Mit rejthet a porond közepén az a hatalmas láda? Milyen kincsek vannak benne? És a többiben? Kisebben-nagyobban? Ládában és ládikóban?

Nem titok, de cirkuszi varázslat: számtalan csodát. Kisebbet és nagyobbat! Egészen aprót és egészen nagyot! Hiszen ilyen a cirkusz! Az a hely, ahová ha belépsz, csodák történnek veled, és a csodákat viszed magaddal, amikor az előadás után kilépsz majd a cirkusz kapuján.

A Fővárosi Nagycirkusz cirkuszi csodaládája is megannyi titkot rejteget: világhírű artisták mutatnak majd meg egy olyan varázslatos világot, amelyben a béke, az egyensúly, a játékosság, a bizalom, és persze a humor és a nevetés játssza a főszerepet.

Szédületes levegőszámok, lenyűgöző mutatványok, bámulatos trükkök, ügyes kutyák és nyargaló paripák várják a nagyérdeműt, akiket a világ egyik legjobb bohócpárosa, Anton & Viktor Franke kalauzol végig az előadáson.

És hogy mit rejt még ez a láda? Az igazi titkot: a szeretet titkát. Csodálkozunk, nevetünk, és azon kapjuk magunkat, hogy mosolyogni kezdünk, egymásra nézünk, megfogjuk feleségünk-férjünk kezét, édesanyánk-édesapánk ölébe kéredzkedünk, összehunyorítunk a gyermekeink-unokáink kócos-copfos feje fölött.

Ezt a titkot rejti még a karácsonyi csodaládánk: azt az ajándékot, hogy tudjuk egymást szeretni, tudunk egymásra figyelni, meg tudjuk ölelni egymást. Ez a nagy titka a karácsonynak is, és ezt az ajándékot szeretné adni a Fővárosi Nagycirkusz a közönségnek.

Fellépők

Anton & Viktor Franke – Bohóc /
Oroszország

Bővebben

Anton & Viktor Franke - bohóc - Oroszország

Anton & Viktor Franke többszörös fesztiváldíjas, világszerte ismert bohócduó. A Kazah Állami Cirkusz művészei bejárták a világ minden szegletét, felléptek többek között Svédországban, Svájcban, Oroszországban, Olaszországban, Ukrajnában, Kínában és Monacoban, számos nemzetközi cirkuszfesztiválon nyertek rangos díjakat. 2011-ben Anton lett az Év Bohóca Oroszországban.

Duo Antresol –
karika /
Oroszország

Bővebben

Duo Antresol - karika / aerial hoop - Oroszország / Russia

Elképesztő technikai felkészültség, látványos trükkök jellemzik a két fiatal lány produkcióját, akik már számos gyermek- és ifjúsági cirkuszfesztivál elismerésével büszkélkedhetnek. Műsorszámukat átjárja az erő, az egymásnak feszülő energiák játéka különleges dinamikát kölcsönöz a produkciónak.

Evgenia Zavadskaya –
kötél /
Oroszország

Bővebben

Evgenia Zavadskaya - kötélszám / aerial rope - Oroszország / Russia

Bár a fiatal lány nemrég fejezte be tanulmányait az Állami Cirkusz- és Varietéművészeti Iskolában, már számos díj és elismerés birtokosa. 2022-ben a Circus Princess cirkuszfesztiválon Bronz Koronát vehetett át, 2023-ban pedig a cirkuszművészeti kategória nyertese lett a Young talents of Russia fesztiválon. Légiesen kecses, lírai kötélszámában technikai tudása mellett kifinomult mozgáskultúráját is bemutatja a közönségnek.

Kraj Tiffany –
rúd /
Magyarország

Bővebben

Kraj Tiffany - rúdszám / aerial pole - Magyarország / Hungary

„Azt mondják, hogy akinek a lábára egyszer forgács tapad, az sosem tudja levenni magáról. Én is így érzem, hiszen soha nem volt kérdés, hogy mi szeretnék lenni, mindig tudtam, hogy artista leszek!”

A mindössze 13 éves Tiffany a világhírű Donnert család 8. generációs tagjaként születése óta a cirkusz világában él, édesapja saját cirkuszában szívta magába a porond szeretetét. Kisgyermekként nagyszülei kutyarevüjében segédkezett, 8 évesen már saját produkcióval lépett a manézsba, 2018-ban az édesapja által megálmodott Diótörő című műsorban formálta meg a főszereplő, Marika karakterét. Általános iskolai tanulmányai mellett több cirkuszban is fellépett már sikerrel, a KSI tornaegyesületben pedig szertorna szakon akrobatikát tanul.

Kraj Tiffany Letícia családjának rövid története

Tiffany ősei, a világhírű Donnert cirkuszi dinasztia gyökerei a legenda szerint az 1800-as évek elejéig nyúlnak vissza, amikor egy földműves legény úgy döntött, megszökik egy vándorcirkusszal. A 20. század elején a Donnert Cirkusz a legnagyobbak közé tartozott: id. Donnert Antal és felesége, Lorch Anna, valamint nyolc gyermekük egészen az 1950-es államosításig együtt működtették cirkuszukat. Mindenkinek megvolt a saját száma, de a lovas idomításban lettek világhírűek, amivel beírták magukat a cirkusztörténelembe. Tiffany dédnagypapája, id. Donnert Viktor, késdobálószámával vált híressé, mellyel idős koráig fellépett. Tudását fiának, ifj. Donnert Viktornak és unokájának, Kraj Eduárdnak adta tovább. Id. Donnert Viktor egész életét a cirkusznak szentelte, felesége, Wertheim Elvira révén két nagy cirkuszdinasztia egyesült. Lányuk, Donnert Cecilia és férje Leopold a méltán híres Kraj és Kratelly családból származik, fiuk Henrik a privát világból származó Csende Ildikóval kötötte össze életét, akiből ízig-vérig cirkuszos vált. Lányuk Tiffany Letícia 2010-ben született, ő is a cirkusz világában nőtt fel.


De Tru –
Perzs /
Vietnám

Bővebben

De Tru – perzs / perche - Vietnám / Vietnam

Do Ahn Quy, Hoang Le Phoung, Nguyen Duy Son, Nguyen Van Phu, Tran Thi Thao Van, Truong Ba Thang

A Távol-Kelet harmóniáját, békéjét hozza el a porondra a De TRU csoport lenyűgöző perzs száma, amelyben a rendkívüli koncentráció elképesztő egyensúlyérzékkel párosul. A produkció a Hanoi Nemzetközi Cirkuszfesztivál ezüstdíját nyerte el 2022-ben. 


Ethio Brothers –
ikária /
Etiópia

Bővebben

Ethio Brothers - ikária / icarian games - Etiópia / Ethiopia

Az etióp fiatalok 5 évvel ezelőtt találkoztak Addis Ababában, az Etióp Cirkuszban, s azóta töretlen lelkesedéssel, alázattal, fáradhatatlanul dolgoznak, gyakorolnak, hogy megvalósítsák álmaikat, hiszen a manézs a megvalósuló álmok csodaszínpada! Ennek a csodának lehet most részese a Fővárosi Nagycirkusz közönsége is, akiket garantáltan elvarázsol a fiatalok pergő ritmusú produkciója.

Group Tightrope Walkers Antik – magasdrót / Oroszország

Bővebben

Group Tightrope Walkers Antik - magasdrót / high-wire - Oroszország / Russia

A Mikhail Dneprovskii Érdemes Művész vezetése alatt álló csoport lélegzetelállító magasdrót produkcióját immár 3 generáció óta mutatják be világszerte. Ez idő alatt számos rangos cirkuszfesztiválon vettek részt, szerepeltek a világ neves cirkuszaiban, bejárták Európát, felléptek Kínában, Japánban, Törökországban, Malajziában, Grúziában. A kínai Wuqiao Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst Oroszlán-díjat, a Moszkvai Nikulin Cirkusz fesztiválján Ezüst Elefánt-díjat nyertek.


Wertheim Deniel –
zsonglőr /
Magyarország

Bővebben

Wertheim Deniel - zsonglőr / juggler - Magyarország / Hungary

„Gyakorlásból sosem elég, a fejlődés elengedhetetlen, határ a csillagos ég!”

A 16 esztendős Deniel születése óta a cirkusz szerelmese, nincs olyan dolog, ami ne érdekelné. 2015-ben lépett először porondra, egy bohóctréfát mutatott be két bátyjával közösen, később pedig monociklin kezdett gyakorolni. 2017-ben édesapja és bátyja közös egykerekűszámában csillogtatta meg tudását, 14 évesen már önálló bohóctréfákkal szórakoztatta a közönséget. Ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni a zsonglőrködéssel, amelyben viszonylag rövid idő alatt szép teljesítményt ért el. A tehetséges fiatal a Fővárosi Nagycirkuszban dzsentleman stílusú labdapattogtató zsonglőrszámmal lép fel, a kitartó, fáradhatatlan gyakorlásnak köszönhetően egyszere már nyolc labdával is képes zsonglőrködni.

Wertheim Deniel családjának rövid története

A Wertheim család többgenerációs cirkuszi dinasztia. Első ismert őse a csehországi komédiás, Josef Wertheim, aki már a 19. század végén saját cirkusszal turnézott az Osztrák-Magyar Monarchiában. Több gyermeke közül az egyik, Stefan Wertheim 1901-ben született, testvéreivel a világ legkisebb akrobatáiként léptek fel. Az I. világháború után Stefan Magyarországon ragadt, és évekig nem találkozhatott testvéreivel, akik az újdonsült Csehszlovákiában maradtak. Stefanból István lett, és új hazájában alapított családot: feleségül vette a szintén cirkuszi családból származó Hauzer Ilonát. Legidősebb gyermekük, Wertheim György Béla, kiváló akrobata és lóidomár, nevéhez fűződik egy számoló póniló produkció, amellyel évtizedeken keresztül kápráztatta el a publikumot, emellett édesapja legendás zenélő poharas számát is sikerrel mutatta be. Béla a híres Richter családból származó Ilonát, „Incit” vette feleségül, négy közös gyermekük született. Mindenre megtanították gyermekeiket, amire a cirkusz világában szükségük lehet. Kiváló artisták és kiváló cirkuszi szakemberek lettek. Egyik fiuk a nagyapa után István lett, őt a cirkuszi világában Pityuként ismerik, szintén elsajátította a lóidomítást édesapjától. Pityu évtizedekig mutatta be a számoló póniló produkciót, emellett kiváló zsonglőr, késdobáló is volt, és egykerekű biciklin is átlagon felüli volt. Édesapjával közösen alapították újra a Wertheim Cirkuszt, mellyel évtizedekig turnéztak hazánkban. Pityu és felesége, a nem cirkuszi származású, de igazi cirkuszossá váló Polyák Zita házasságából öt gyermek született. Deniel a negyedik a sorban, 2007-ben jött világra.

Nicole Berousek kutya- és lószám / Csehország

Bővebben

Nicole Berousek Csehország / Czech Republic kutya- és lószám / dog and horse act

Nicole az „Aranyvárosban”, Prágában látta meg a napvilágot a világhírű cseh Berousek cirkuszi dinasztia kilencedik generációs tagjaként. Mario Berouseknek, a világ leggyorsabb zsonglőrének lányaként hatévesen kezdett zsonglőrködni, az elmúlt években pedig az akrobatikát és ritmikus gimnasztikát ötvöző, lenyűgöző hulahopp-produkciójával varázsolta el a közönséget. Gyermekkorától kezdve rajongott az állatokért, különösen a lovakért. Rendkívül büszke arra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz porondján most először mutatja be játékos, dinamikus kutyaszámát, valamint elegáns magasiskola produkcióját gyönyörű fríz lova társaságában. 

Shu Takada –
jojó /
Japán

Bővebben

Shu Takada - jojó / yo-yo - Japán / Japan

Magyarországon először kíséreljük meg egy, a cirkuszokban szinte alig látható zsáner, a jojó bemutatását Shu Takada hatszoros jojóvilágbajnok japán művész segítségével. Shu 6 évesen kezdett jojózni, 2012-ben nagy népszerűségre tett szert a koreografált kétkezes (2A) trükkjeivel, amelyek gyakran jellegzetes táncmozdulatokat és akrobatikus mutatványokat is tartalmaznak. Produkciói rendkívül látványosak, különleges, egyedi előadó-művészeti stílusa magával ragadó.

Énekesnők

Gábor Anita

Bővebben

Gábor Anita - Énekesnő / Singer

Gábor Anita színésznő, énekesnő a Békéscsabai Jókai Színházban kezdte pályáját, azóta több budapesti színházban, prózai és musical szerepben láthatta a közönség. A Fővárosi Nagycirkusz előadásainak visszatérő szereplője, hangjával több cirkuszi produkcióban is elvarázsolta már a nagyérdeműt.   

Pápai Kíra

Bővebben

Pápai Kíra - Énekesnő / Singer

Pápai Kíra énekes-színésznő, lovas előadóművész hét éven át erősítette a Nemzeti Lovas Színház csapatát, nagyon szoros kapcsolata alakult ki a lovas előadó-művészettel. A Fővárosi Nagycirkusz közönsége A sztyeppe illata című műsorban ismerhette meg rendkívüli tehetségét, a lovak és az előadó-művészet iránti alázatát.

A Fővárosi Nagycirkusz Balettkara

Stáblista

Énekesnő / Singer: Pápai Kíra / Gábor Anita

Dramaturg / Dramaturge: Pál Dániel Levente

Zenei vezető / Musical Director, Conductor: Szakál László, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett

Zenekar / Orchestra: Bálint Károly (zongora/piano), Duka Tibor (basszusgitár/bass), Fehér Géza (gitár/guitar), Földesi Attila (konga és ütőhangszerek/Conga and Percussion Instruments), Lakner Gábor (szaxofon/saxophone), Mátyus Attila (dob/drum), Oláh Antal (tenorszaxofon/tenor saxophone), Pípis Zoltán (trombita/trumpet), Román Iván (szaxofon/saxophone)

Porondmester / Ringmaster: Varga László

Porondosok / Ring boys: Babicz Mihály, Csürke Ádám, Dóczy Dániel, Kovács Attila, Nagy Máté, Nové Mátyás, Szabó Lajos Attila, Végh Sándor

Koreográfus, balettkarvezető / Choreographer, Ballet Choir Leader: Fejes Kitty

Balettkar / Ballet Choir: Bodó Zsombor, Deák Kristóf, Dévai Fanni, Dringó Orsolya, Farkas Kámea, Lovász Réka, Maksym Lata, Szöllősi Gréta, Takács László, Ureczky Lilien, Horváth Bence

Jelmeztervező / Costume Design: Martonosi Attila

Hangtechnika / Sound Design: Szakács Krisztián, Kövér Lilla, Bontó Richárd

Fénytervező / Light Design: Szimeiszter Balázs

Vizuál / Visual: Kardos Zsolt, Nagy Attila, Bontó Richárd, Pilgermayer Henrietta, Zángó Tamás

Műszaki vezető / Technical Leader: Pánczél Lajos

Cirkuszszakmai vezető / Circus Choreographer: Graeser József, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett

Rendezőasszisztens / Production Assistant: Csicsely Zoltán

Társalkotó / Co-Creators: Anton & Viktor Franke

Rendező / Director: Fekete Péter, Jászai Mari-Díjas