Melyiket a kilenc közül?
Cirkuszi karácsonyi mese Jókai Mór novellája alapján

2022. október 15 – 2023. január 8.

HÓNAP
NAP
JÁNOS MESTER
SZOMSZÉD
2023. január
4
Pálffalvy Attila
Faragó András
2023. január
05
Pálffalvy Attila
Faragó András
2023. január
06
Szomor György
Dancs János
2023. január
07
Pálffalvy Attila
Dancs János
2023. január
08
Szomor György
Dancs János
64

Előadásnap

93

Előadás

95000

Néző

148800

Darab kavics

111600

nézői szavazat

végtelen mennyiségű mosoly és taps

Élt egyszer egy szegényember a nagy Pestvárosban, kilenc gyermekét egyedül nevelte. Mind a kilenc tehetséges és okos volt, de hát még gyermekek voltak, és a szegényember minden munkát elvállalt, hogy nekik minél szebb és gondtalanabb gyermekkoruk legyen, tudja őket ruházni, taníttatni, rendes és jóravaló embert tudjon belőlük nevelni.

Jött aztán egy gazdagember, és alkut ajánlott a szegényembernek: ha az egyik gyermekét odaadja neki, tejben-vajban fogja füröszteni, neki mindent megad, drága ruhákat és még drágább játékokat, külföldi tanulmányokat és menő sportautókat, a földi gazdagság ezer és ezer kincsét. Nem volt hát más dolga a szegényembernek, csak annyi, hogy kiválassza kilenc drága gyermeke közül azt, akit elvihet magával a gazdagember örökre.

Karácsonyi cirkuszi műsorunk a legnagyobb magyar író, Jókai Mór (1825–1904) Melyiket a kilenc közül? című elbeszélése alapján készült. Az eredeti történetet még univerzálisabbá tesszük, nemcsak a cirkusz látványos közegébe emeljük át, hanem védő angyalokat és áskálódó ördögöket is megidézünk: a kozmikus csata pedig egy ember és gyermekei lelkéért zajlik.

Mi ér többet: a becsület vagy sok arannyal töltött zsák? A nehéz sorsú tisztesség vagy a könnyű ajánlatra önmagunk fel- és eladása? A belső értékek vagy a talmi csillogás? A család vagy a karrier?

Melyiket a kilenc közül? című műsorunk a csábításról és a tisztességről, az alázattal és szorgalommal elérhető boldogságról és a nagy sorscsapások között is mindent legyőző összetartásról szól. Arról, hogy belső értékeink minden körülmények között többet érnek, mint a pénz, a hatalom és az ördöggel kötött szerződés.

A Fővárosi Nagycirkusz egy különleges karácsonyi játékkal készül szeretett közönségének: egy összművészeti produkcióval segít ráhangolódni a legszentebb családi ünnepre és kiszakadni a mindennapok rohanásából. Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül? című novellája alapján készült karácsonyi mesében harmonikus szinergiában jelenik meg a cirkuszművészet, a zene, az ének és a színházművészet. A Jászai Mari-díjas Fekete Péter rendezésében és Rátkai Erzsébet érdemes művész jelmezeivel egy varázslatos világba csöppenünk, ahol a legfontosabb értékek kelnek életre a cirkusz-és a társművészetek által.

Egy felejthetetlen karácsonyi mese az egész családnak lenyűgöző artista produkciókkal, ismert magyar színművészekkel, fülbemászó dallamokkal és egy megható történettel.

Fellépők:

Dmitry Chernov – zsonglőr / juggler (Oroszország / Russia)

Dmitry Chernov cirkuszi dinasztiából származik, első fellépésére négyéves korában került sor, amikor a világhírű Oleg Popov bohóccal annak miniatűr változataként lépett a manézsba. Később édesapja nyomdokain haladva a zsonglőr zsánert választotta és tizenhárom évesen már szerződést kötött a Nikulin Cirkusszal. Dmitry bejárta a világ nagy cirkuszait, ahol egyedi előadásmódjával és bravúros trükkjeivel nem csak a közönséget, hanem a cirkuszi szakmát is elvarázsolta; produkcióját több nemzetközi cirkuszfesztiválon díjazták. A pandémia idején ő hozta létre a nagysikerű I. és a II. Online Nemzetközi Cirkuszfesztivált.

Novákovics Noémi – kötél /rope (Magyarország / Hungary)

Novákovics Noémi a Pécsi Művészeti Gimnázium táncos tagozatának elvégzése után 2018-ban jelentkezett a Baross Imre Artistaképző Intézetbe, ahol vertikális kötél zsánerre szakosodott. 2021-ben végezte el az artista I. Művészképzőt.

Kötél száma egy nő harcait jeleníti meg, melyben a fájdalom, a szenvedély és a veszély játszik központi szerepet.

Melyiket a kilenc közül? - Színház, Mozi, Könyvtár, Cirkusz, Kiállítás, Hangverseny, Balett, Opera, Tánc

Medel Family – dupla Washington trapéz / double Washington trapeze (Mexikó /Mexico)

A fiatal nővérek Mexikó egyik leghíresebb cirkuszi családjából származnak és most a legendás városligeti porondon mutatják be lélegzetelállító produkciójukat. Égi jelenésekként, a trapézon fejen állva egyensúlyozva mutatják be a szüleiktől tanult trükköket: fogódzkodás nélkül lengenek a trapézon, miközben karikákat pörgetnek vagy éppen egymást tartják a magasban. Lenyűgöző szám a generációkon át öröklődő tudásról és a testvérek közötti bizalomról.

Volozsanyin  Troupe – Andrei Volozhanin, Anastasiia Volozhanina, Polina Osintseva, Roman Sonin, Anastasiia Sonina) – létra / ladder (Oroszország / Russia)

Tolsztoj és Dosztojevszkij regényeinek romantikus hangulata elevenedik meg ebben a különleges létraszámban, amely arra emlékeztet bennünket, hogy a szerelemben is meg kell találnunk az egyensúlyt és feltétlenül bíznunk kell egymásban. Karácsonyi műsorunk létraszámának különlegességét nem csak a nagy magasságban bemutatott trükkök, hanem az egyedi rekvizit által nyújtott lehetőségek adják.

Melyiket a kilenc közül? - Magyar Nemzet, Népszava, HVG, Mandiner, Nemzeti Sport, Magyar Teátrum, Blikk, Bors, Világgazdaság

Kirichenko Acrobats (Nikolai Kirichenko, Mikhail Mustafin, Roman Ivanov, Vladimir Mikhailin, Sergei Pogontsev) – akrobatikus hand voltige / acrobatic hand voltige (Oroszország / Russia, Kazahsztán / Kazakhstan)

Fiatalos lazaság, lendület és magas szintű tudás olvad össze a Kirichenko Acrobats világ-és Európa bajnok tagjainak produkciójában. Az akrobatikus torna világából érkező artistaművészek ötvözik a tornából szerzett tudásukat, a cirkuszművészetet és a táncot, melynek nyomán egy látványos összművészeti produkciót hoztak el Közép-Európa egyetlen, egész évben működő kőcirkuszába.

Melyiket a kilencből? - Minyon, krémes, hatlapos, szotyi, pattogatott kukorica, zserbó, flódni, sósmogyoró, chips

Markin Family (Markin Roman, Markina Elena, Markin Dmitrii) – perzs / perche (Oroszország / Russia)

Markin Roman többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművész, aki mielőtt létrehozta volna a családjával közös produkcióját, olyan fesztiválokon aratott sikert perzs számával, mint Monte-Carlo, Domont vagy Wuhan. A család nem először lép fel a Fővárosi Nagycirkuszban, 2016-ban a Dima karácsonya című műsorban ők voltak az egyik fő szám, ráadásul Dmitrii volt a műsor névadója. Most visszatértek Budapestre, hogy egy új, még lenyűgözőbb produkcióval varázsolják el a közönséget.

Ádám Rudolf Jr., Ádám Angelina, Ádám Szkárlet – lovas zsonglőr / juggling on horse (Magyarország / Hungary)

Az Ádám cirkuszi dinasztia fiatal tagjai együtt lépnek fel és mutatják be azt a generációról generációra öröklődött tudást, amely méltán híressé tette a családjukat. Ádám Rudolf az ügető lovon mutatja be izgalmas zsonglőrtrükkjeit.

Ádám Henrik Jr. – magasdrót / highwire (Magyarország / Hungary)

Az erős tradíciókkal rendelkező magyar cirkuszművészet egyik alappillérét az utazócirkuszok és a cirkuszi dinasztiák tagjai adják. A sokoldalú Ádám Henrik szédületes magasdrót produkciójával borzolja a közönség idegeit.

Melyiket a kilenc közül? - Petőfi, Arany, Jókai, Ady, Mikszáth, Kosztolányi, Babits, Bereményi

Színészek

Szomor György – János mester

A Nádasdy Kálmán-díjas színművész, énekes, dalszövegíró, zeneszerző, rendező 1993 óta folyamatosan szerepel budapesti és vidéki színházakban. Alapító tagja a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak. Első musicalje az 1999-ben bemutatott Katonadolog volt, 2011-ben pedig a békéscsabai Jókai Színházban került bemutatásra a Monte Cristo grófja, amelynek nem csak rendezője, de zeneszerzője is volt.

Olyan sikeres színházi darabokban játszott, mint a Dzsungel könyve, a Notre Dame-i Toronyőr, a La Mancha Lovagja, az Elfújta a szél, a Chicago, A Csodák Városa, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Sztárcsinálók, a Veled, Uram!, vagy a Robin Hood.

Pálfalvy Attila – János mester

Pálfalvy Attila színészi pályáját a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületénél kezdte. 2005 januárjától a Budapesti Operettszínház tagja. A színházrajongók a Mozart! a Rómeó és Júlia, A Szépség és a Szörnyeteg, az Elisabeth, az Abigél, az Elfújta a szél, az Isten pénze, vagy a Marie Antoinette című előadásokból ismerhetik. Emellett zeneszerzéssel és hangszereléssel foglalkozik; arany-, illetve platinalemez tulajdonos.

Faragó András – Szomszéd

Faragó András színművész 1989-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, operett-musical tanszakon. Olyan sikeres színházi előadásokban játszott, mint a Csárdáskirálynő, a Mágnás Miska, a Doktor Bőregér, a La Mancha Lovagja, a Marica grófnő vagy a Jézus Krisztus Szupersztár. A televíziónézők az Angyalbőrben, a Barátok közt műsorokból ismerhetik. A mozilátogatók pedig A varázsló álma, Hecc, Ciki te boszorkány, Tűzvonalban, Família Kft., Fejezetek az erények könyvéből, Egy bolond százat csinál, Csak szex és más semmi és a Valami Amerika 2. filmekben láthatták, hangját pedig számtalan szinkronszerepben is hallhattuk.

Dancs János – Szomszéd

Dancs János 1985-ben született Kisvárdán. Színészi pályafutását szülővárosában kezdte egy amatőr társulatban, majd első komolyabb szerepeit a kisvárdai Doktorock Színtársulatban tudhatta magáénak. 2012-től a Szigetszentmiklósi Sziget Színház és a Nemzeti Lovas Színház társulatának tagja. 2016-tól a Békéscsabai Jókai Színház és az ExperiDance koprodukcióinak, 2017-től a Westend Színház előadásainak is szereplője. A színházba járó közönség többek között a Dzsungel könyve, a Dózsa György, a nép fia, a Csárdáskirálynő, a József és a színes, szélesvásznú álomkabát, a Love Story és a Robin Hood című előadásokban láthatta.

Maka Gyula – Mesélő

Maka Gyula 2013 óta a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja. Színészként több mint tíz évet játszott színpadon, de mint mondja, a cirkuszban találta meg önmagát, itt érzi igazán otthon magát. A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon nyújtott munkájáért a Blackpool Tower Circus különdíját vehette át, 2022-ben pedig a magyar cirkuszművészet népszerűsítését szolgáló alkotómunkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott. A közönség a cirkuszon kívül legutóbb a Somnakaj című roma sorsjáték főszerepében láthatta.

Stáblista / Cast and Crew

 

János mester / Master John: Szomor György Nádasdy Kálmán-díjas / Pálfalvy Attila

Szomszéd / Neighbour: Faragó András Pepita-díjas / Dancs János

              Mesélő / Story-teller: Maka Gyula Magyar Bronz Érdemkereszttel kitüntetett

Gyerekek / Children: Ádám Henrik Jr., Ádám Rudolf Jr., Alonda Medel, Sofia Hrechko/Polina Popova/ Varvara Fedorova, Dmitrii Markin, Anna Ponomarenko/Kateryna Larina/Yaroslava Lytvynova, Novákovics Noémi, Zoe Medel

                                                    Kántor / Cantor: Bálint Károly                

Balettkar / Choir de Ballett: Bátor Tamás, Bokodi Panna, Böjtös Bianka, Incze Miklós, Keresztszegi Ramóna, Király Márk, Kiss Csenge, Németh Barbara, Sebesi Daniella, Snigir Snizhana, Suti András, Wehovszky Klaudia

Levegő angyalok / Aerial Angels: Anastasiia Popova, Angelina Proharova, Böjtös Bianka, Dévai Lúcia, Hanna Bakaiéba, Kateryna Kovtunenko, Kiss Csenge, Németh Barbara, Olajos Rebeka, Sebesi Daniella, Vassa Pyndeliuk, Wehovszky Klaudia, Yelisaveta Ustymenko

Énekesnő / Singer: Fazekas Eszter / Gábor Anita

További szereplők/ Further cast: Ádám Angelina, Ádám Szkárlet, Aleksandr Plishkin, Aliaksandra Vishneuskaya, Bohdan Lysak, Danil Giniborg, Kateryna Kovtunenko, Mykita Leschenko, Nikita Pavlov, Valentyn Bezruchko, Vladimir Erofeev, Volomodyr Silusar

Hangfelvételről közreműködik a Semmelweis Egyetem Kórusa. Karnagy: Dr. Matos László

Zenei vezető / Musical Director, Conductor: Szakál László Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett

Zenekar / Orchestra: Bálint Károly (zongora / piano), Duka Tibor (basszusgitár / bass), Fehér Géza (gitár / guitar), Földesi Attila (konga és ütőhangszerek / conga and percussion instruments). Lakner Gábor (altszaxofon / alt saxophone), Mátyus Attila (dob / drum), Oláh Antal (tenorszaxofon / tenor saxophone), Pipís Zoltán (trombita / trumpet), Vajda Gergely (hegedű / violin)

Porondmester / Ringmaster: Varga László

Porondosok / Ring Boys: Babicz János, Babicz Mihály, Csürke Ádám, Dóczy Dániel, Kovács Attila, Nagy Máté, Orosz Gábor, Szabó Lajos Attila, Szilágyi Levente, Végh Sándor

Rigges/Rigger: Szügyi Szilárd

Istállómester/Stable Master: Szabó Lajos

Hangtechnika / Sound Design: Kövér Lilla, Szakács Krisztián

Fénytervező / Light Design: Szimeiszter Balázs

Vizuál / Visual: Bontó Richárd, Kardos Zsolt, Nagy Attila, Zángó Tamás, Vizy Áron

Koreográfus, balettkar vezető / Choreographer, Head of choir de Ballett: Fejes Kitty

Dramaturg / Dramaturge: Pál Dániel Levente

Jelmeztervező / Costume Designer: Rátkai Erzsébet érdemes művész

Jelmeztárvezető / Head of Costume: Martonosi Attila

Bábtervező / Puppet Designer: Székely Andrea

Díszlettervező asszisztens / Set Design assistant: Boros Eszter Anna

Műszaki vezető / Head of Technical: Pánczél Lajos

 Cirkuszszakmai vezető / Stage Manager: Graeser József Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett

Produkciós menedzser, rendezőasszisztens / Production manager, Directors assistant: Csicsely Zoltán

Rendező / Director: Fekete Péter Jászai Mari-díjas