Cirkuszművészeti díjakat adtak át a Fővárosi Nagycirkuszban

Tegnapi Dinasztiák című műsorunk premier előadása nemcsak azért volt rendhagyó, mert hosszú idő után a közönség személyes jelenlétében tarthattuk meg, hanem azért is, mert átadásra került a Tihany Életműdíj és a Porond Ifjú Csillaga-díj.

A Tihany (Czeisler Ferenc, 1916-2016) cirkuszigazgató tiszteletére alapított életműdíjat kimagasló artistaművész tevékenységéért az Evelyn és André duó férfi tagjának, Takács Endrének ítélte a cirkuszi szakma. Ezzel az elismeréssel olyan életpályákat ismer el a cirkuszi szakma, melyek minden szempontból példamutatóak – akár a világszínvonalú szakmai tudást és a sikereket, akár a szorgalmat, akár a cirkuszművészet iránti, egész életen át tartó alázatot emeljük ki.

Takács Bandi 1933-ban a Vas megyei Pápocon látta meg a napvilágot, kereskedő és földművelő szülők elsőszülött fiaként. 18 évesen került fel Pestre, ahol a sport és az artistaszakmára való felkészülés volt élete lételeme, miközben eredeti szakmája szerint autószerelőként dolgozott. Mint akrobatikustornász került a pályára, a Vörös Meteor és a TVE első osztályú sportolója volt. 1959-ben az Állami Artistaképző Vizsgabizottsága előtt vizsgázott le, mint artistaművész, akrobatikus partnerduóval, 2 Aramisz néven.

Partnerével – akikkel együtt alkották a világhírű Evelyn és André duót – Takács Endréné Páviács Évával közös barátjuk, Pataki Ferenc (Szefi bácsi) olimpiai bajnok tornász mutatta be őket egymásnak 1961-ben. A sors keze játszott közre abban, hogy 1962-ben a Vidám cirkusznál közös szezonba kerültek, de ekkor még különböző számokban szerepeltek. Az egy életen át tartó szerelem itt bontakozott ki közöttük.

1963-ban házasodtak össze, és ekkor kezdtek közös levegőszámukkal is fellépni, mely Evelyn és André néven futott. A szám zsánere bambusz, vagy hengeperch volt, a látványos, motorral működő rekvizitet Takács Bandi tervezte és készítette. Második számuk parter akrobatika volt, Duo Toldi néven.

Majd harminc éven át együtt léptek fel a világ legnevesebb cirkuszaiban, és majd hatvan éven keresztül éltek boldog házasságban. Éva néni sajnos idén, március 17-én végső nyugalomra tért.

Takács Bandi kiemelkedő életútjára visszatekintve nagyon sokszor mondogatja, hogy ő egy vas megyei kicsiny kis faluból a New York-i Madison Square Gardenbe, a világ legnagyobb cirkuszába is el tudott jutni. Mindezt pedig a saját erejéből, kitartásával és tehetségével érte el. A közönség álló tapssal ünnepelte az idős cirkuszművészt.

Porond Ifjú Csillaga-díj

A Porond Ifjú Csillaga elismerésben azok a fiatal, magyar artistaművészek részesülhetnek, akik a magyar cirkuszművészet szempontjából nemzetközileg is kivételes teljesítményt értek el. A szakmai bizottság idén Vellai Krisztina artistaművésznek ítélte a díjat. Hazánk legkiemelkedőbb fiatal reménységei közül eddig olyan artistaművészek kapták meg, mint a Dinasztiák című műsorainkban is látható Zsilák Olivér, Nagy Ferenc, Petruska Váradi Nándor, Biritz Ákos, Ádám Krisztián, Földváry Balázs, Váradi Éva, Boros Gábor, ifj. Nagy Lajos vagy Richter Kevin.

Vellai Krisztina 12 évet töltött a klasszikus balett világában, ezzel párhuzamosan öt éven át képezte magát modern és kortárs tánc irányokban is, több hazai és nemzetközi versenyen jutott dobogóra csoportban és szólóban egyaránt. 2016-tól foglalkozik komolyan légtornával, egyedi dinamikus stílust alakított ki, így hazai és külföldi produkciók aktív fellépőjévé vált. Legtöbben az Európában egyedi négyes leforgásáról ismerik. 2017-ben a Fővárosi Nagycirkuszban töltött nyolc hónapot, előbb a Rippel Fivérekkel, majd egy karika-zsonglőr duó számban Dittmár Laidóval dolgozott együtt.

Ezután készítette el első szóló tissue számát, amely a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jának ezüst díjas és a XI. Astana Nemzetközi Cirkuszfesztivál külön- és ezüst díjas produkciója lett.

Azt ezt követő években fellépett számos televíziós show műsorban, cirkuszi manézsban, gálaműsorban, filmekben, sorozatokban és újcirkuszi darabokban is. Idén nyáron, Dinasztiák című műsorunk Bál alcímű előadásában látható egy különleges duó levegőszámmal (Body Trapeze) a Fővárosi Nagycirkusz porondján, június 25. és július 11. között.

Fotó: Urbán Ádám