Magyar Teátrum-díjjal ismerték el Eötvös Nándort

Nemcsak a Fővárosi Nagycirkusznak, hanem az utazócirkuszoknak is óriási büszkeség, hogy december 19-én, Eötvös Nándor artistaművészt és sátormestert Magyar Teátrum-díjjal jutalmazták hosszú évtizedes, példamutató munkájáért.

Magyarország kormánya nemcsak díjazza, hanem meglátja az értéket a cirkuszművészetben és kiemelkedő képviselőiben, hiszen ez a művészeti ág a kultúránk egyik alapköve. A Magyar Teátrumi Társaság a 2010-ben alapított Magyar Teátrum-díjjal a színházi- és cirkuszi háttérszakmákat és azok legkiválóbb, a művészet iránt elkötelezett dolgozóit ismeri el erkölcsi és anyagi értelemben. Eötvös Nándor Fekete Pétertől, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójától, a Magyar Teátrum-díj alapítójától és ötletgazdájától vette át a rangos elismerést az Operettszínházban rendezett Magyar Teátrum Díjátadó Gálán.

Eötvös Nándor a Magyar Teátrum-díjjal, a cirkuszi háttérszakmák első díjazottjaként a színpadon
Fotó: Urbán Ádám

Eötvös Nándor beleszületett a cirkusz világába, két neves dinasztia szülötteinek szerelméből, 1955-ben látta meg a napvilágot, Eötvös Nándor Aladár és Picard Erzsébet gyermekeként. Kilencéves koráig az édesapja utazócirkuszával járta az országot, majd felvételt nyert az Állami Artistaképző Iskolába. 1972-ben alakult meg a később világhírűvé vált Astorelly gumiasztal csoport, melynek tagjai Eötvös Nándor, Eötvös György, Baranyi László, Farkas Katalin, Józsa Mária és Légrádi László voltak. A csoport a tanáruk, Aszalós Károly iránti tiszteletből, a neve kezdőbetűit felhasználva alkották meg a művésznevüket. Nándor volt a csoport legfiatalabb tagja és mivel azonnal szerződést kaptak az Apollo Cirkusznál, magánúton folytatta a tanulmányait majd szerezte meg az artista diplomáját. Kilenc sikeres év után szétvált a csoport, majd Nándor egy új gumiasztalcsoportot alakított Olaszországban Légrádi Lászlóval, Eötvös Józseffel és Eötvös Józsefnével. A nemzetközi sikerek ezúttal sem maradtak el, a csoport kimagasló sikereket ért el Európa-szerte. A gumiasztal produkció mellett Nándor csatlakozott bátyja, Eötvös József csoportos zsonglőrprodukciójához is.

Miután házasságot kötött egy olasz cirkuszi dinasztia sarjával és megszületett a két gyermekük, egyéni gumiasztal számmal lépett fel és párhuzamosan elkezdődött a sátormesteri karrierje is, amely húsz éven át tartott különböző Nyugat-európai cirkuszoknál. Segített az Eötvös Cirkusz elindulásában és a Richter Flórián Cirkusznál is ő felelt egy ideig a sátor biztonságáért, majd olyan rendezvények oszlopos tagja volt, mint a Sziget Fesztivál, a Volt Fesztivál vagy a Balaton Sound.

A sátormester egy nagyon komoly és felelősségteljes titulus az utazócirkuszoknál, a gazdasági feladatokat leszámítva minden területtel foglalkoznia kell. A generációról generációra öröklődő tudás nem sajátítható el közoktatási keretek között. A technika fejlődésével lépést tartó, egyre gyarapodó tudást a sátormester adja át a tanítványoknak.

A sátormester az egyik legfontosabb pozíció, ugyanis ő felel a cirkuszi sátor karbantartásáért, a biztonságos – az időjárás viszontagságainak is ellenálló – felépítéséért és lebontásáért, a nézőtér kialakításáért. Aprólékos és precíz munkával irányítja a műszaki személyzetet, ismernie kell az összes sátortípust, komoly technikai és statikai ismeretekkel rendelkezik. Igazán jó sátormester abból lesz, aki korábban maga is artista volt és ismeri a szakma minden elemét, részét.

Nándor egy évvel ezelőtt csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz társulatához, ahol a cirkuszművészet technikai, szakmai háttér kiszolgálásának szinte minden feladatát kiváló szakértelemmel látja el. „Nagyon köszönöm, hogy gondolnak a nyugdíjas, artista múltú emberekre, örülök, hogy egy ilyen nagyszerű társulat tagja lehetek” – mondja Nándor. A legkiemelkedőbb háttérszakmák képviselőit elismerő Magyar Teátrum-díjjal kapcsolatban megosztotta, hogy meglepetésként érte, nem számított a díjra. „Hálával és büszkeséggel tölt el, hogy ilyen formában is elismerik a munkámat, nem gondoltam volna, hogy ezért valaha díjat kapok. Nagy boldogság számomra, hogy egyre szélesebb körben elismerik a cirkuszművészetet és a hozzá kapcsolódó háttérszakmákat is, amelyekhez mind nagy tudás, tapasztalat és odaadás szükséges” – mondta Eötvös Nándor.

A Magyar Teátrum Díjátadó Gálát artistaprodukciók színesítették, a zenei aláfestésről pedig a Fővárosi Nagycirkusz zenekara gondoskodott
Fotó: Urbán Ádám

Szekáry Zsuzsanna

További híreink