglőr vagy akár bohóc legyen.

Tovább

Tudtad-e? Izgalmas titkok és érdekességek a Fővárosi Nagycirkusz kiállításán

A Fővárosi Nagycirkusz idén ünnepli fennállásának 130 éves évfordulóját. Ennek alkalmából egy különleges és izgalmas kiállítás nyílt az épületben, amely a cirkuszművészet teljes palettájába betekintést nyújt. Szonday Szandra cirkuszkutató, a kiállítás kurátora, Joó Emesével, a Fővárosi Nagycirkusz muzeológusával, a tárlat rendezőjével, és Szlávik Ágnes grafikai munkájának köszönhetően egy korokon átívelő, érdekfeszítő utazásra invitálja a látogatókat, melynek során betekintést nyerhetnek a cirkuszművészet csillogó, de zárt világába és a kulisszák mögé.

Tovább
Skip to content