Nyílt kutyás próbát tartottak a Fővárosi Nagycirkuszban

Nagy érdeklődés közepette tartották meg március 5-én, a Fővárosi Nagycirkuszban Mihail Nyikolajevics Ermakov nyílt kutyás próbáját. A közönség betekintést nyert a jutalmazáson és játékon alapuló tréning módszereibe.

A megjelenteket elsőként Petró Eszter etológus, állattréner, kutyakiképző, a Fővárosi Nagycirkusz állatvédelmi referense köszöntötte, aki rávilágított, hogy a cirkusz egy folyamatosan megújuló művészeti ág és ez a megújulás talán az állatszámokban a leglátványosabb. Azon dolgozunk, hogy a cirkuszi állat számok tovább fejlődjenek állatjóléti szempontokból is. Ma már a cirkuszi produkciók az ember és állat harmonikus kapcsolatát mutatják be. „A Fővárosi Nagycirkusz elkötelezett abban, hogy a felelős állattartást javítsa, az állatjóléti kérdéseket és az állatok tanításával kapcsolatos tudást minél szélesebb körhöz eljuttassa. Ezért az állatok tanításával és jólétével kapcsolatos különböző workshopokat, fórumokat szeretnénk tartani” – osztotta meg az intézmény hosszú távú terveit Petró Eszter.

A nyílt kutyás próbán az állatok látható örömmel mutatták meg a tudásukat.

A nyílt kutyás próbán az állatok látható örömmel mutatták meg a tudásukat.

Mihail Nyikolajevics Ermakov egy százéves cirkuszi dinasztia tagja, amelyet nagyapja, Nyikolaj Andrejevics Ermakov alapított, aki állattrénerként és Kutyaiskola című produkciójával vált világhírűvé. Nagypapája és édesapja után Mihail is nagy örömmel lép fel okos kutyusaival a Fővárosi Nagycirkuszban. A tizenkét kutyus hatalmas lelkesedéssel és csaholással szaladt be a porondra, akiket trénerük egyenként bemutatott. Nemcsak a négylábúak lelkivilágába kaptunk betekintést, hanem a múltjukba is, ugyanis kiderült, hogy gazdájuk a legtöbb kutyust az utcáról fogadta be. Mihail Ermakov megosztotta, hogy a tréningezés során a játékot, a finom falatokat, a pozitív megerősítést alkalmazza. A trükkök betanítása során figyelembe veszi az adott kutyára jellemző alapvető viselkedést, a kutya érdeklődését, korát és fizikai állapotát. Ezzel kapcsolatban a világhírű tréner megjegyezte, hogy a cirkuszi kutyák bizonyítottan tovább élnek a rendszeres fizikai- és szellemi tréningnek köszönhetően, ami legalább olyan fontos az állatok számára, mint a megfelelő ellátás. A nyílt próbán nemcsak azt figyelhettük meg, hogy a kutyusok szemmel láthatóan örömmel dolgoznak együtt a gazdájukkal, hanem azt is, mennyire fogékonyak az ember legapróbb rezdüléseire is, amellyel gazdájuk a pozitív visszacsatolás fontosságát hangsúlyozta.

A vidám hangulatú és tanulságos nyílt próba a közönség bevonásával és az általuk feltett kérdések megválaszolásával ért véget.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

További híreket és interjúkat az alábbi linken olvashatnak: https://fnc.hu/hirek/