Középkori zsonglőrlovag a manézsban – Interjú Zsilák Olivérrel  

A Porond Ifjú Csillaga-díjas Zsilák Olivér is fellép tempós zsonglőrszámával a Dinasztiák című műsorunkban. Interjúnkban Olivér cirkuszi gyermekkoráról, elvárásokról és zsonglőrszámának különlegességeiről mesélt.

Artistacsaládba születtél, a szüleid – Zsilák György és Magyar Zsuzsanna – Fudi and Susan néven váltak világhírű zsonglőrökké. Hogy telt a gyermekkorod?

A gyerekkorom nem volt átlagos, ahová épp szerződést kaptak a szüleim, magukkal vittek, így a cirkusz világában nőttem fel.

A szüleim 6-7 éves koromban kezdték el a zsonglőrképzésemet, így már 28-29 éve napi kapcsolatban állok a rekvizitjeimmel (cirkuszi kellék). Minden évben más kontinensen, más országban léptünk fel, ezért általános iskolában magántanuló voltam, anyukám tanította meg a tananyagokat, majd év végén Magyarországra utaztam vizsgázni. Nehéz volt új barátokat szerezni, ezért zárkózottabb voltam, de mindig elfoglaltam magam, sosem unatkoztam. Erre tökéletes volt a zsonglőrködés, amit naponta négy-öt órán át gyakoroltam.

Zsilák Olivér tempós zsonglőr produkciójában ami igazán kiemelkedő, az a sebesség, amire világhírű artistaművész szülei tanították.

 

Ez valahol elvárás is volt a szüleid részéről?

Részben igen. Apukám gyermekként felmérte, hogy mennyire van érzékem a zsonglőrködéshez. Gondolom, ha látta volna, hogy nincs hozzá tehetségem, vagy annyira nem érdekel, akkor nem erőltette volna.

Tőle tanultam az alapokat és bizonyos trükköket is, a tudásom hetven százaléka neki köszönhető. Később saját magamat fejlesztettem a különböző zsonglőrfelvételek által.

 

Éreztél valaha nyomást magadon amiatt, hogy egy élő zsonglőrlegenda fia vagy?

Leginkább saját magam elé támasztok elvárásokat. Persze van rajtam egyfajta nyomás, hogy továbbvigyem a szüleim nevét és sikereit, de ez azért is nehéz, mert ők még egy másik cirkuszi világban nőttek fel, ami azóta már átalakult és más lett. A mai világban szerintem egy kicsit nehezebb befutni.

A zsonglőrszámomon kívül a feleségemmel, Kodák Annával duó emelő- és tissue-számmal is fellépünk. Hét éve alkottunk meg egy 45 perces, saját műsort, amivel leginkább óceánjáró hajókon lépünk fel. Élveztem az új kihívást, megtanulni az új zsánereket, ahogy azt is, hogy ezekkel is sikereket értem el.

A Porond Ifjú Csillaga-díjas Zsilák Olivérnek főként a kislabdákkal történő zsonglőrködés az erőssége.

 

Milyen számot láthat tőled a közönség a Dinasztiák című élő, online műsorban?

A feleségemmel közös 45 perces műsorunk az emberiség történetét mutatja be, ebből adok elő egy részletet. Középkori lovagként megidézve az akkori hangulatot, de mégis modern stílusban labdákkal, buzogányokkal és nagyobb méretű karikákkal lépek fel. A hatvan centiméter átmérőjű karikákat a testem különböző részein gurítom át, ami elég látványos, kevesen csinálják manapság.

Leginkább a kislabdákat szeretem, nekem ez az erősségem. A három labdával különböző variáció-sorozatokat mutatok be egymás után, miközben nemcsak a kezemet, de a lábamat is használom. A számom végén hét labdával pattogtatok lefelé, de ami igazán kiemelkedő a produkciómban, az a  sebesség. Mivel a szüleim tempós zsonglőrszámokat adtak elő, engem is arra tanítottak, hogy minél gyorsabb legyek.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám