Cirkuszművészet a VéNégy Fesztiválon

Magyarország 2021. július 1-jével egy évre átvette Lengyelországtól a Visegrádi Négyek soros elnöki tisztét. Ebből az alkalomból a 8. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó programsorozatának részeként a V4 magyar elnökségének kulturális nyitó ünnepségén cirkuszművészeti produkciókat is láthatott a közönség.

A cirkuszi sátorban rendezett gálán Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ünnepélyesen átvette a V4 kulturális elnökséget Lengyelország képviselőjétől. Fekete Péter köszöntő beszédében elmondta, hogy Európában Magyarország színházai, koncertterei, fesztiváljai nyithattak először, mert példamutató fegyelemmel tudtuk megvívni a harcot a járvány ellen. Kulturális programok tucatjaival fogjuk a VéNégyekkel együtt megmutatni Európának, hogy hogyan kell az életet újra beindítani. „Megismerni, elfogadni és tisztelni egymás kultúráját. Tanulni belőle, bízni egymásban – akár az artistaszámokra gondolunk – bizalom, türelem, fel nem adás. Az elmúlt 15 hónapban a Visegrádi Négyek művészei nem lógatták a lábukat, hanem dolgoztak, ezáltal tevékenyen hozzájárultak, hogy megőrizzük a lelki egyensúlyunkat. A kultúra területén megújuló ötletekkel álltak elő nemcsak a művészek, hanem a múzeumok, a könyvtárak, a levéltárak és a közművelődési intézmények is. Ezért az elkövetkező egy évben, amelyben Magyarország V4-es elnökségként kulturális szerepet vállal magának talán a legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy mind a négy országban összegyűjtsük azokat az újításokat, amelyek a pandémia alatt születtek, de utána is felhasználhatók” – tájékoztatott a kulturális államtitkár, majd megosztotta, hogy az innovációkat egy konferencián választják majd ki, amelyeket bemutatnak Strasbourgban. Fekete Péter elmondta, hogy erre azért van szükség, hogy Európa többi országa számára is példát mutassanak, miként gondolkodtak és segítették egymást a pandémiás helyzetben a kulturális szférában dolgozók.

 

A magyar cirkuszművészetet a Porond Ifjú Csillaga-díjas Zsilák Olivér és Heizer Dominika kézegyensúlyozó számmal, Donnert Melani pedig tissue számmal képviselte. Bartolomei Milewski diabolo számával Lengyelország cirkuszművészeti hagyományaiba nyújtott betekintést.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám