Búcsú a Csodálatos cirkuszvilág – nemzetközi cirkusztörténeti kiállítástól. Bensőséges együttlét, hangulatos záróra és díjátadó ünnepség a tárlat finisszázsán 

A Csodálatos cirkuszvilág – nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás különleges programmal zárt  2024. február 29-én 17:00 – 20:00 között, a Vajdahunyad várában, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az artistabemutató és a fotópályázat díjátadója után, a kiállítás utolsó órájában, a tárlaton mindvégig házigazdákként dolgozó artistaművészek új szerepben léptek fel: gyertyák fényében olvastak fel magyar költők cirkuszi verseiből, miközben a képernyők és a kiállítási lámpák sorban egymás után kialudtak, és a tárlat ténylegesen bezárult.

A finisszázst Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója nyitotta meg, aki elmondta: a kiállítás különlegessége, hogy együtt mutatta be a közönségnek a magyar cirkuszmúzeum több ezer darabos gyűjteményének válogatott műtárgyait és jeles külföldi cirkuszi gyűjtemények anyagát.

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója a Csodálatos cirkuszvilág-nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás finisszázsán (fotó:Urbán Ádám)

A 15. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál kiemelt eseményeként megrendezésre került kiállítás 2024. január 11-e óta volt látogatható. A rendkívüli tárlat statisztikái önmagukért beszélnek:

 • 10 ország 15 intézményének 1000 műtárgyát csodálhatta meg a közönség
 • 50 nap alatt 9500 látogató látta a kiállítást
 • közel 500 artistaművész személyesen is megnézte a kiállítást
 • 30 artistaművész kiállítási asszisztensként segített a látogatók mindennapi fogadásában
 • 30 diákcsoport vett részt cirkuszpedagógiai foglalkozásokon
 • 10 egyetemi óra és 20 tárlatvezetés került megtartásra

Az esemény finisszázsán a Fővárosi Nagycirkusz tánckara, Bruno Macaggi pohárzsonglőr, valamint Alessio Fochesato papagájtréner lépett fel, Tortuga nevű beszélő papagájával.

Bruno Macaggi pohárzsonglőr számot mutatott be (fotó: Urbán Ádám)

 Alessio Fochesato papagájtréner Tortuga nevű papagájával, Eötvös Susy külügyi tanácsadóval (fotó: Urbán Ádám)

Az esemény finisszázsán a Fővárosi Nagycirkusz tánckara is fellépett (fotó: Urbán Ádám)

Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója köszönetet mondott Fekete Péternek, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójának, és valamennyi munkatársának azért, hogy hittek a sikerben és „felpezsdítették a Mezőgazdasági Múzeum életét.”

Dr. Estók János, a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója köszönetet mondott a Csodálatos cirkususzvilág-nemzetközi cirkuszművészeti kiállítás szervezőinek(fotó: Urbán Ádám)

Az est folyamán átadták az „Átmentem” címmel meghirdetett fotópályázat díjazottjainak járó elismeréseket. A zsűri tagjai: Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt vezérigazgatója, Kőrösi Orsolya, a Capa Központ igazgatója, Ledényi Attila, az ARTMARKET Budapest és a EDGE Communications igazgatója, valamint Urbán Ádám, Balogh Rudolf díjas fotóművész, a Fővárosi Nagycirkusz fotográfusa és Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója által legsikeresebbnek ítélt pályaművek alkotóinak Fekete Péter főigazgató, Gyorgyevics Benedek vezérigazgató és Urbán Ádám fotóművész adták át a díjakat.

A zsűri díjazottjai:

 • Előkészület kategóriában:
  Szilczer András – „Repülő táncos” című fotója
 • Cirkusztörténelmi pillanat kategóriában:
  Birkás Marcell – „Történelmi pillanatok a Duna felett” című fotója
 • Isza Ferenc – „Az Összekötő Ember” című fotója
 • Világszenzáció kategória:
  Somogyi Gyula – „Fehér kontraszt” című fotója
 • Nézők és látogatók (Szelfi) kategória:
  Szilczer András – „Önarcképek” című fotója
 • Portré kategória:
  Janzsó Tamás – „Felszabadult mosoly” című fotója
  Pálffy L. Péter – “Áthoztam!” című fotója

Közönségdíjasok:

 • 1. díjat nyert: 671 / 149 szavazattal Somogyi Gyula – az elismeréssel járó 100.000 Ft-ot felesége, dr. Somogyi Gréta vette át.
 • 2. díjat nyert: 671 / 102 szavazattal Pádár István Richárd
 • 3. díjat nyertek szavazategyenlőséggel: 671 / 49-49 szavazattal Palkó Dániel és Gesztelyi-Nagy Margit

(Balról jobbra: Hidvégi Petra múzeumi asszisztens,Lakner Gábor könyvtári kottatáros,Bécsi Gábor digitális adatrögzítő, Bereczky Dávid levéltáros, Szonday Szandra muzeológus, Joó Emese főmuzeológus, tudományos tár vezető,Richter Dániel digitális adatrögzítő, Kerülő Tünde muzeológus,Fekete Péter főigazgató (fotó: Urbán Ádám)

Az ünnepélyes díjátadót követően Fekete Péter főigazgató megköszönte a kiállítás főmunkatársainak: Eötvös Susynak, Szonday Szandrának, Kerülő Tündének, Richter Dánielnek és Joó Emesének munkáját.

Az ünnepélyes díjátadót követően Fekete Péter főigazgató megköszönte a kiállítás főmunkatársainak: Eötvös Susynak, Szonday Szandrának, Kerülő Tündének, Richter Dánielnek és Joó Emesének munkáját. (fotó: Urbán Ádám)

Ez után következett az összművészeti záróra. A rendhagyó cirkuszirodalmi produkció a nagy fények lekapcsolása után táncos bevezetővel vette kezdetét. A kiállítás artistaművész asszisztensei mécsesek fényénél olvastak fel cirkuszi versrészleteket magyar költők, köztük Szonday Szandra és Pál Dániel Levente verseiből. A felolvasás a kiállítás bejáratától indult el és haladt, miközben folyamatosan lekapcsolták a képernyőket és az egyre sötétebb térben a tömeg lassan sétált tovább a termeken át a kijáratig, az utolsó felolvasó után pedig az utolsó fény is kialudt.

Greaeser József ” Dodi”, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszszakmai vezetője,  a Csodálatos cirkuszvilág – nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás finisszázsán (fotó: Urbán Ádám)

Zsilák György “Fudi”, zsonglőr, Jászai Mari-díjas artistaművész a Csodálatos cirkuszvilág – nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás finisszázsán (fotó: Urbán Ádám)

A Fővárosi Nagycirkusz és a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár, Archívum munkatársai hálás szívvel köszönik a tárgyakat, fényképeket, filmeket és személyes történeteket a cirkuszi gyűjteményt az elmúlt 5 évben gyarapító artistaművészeknek, és továbbra is várják az emléktárgyak felajánlását a közös cirkuszi örökség megőrzése és bemutatása érdekében.