Állótaps és ováció a II. Budapest Légtorna Fesztivál gála előadásán – szemkápráztató mutatványok, lenyűgöző produkciók és ünnepélyes eredményhirdetés a Fővárosi Nagycirkusz porondján!

A rangos nemzetközi zsűri döntése alapján nem csak az arany-, ezüst- és bronzérdemeseket díjazták az egyes kategóriák szerint, de különdíjban is részesítettek 11 versenyzőt az alábbi címekkel: Előadóművészeti különdíj, Technikai különdíj, Abszolút győztes, Legifjabb tehetség, Közönség díj, Zsűri Különdíja, A Fővárosi Nagycirkusz Különdíja, A Magyar Légtornász Egyesület Különdíja, A II. Budapesti Légtorna Fesztivál Nagydíja, A Vincze Tünde Produkció Fődíja és a BIAK Különdíja.

Március 23-án, szombaton a Karika, Silk és Hammock Bajnoksága, majd március 24-én, vasárnap a Freestyle kategória Bajnoksága zajlott a Fővárosi Nagycirkuszban.

A II. Budapest Légtorna Fesztiválon az egyéni, páros és szinkron versenyzők Junior I., II., Felnőtt I., II. és Szenior kategóriában indultak, karika, silk és freestyle versenyszámokkal. Egyéni, páros vagy szinkron kategóriákban lehetett nevezni, életkor szerint: Junior I. – 9-13 évesek, Junior II. – 14-18 évesek, Felnőtt I. – 19-30 évesek, Felnőtt II. – 31-40 évesek, Szenior – 40+évesek. Megkülönböztették a Kezdő (0-max. 2 verseny), Haladó (3-7 verseny) és Profi (8+ verseny) versenyzőket is, amely szintén újdonság volt az idei Légtorna Fesztiválon

Az immár második alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Légtorna Fesztivált ezúttal is Vincze Tünde, Hortobágyi Károly-díjas artistaművész, a Magyar Légtornász Egyesület alapító elnöke szervezte. A II. Légtorna Fesztivál rendezéséért, a magyar cirkuszművészet érdekében végzett kiemelkedő és eredményes szakmai munkájáért Vincze Tünde a Magyar Cirkuszművészeti Központ Nívódíját vehette át Fekete Pétertől, a Fővárosi Nagycirkusz és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatójától.

Az artistaművész 1987-ben szerzett artistaművész diplomát a Baross Imre Artistaképző Intézetben.1987-2016-ig aktív artistaművész, a legnevesebb társulatok állandó vendégművésze. A Magyar Légtornász Egyesület alapító elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus tagja.

A II. Légtorna Fesztivál rendezéséért, a magyar cirkuszművészet érdekében végzett kiemelkedő és eredményes szakmai munkájáért Vincze Tünde a Magyar Cirkuszművészeti Központ Nívódíját vehette át

Március 23-án, szombaton a Karika, Silk és Hammock Bajnoksága, majd március 24-én,  vasárnap a Freestyle kategória Bajnoksága zajlott a Fővárosi Nagycirkuszban. A fesztivál kiemelkedő lehetőséget teremt az amatőr, a pályakezdő és a profi artistaművészek számára. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy idén rekordot döntött a jelentkezők száma. 168 versenyző több mint 200 produkcióját értékelte a rangos nemzetközi zsűri. A II. Budapest Légtorna Fesztivál zsűrijének elnöke Maureen Endresz, aki nyolcadik generációs, nemzetközileg is többszörösen kitüntetett angol cirkusz-dinasztia tagja. 31. éve az angliai Blackpool Tower Cirkusz igazgatója, amely többször elnyerte az angliai „Év Cirkusza” Díjat.Az esemény fővédnöke Ancsin László, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára, korábban aktív sportoló, szertornász.

A II. Budapest Légtorna Fesztivál zsűritagjai:

  • Fekete Péter

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, korábbi kultúráért felelős államtitkár, Jászai Mari-díjas színházi rendező, előadóművész, cirkuszművész, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

  • Kovács Gábor Dénes

A Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia főigazgatója. Cirkusz- és színházművészeti rendező, előadóművészet-pedagógus, szakértő, szakíró, produkciós vezető. Korábban a Nemzeti Színház / Pesti Magyar Színház Színiakadémiájának alapító igazgatója, a GNM Színitanoda igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjasa.

  • Aurelia Cats

Légtornász, művészeti vezető, koreográfus és tévés személyiség. Számos díjat nyert pályafutása során, trapéz számával pedig örökre beírta magát a cirkusz történelmébe.

  • Berki Krisztián

Olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok magyar tornász, lólengés-specialista, a Magyar Tornaszövetség sportigazgatója.

  • Kristóf Krisztián

Nemzetközi menedzser, cirkusz szakértő. Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Hortobágyi Károly-díjas, Guinness Rekorder magyar zsonglőr, artistaművész.

  • Szlavkovszki Zsolt

Többszörösen válogatott sportoló, a Baross Imre Artistaképző volt hallgatója, légtorna és kézenállásra szakosodott artista, sportedző. 16 éves korától kezdve aktívan lép fel TV műsorokban, koncerteken és show műsorokban, Magyarországon és külföldön is.

  • Murainé Szakáts Ildikó

Az Artistaképző Intézet nyugalmazott igazgatója, a dr. Szakáts Ödön Légtorna SE elnöke, KABOLO Mozgásművészeti Műhely vezetője, artistaművész, testnevelő tanár, mesterpedagógus.

  • Teszák Mariann

Szertornász, artistaművész, a világ legmagasabb szintű artista elismerés, a Cirque de Demain díj tulajdonosa. Nívódíjas táncművész. A Magyar Fitness és Testépítő Szövetség szövetségi kapitánya.

  • Túri Lajos

Túri Lajos Péter táncművész és koreográfus, rendező. Gyermekkora óta hatalmas szerepet tölt be a tánc az életében, és a színházi darabokban való koreografálás, olyan híres produkciókban láthattuk koreográfiáit, mint pl.: a Sztárban Sztár, A nagy duett produkció, HÖLGYVÁLASZ, Puskás a musical, Apáca show, Meseautó, Mamma Mia Dance Show rendezője, Szegedi Szabadtérin több koreográfiája szerepelt, úgy, mint a Sportarénában.

Az esemény házigazdái Köllő Babett színész, táncos, szubrett és műsorvezető, Dénes Tamás újságíró, televíziós és rádiós műsorvezető, valamint Maka Gyula, Magyar Bronz Érdemkereszttel kitüntetett műsorvezető, konferanszié voltak.

Ünnepélyes díjátadó a II.Budapest Légtorna Fesztiválon (fotó:Eötvös Susy)

A Best of Hungary Légtorna Gálán a hazai sztárvilág nagyjainak légtorna produkcióit is megcsodálhatta a közönség. Fellépett többek között Szandi, Kollányi Zsuzsi, Szabó Ádám és Szabó Jennifer, Csondor Kata és Serhii Ivan. A nagyérdeműt egyéb különleges programok is várták: lehetőségük volt kipróbálni a légtornász eszközöket, megismerhették az ország különböző pontjairól érkező légtorna centrumokat, továbbá az érdeklődőket egész napos elfoglaltságok várták a Fővárosi Nagycirkusz épületében és az előtte lévő téren.