Megérkeztek a kínai artistaművészek a cirkuszfesztiválra  

 

Fekete Péter a kínai vendégek köszöntése után a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválról beszélt. Elmondta, hogy idén tizenharmadik alkalommal, január 8. és 13. között egy héten át Budapestre figyel a világ, a magyar cirkuszközönség pedig a világ legjobb produkcióit láthatja.

A világ nagy cirkuszi műhelyeiben az artistaművészek két éven keresztül arra készültek, hogy Budapesten mutassák be azt a tudást, amivel a világ élvonalába tudnak lépni. Ehhez elengedhetetlen, hogy a fesztiválra látogató menedzserek, cirkuszigazgatók, cirkuszművészeti szakemberek döntsenek arról, hogy ki a legjobb.

A Kínai Nemzeti Cirkuszművészeti Csoport képviselői örömüket fejezték ki, hogy részt vehetnek ezen a fantasztikus versenyen és megmutathatják a tudásukat. A csoport három fantasztikus számmal érkezett hazánkba. Reményeik szerint a legmagasabb színvonalat fogják képviselni a fesztiválon, amivel megörvendeztethetik a magyar közönséget.

Sun Lili, a csoport vezetője pénteken érkezik hazánkba, aki a legfontosabb összetartó erőt jelenti a kínai artistacsapat számára, és aki régóta dolgozik azon, hogy még színvonalasabb bemutatót tudjanak tartani.

Rendkívül fontos a magyar cirkuszművészet számára a kínai partnerség, hiszen ezzel a társulattal hosszú évek óta folyó együttműködés zajlik, melynek gyümölcseként szeptembertől a Baross Imre Artistaképző Intézetből egy egész osztályt indítanak Pekingbe.

A tanulók egy évet töltenek majd Kínában, amit másik két év követhet, majd hazahozzák és az itthoni cirkuszművészetbe beépítik azokat az ismereteket, előadói készségeket és szemléletmódokat, ami a kínai cirkuszművészeket jellemzi.

Világviszonylatban is egyedülálló képzést kapnak a növendékek, ezért a kiválasztásuk is rendhagyó módon zajlik majd. Több hónapon és fordulón át választják ki őket és a folyamatból televízióműsort is terveznek, hogy a nagyközönség is megismerje azt a munkát, ami a teljesítmények mögött szükségszerűen jelen van a cirkuszművészetben.

Szekáry Zsuzsanna

Skip to content

Send this to a friend