Élményalapú matematika óra a manézsban

Ismét elkezdődtek a rendhagyó cirkuszpedagógiai órák a Fővárosi Nagycirkuszban. Az idei tanév első foglalkozását Számadó László „Szupertanár”-díjas matematikatanár és Gedeon Veronika tanárnő tartották szeptember 14-én, Matematikai érdekességek címmel a 15 órai RAIN – Esőcirkusz előadás után.

A Fővárosi Nagycirkusz szakemberei 2016-ban, a világon egyedülálló módon és a cirkuszok közül elsőként dolgozták ki az előadásokhoz kapcsolódó rendhagyó cirkuszpedagógiai órákat. A különleges helyszínen történő edukáció célja az iskolában megszerzett tudás elmélyítése, az elméleti ismeretanyag gyakorlattá, élménnyé varázslása. „A 45 perces foglalkozások során a diákok jobban megérthetik a már korábban tanult alapfogalmakat, valamint megismerkedhetnek új, érdekes jelenségekkel, folyamatokkal is. Tanáraink széleskörű módszertannal: az élménypedagógia, a kompetenciafejlesztés és az ismeretbővítés eszköztárával hozzák közelebb a tanulókhoz az előadás során látott produkciókat, miközben visszautalnak az előzetes információkra, és befogadhatóbbá teszik az iskolai tudásanyagot, vagy éppen új fogalmakkal ismertetik meg a tanulókat” – mondta a program lényegéről Sándor András, a Fővárosi Nagycirkusz oktatási programvezetője.

Számadó László tanár úr különböző cirkuszi eszközöket is bevont a matematika szépségeinek szemléltetésébe.
Fotó: Urbán Ádám

A teltházas RAIN – Esőcirkusz előadásunk megtekintése után, az Óbudai Árpád Gimnázium 7. c. osztályos tanulói és kísérőtanáraik foglalták el a manézst, ahol a nem mindennapi helyszínen a matematika is izgalmasabb és érdekesebb, mint az iskolában. Az élményalapú matematikaóra szorosan kötődött a megtekintett cirkuszi előadáshoz és a tananyaghoz. Szó volt számelméletről, geometriáról, kombinatorikáról és függvényekről.

Jó hangulatban telt Számadó László és Gedeon Veronika tanárok közös matematika órája.
Fotó: Urbán Ádám

A következő rendhagyó órát szeptember 15-én, Petró Eszter etológus, állattréner, kutyakiképző tartja a felelős állattartás témakörében Tanulj a kutyáktól a kutyákról címmel.

Részletek és jelentkezés a további rendhagyó órákra: https://fnc.hu/rendhagyo-tanora/

Szekáry Zsuzsanna