Newcomer Show – A tehetséges magyar fiatal művészek seregszemléje  

 A műsor erőteljes és látványos nyitóképpel indult, az idén hetvenéves Baross Imre Artistaképző Intézet diákjai handstand, kínai rúd, ikária, deszka, talajakrobatika, görkorcsolya, golyóegyensúlyozó, zsonglőr, hulahopp, szír kerék, tánc, levegőkarika és gurtni számokkal adtak bizonyságot tehetségükről és a nagy múltú iskola szakmai képzéséről.

 Az átszerelés alatt a Tadamm bohóc csoport szórakoztatta a közönséget. Ezután a Vargas és az Ádám cirkuszi dinasztiák ifjú tagja, a hatéves kora óta több cirkusz porondján nagy sikerrel szerepelt Rico Manuel Vargas robbant be a manézsba pörgős zsonglőrszámával, amelyben hét labdát és öt buzogányt dobált szédületes sebességgel a közönség legnagyobb örömére. Az ifjú tehetséget a Spanyolországi Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíj nyertese és a Winter Garten Varieté fellépője, Bakk Diána követte, aki egyedi tervezésű szerkezeten több cirkuszi zsánert is magában foglalva mutatta be rúdtánc számát. A műsorszám különlegessége, hogy nemcsak a rúdon, hanem a rúd tetején is bemutatott kéz és fej egyensúlyozó trükköket, ami a világon egyedülálló.

 A Newcomer Show-ra alakult Young Lloyds – Dienes István és Kardos Levente – különböző akrobatikus elemekkel fűszerezett helyzetkomikumokat mutatott be excentrik számában, majd a négyéves kora óta szertornázó, majd tizenkét éven át versenyszerűen sportoló Gróf Olívia lábzsonglőr, a Baross Imre Artistaképző Intézet tanulója adta elő produkcióját.

 A következő artistaművész, a Vargas és az Ádám cirkuszi dinasztiák leszármazottja, a 17 éves Roberto Vargas Junior a Fővárosi Nagycirkusz tavaszi műsorában is szerepel, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy korát meghazudtoló profizmussal adta elő görgő számát. Roberto ugrálókötelezett, zsonglőrözött a görgőkön, egy bárszékre labdát tett, arra egy deszkát, amivel körbefordult. Egyre csak épült a görgőkből összeállított építmény, amelyről aztán nemcsak leugrott, hanem rajta állva egyesével szétszerelte. Produkciója végén hét görgőn állva egyensúlyozott, amit a közönség hatalmas ovációval ismert el.

 A következő gurtni számban Buda Balázs magával ragadó szárnyalását csodálhattuk meg.

A szünet után a többszörös cirkuszfesztivál-díjas High5 – Fülemen Tamás, Lukácsa Petra, Bényei Marcell – lendületes gumiasztal állósitz számában egy hajós utazást idézett meg az 1930-as évekből, amiben két hordár versenyez az utazó kisasszony figyelméért. A gumiasztal és állósitz rekvizitek keverékéből létrejött kellék leszereléséről a Tadamm bohóc csoport entreé száma terelte el a figyelmet, majd a híres cirkuszi dinasztia tagjai, az Eötvös Testvérek – Eötvös Lorien és Eötvös Larissza – mutatták be ifjú korukat meghazudtoló ügyességgel előadott levegő karika produkciójukat.

 A következő előadók a Duó Simon – Bakk Diána és Simon András – voltak, akik emelőszámukban akrobatikus kéz-egyensúlyozó elemekkel mutatták be a férfi és a nő közötti vonzalmat a Kelly Endrész Bánlaki színésznő, énekesnő, előadóművész által előadott Purple Rain című dalra.

 A Tadamm csoport tréfái után egy manapság ritkán látott, látványos ostorszám következett, a Baross Imre Artistaképző Intézetben 2014-ben végzett Varga Angelikától, aki egyéniségét ebben az igazán érzéki számban találta meg, amit párjával, a zsonglőr Nereus Lajossal dolgozott ki.

 Ezután egy lezser, pimasz, de elegáns szalonzsonglőré, Dudás Zsolté volt a terep, majd Russnák Regina hajlékonyságot igénylő, kecses rövid gurtniszáma következett, amit a közönség vastapssal hálált meg. A finálé előtt még fellépett Kánya Alex és Pfeiffer Roland erőt és csapatmunkát igénylő kínai rúd számával.

 A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jában számos ígéretes magyar tehetség mutatkozott be, akik a világ bármely pontján méltó nagykövetei lehetnek a nagy hagyományokkal bíró magyar cirkuszművészetnek.

 

Szekáry Zsuzsanna