Fanatikus cirkusz-hívő vagyok! Interjú Simet Lászlóval

Fanatikusnak kell lenni, a legnagyobb célokat kell kitűzni és azokért dolgozni tűzön-vízen át – állítja Simet László, Hortobágyi Károly-díjjal, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Érdemes Művész, artistaművész, aki cirkusztörténelmet írt azzal, hogy 2023. április 15-én, 63 évesen egy 22 milliméter vastagságú, 300 méter hosszúságú drótkötélen Magyarországon elsőként kelt át biztosítókötél nélkül a Duna egyik partjáról a másikra Simet László a világon egyedülálló produkcióval tér vissza hozzánk, hogy egy, a halálkereket és a magasdrótszámot ötvöző, 8 méter magas forgó rekviziten érzékeltesse velünk az űrbéli súlytalanság állapotát a „Csillagok, égbeli tűk” című, 2024.április 6-án bemutatásra kerülő előadásban.

Milyen produkcióval lépsz idén a Fővárosi Nagycirkusz porondjára?

  • Szemafornak nevezzük az egy tonnás, 8 méter magas, csepp alakú fémszerkezetet, amellyel a Fővárosi Nagycirkusz porondjára lépünk. Egy igen keskeny, 2-3 centiméteres forgó acélcsövön sétálunk végig. Gyakorlatilag ugyanúgy kell rajta egyensúlyozni, mint egy drótkötélen. Régi álmom valósul meg ezzel. Hozzáteszem: ennek a rekvizitnek az ötlete nem az én fejemből pattant ki. Anno a Szovjetunióban úgy jellemezték ezt, mint egy soha meg nem ismételhető műsorszámot. A Koch-nővéreknek volt köszönhető eredetileg, akik valamikor az 1940-es évek végén mutatták be a világon elsőként. Őket követték az Avdejev-nővérek, ugyanezzel az előadással. Tízéves koromban kaptam egy jutalomjegyet a Corvin Moziba. A film erről a produkcióról szólt és nagyon nagy hatással volt rám. Életem nagy álma volt, hogy én is megcsináljam ezt! 2011-ben elhatároztam: itt az idő, most vagy soha! Sosem nem bocsájtottam volna meg magamnak, ha úgy hagyom abba a szakmát, ha ezt a gyerekkori vágyamat nem valósítom meg! Két év múlva a Fővárosi Nagycirkuszban debütáltam ezzel a számmal a „Magyar Cirkuszcsillagok” elnevezésű előadásban, 2013. január 12-én. Ezt a produkciót azóta sem csinálja senki, sehol a cirkuszvilágban.

Mint ahogyan senki más nem sétált végig egy 22 milliméter vastagságú, 300 méter hosszúságú drótkötélen a Duna egyik partjáról a másikra. Nem volt biztosítókötél, csak saját magadra számíthattál. Mi ennek a mai, online központú világban az üzenete?

  • Bármit csinál az ember, azt csak jól szabad csinálni. Ez az életfilozófiám. Jelen kell lenni, a valóságban. Teljes koncentrációval, profin, magas minőségben érdemes dolgozni, különben semmi értelme. Ennek a receptje ennyire egyszerű.

Az Asztronauták címet viseli a produkciótok. Kik szerepelnek még rajtad kívül a trióban?

  • Lakatos Zsuzsanna és Horváth Mira Gréta légtornászok a társaim. Hétvégén még Olaszországban, Fasano-ban léptünk fel motoros számunkkal, tegnap óta már Budapesten, a Fővárosi Nagycirkuszban építjük az Asztronauták című számhoz a rekvizitet, gőzerővel készülünk az előadás bemutatójára, ami egészen szeptemberig lesz látható a gigantikus sikerű., XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál és az azt követő, a napokban véget ért Fesztivál Plusz- Világsztárok Budapesten című előadás-sorozat után.

Részlet a “Csillagok, égbeli tűk”című előadás próbájából: építik a rekvizitet ( fotó: Urbán Ádám)

Megannyi emlékezetes szereplésed volt. Például idén január 13-án Rainer monacói herceg születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen is felléptél. Hogyan emlékszel erre vissza?

  • Igen, ez alkalmából Monacóban szerveztek egy szabadtéri parádét. Itt egy 30 méter magasan kifeszített drótkötélen sétáltam végig. Középen pedig egy hat méteres, Rainer herceget ábrázoló zászlót bontottam ki. Hatalmas sikerem volt, nagyszerű élmény volt!

Simet László produkciója Monacóban idén januárban

Kérlek emelj ki néhány alkalmat, amikor nagyon izgultál! Magas a tét!

A „Sky walk” produkcióim közül akad néhány példa erre. Természetesen a Dunánál is nagyon izgultam, hiszen egy addig soha be nem mutatott produkcióról volt szó, ami nem csak a méretei, hanem a jelentősége és technikai megoldásai miatt is kiemelkedő volt.

Simet László cirkusztörténelmet írt, amikor 2023. április 15-én, 63 évesen egy 22 milliméter vastagságú, 300 méter hosszúságú drótkötélen Magyarországon elsőként kelt át biztosítókötél nélkül a Duna egyik partjáról a másikra.

Taiwanban egy igen rossz minőségű drótkötélen kellett végig sétálnom, sikerült! Nem volt könnyű! Aztán Lausanne-ban rendkívüli időjárási körülmények voltak adottak, ezeket is leküzdöttem. A londoni olimpián pedig 80 ezer ember nézett élőben, ott is nagy volt a tét. Ha egy zsonglőr leejti az eszközeit, az sem szerencsés, ha én leesek, akkor magamat ejtem le! Egy biztos: a Fővárosi Nagycirkusz porondján érdemes lesz figyelni a produkciónkra a „Csillagok, égbeli tűk” című előadáson!