Korszakalkotó múzeumi villám-kiállításmegnyitót tartottak a Fővárosi Nagycirkuszban

Cirkuszi és múzeumi szempontból egyaránt újítást jelentő, 8 perces, 3D animációkkal színesített villám-kiállítást mutattak be a Fővárosi Nagycirkuszban január 15-én. Az online, élőben is közvetített „Circus Museum Flash” kiállítási sorozat első produkciója a „N.001 Tisztelgés Dr. Alain Frére úr, a magyar cirkuszkutatás támogatója előtt” címet viselte.

Az Ukrán Nemzeti Cirkusz Jégkirályság című vendégelőadásának szakmai premierje után Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója köszöntötte a megjelenteket az épület közönségforgalmi terében álló ledfal előtt.A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Európa vezető cirkuszi központja kíván lenni, ami nagyon komoly felelősséggel jár. Felelősség a manézsban folytatott munka iránt, felelősség az artisták iránt, felelősség a tudomány iránt. Amikor tudományról beszélünk, akkor felelősek vagyunk azért, hogy olyan muzeális, tudományos, archív könyvtári feladatellátást végezzünk, amely ennek a csodálatos szakmának, a cirkuszművészetnek megfelelő hátteret biztosít” – mondta a főigazgató, aki háláját fejezte Joó Emese igazgató asszonynak, akinek az irányítása alatt egy olyan szakmai közösség tudott kialakulni, akiket befogadott a múzeumi szakma. „Köszönjük, hogy az elmúlt másfél évben segítették, hogy elinduljon egy új folyamat, hogy létrejöjjön Közép-Európában egy cirkuszi múzeum, ahol nemcsak tárgyakat és dokumentumokat gyűjtenek, hanem szakmai odafigyeléssel, gyűjtőmunkával, rendszerezéssel kiállítások formájában a nagyközönségnek is be tudjuk mutatni a tudományos munkájukat” – mutatott rá Fekete Péter főigazgató.

A villám-kiállításmegnyitó cirkuszi és múzeumi szempontból egyaránt újítást jelent
Fotó: Urbán Ádám

A villám-kiállítás Dr. Alain Frére francia cirkusztörténész, gyűjtő, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál társ-alapítója, a Tourrette-Levens-i cirkuszművészeti múzeum vezetője előtt tisztelgett. Dr. Alain Frére a világ egyik legjelesebb cirkusztörténeti gyűjtője, akinek gazdag nemzetközi gyűjteményében sok magyar vonatkozású anyag is található. A szakember és a nagycirkusz kapcsolata a 2022. január 16-án megkötött Budapesti Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezmény óta vált szorosabbá. Személyes találkozók révén Dr. Alain Frére közelebbről is megismerte a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum munkáját, amelyet azóta magyar és nemzetközi műtárgy-ritkaságok: régi cirkuszi plakátok, műsorfüzetek, szakkönyvek és dísztálak adományozásával is támogat.

A Dr. Alain Frére által adományozott műtárgyak közül néhányat vitrinekben is meg lehet tekinteni
Fotó: Urbán Ádám

 

„Jövőt építeni a múlt tisztelete nélkül nem lehet.”
Fotó: Urbán Ádám

A villám-kiállítás a gyűjtőt és az általa adományozott műtárgyakat egyaránt bemutatta, azonban nem hagyományos kiállítás formájában. „Az ünnepélyes megnyitó valójában maga volt a kiállítás. Egy olyan rendkívül intenzív kiállítás, ahol a különleges műtárgyak, a digitális kivetítés, az érzékletes narráció és a bravúros zenei improvizációs kíséret egy közös produkcióban szerepelt. Miután Dr. Alain Frére úr videó felvételről személyesen köszöntötte a budapesti nézőket, a műtárgyak sorban felkúsztak a vitrinekből a ledfalra. Az összehajtogatott plakátok kinyíltak és egymás után gördültek le. A fehér kerámiatányérok a digitális nagyításban százszorosra nőttek és úgy piruetteztek, hogy hátlapjukat és minden apró részletüket láthatóvá tegyék a nézők számára. A tányérok transzfernyomással készített kifinomult műlovar és zsonglőr jelenetei, amelyek rejtett szépségei szabad szemmel nehezen láthatóak, a ledfalon felnagyítva és animációs technikával életre keltve ragadták magukkal a nézőket. Az aprócska akrobaták a tányér-porond szélén lóra pattantak, a tányér-pisznin a lovaskatonák megcsörrentették a kardjaikat, a tányér-porondon műlovarok és műlovarnők keringőztek, a lovaszsonglőr pedig egyszerre buzogányokkal és labdákkal zsonglőrözött, miközben tányért is pörgetett. A kiállítási műtárgyak látványos digitális mutatványait élő zene és narráció kísérte. A kiállítási produkció pontosan 8 percig tartott, mint egy átlagos cirkuszi artistaprodukció. Ez a múzeumi szempontból villám tempójú kiállítás az első olyan cirkuszmúzeumi bemutató, amelyben a cirkusz és a múzeum valóban összeért, sőt valósággal összeolvadt egymással” – fejtette ki Joó Emese, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum igazgatója, a kiállítás rendezője.

Joó Emese, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum igazgatója, a villám-kiállítás rendezője Szonday Szandra muzeológussal
Fotó: Urbán Ádám

A kiállításmegnyitóról készült élő közvetítés az alábbi linken nézhető vissza:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=873621447300110

A villám-kiállítás vitrinekben elhelyezett műtárgyai – a Fővárosi Nagycirkusz közönségforgalmi tereiben látható állandó és időszaki kiállításokkal együtt –díjmentesen megtekinthetők az előadások előtti és utáni egy órában.

 

A Circus Museum Flash villám-kiállítás létrejöttében közreműködtek:

Animátor: Vizy Áron

Vágó: Kardos Zsolt

Muzeológus: Szonday Szandra

Fotó: Fuszka Nikol, Gio Lagorio

Zene: Szakál László

Nemzetközi asszisztens: Eötvös Susy

Közreműködő: Valeria Campoverde

Rendező: Joó Emese, Fekete Péter

A streemingben közreműködött: Nagy Attila, Bontó Richárd, Radák László, Pilgermayer Henrietta, Zángó Tamás. Narráció: Szekáry Zsuzsanna, Fekete Péter

 

További híreink

 

    Skip to content

    Send this to a friend