Új műtárgyakkal és gyermekeknek szóló interaktív tablókkal gyarapodott a Fővárosi Nagycirkusz közönségforgalmi tereiben látható cirkusztörténeti kiállítás.

Új műtárgyakkal és gyermekeknek szóló interaktív tablókkal gyarapodott a Fővárosi Nagycirkusz közönségforgalmi tereiben látható cirkusztörténeti kiállítás.

2020 májusában az Eötvös cirkuszi dinasztia számos relikviát ajánlott fel a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gyűjteményének gyarapítása céljából. (Bővebben: https://fnc.hu/hirek/kulonleges-relikviakkal-gyarapodott-a-magyar-cirkuszmuveszeti-muzeum-mutargy-gyujtemenye/) A relikviákból most 30 különböző, az 1970-80-as évekből származó, neves európai cirkuszokhoz és világeseményekhez kapcsolódó jelvényt állítottunk ki. Szintén az Eötvös család ajándékcsomagjából származik egy olyan régi buzogány, amelyen szemléltetni tudjuk a buzogánykészítés technikáját, ugyanis a bevonata már lekopott róla, ezáltal láthatóvá válik, hogy belülről milyen a szerkezete. Mellé tettük a Duo Kowy – Kovács László és Kovács Lászlóné Négyesi Katalin – által adományozott, az 1960-as években készült buzogányok alkotórészeit is, amelyek pontosan szemléltetik a közönség számára, hogyan készültek házilag a buzogányok.

Az ingyenesen látogatható tárlaton Lytton zsonglőr – Zoboky István – özvegye, Balog Ibolya artistaművész által adományozott szájfát és esztergált fa buzogányokat is láthatnak az érdeklődők. Utóbbiak azért is értékesek, mert kép és történet is kapcsolódik hozzájuk. Bemutatjuk még Richter Sándor artistaművész évtizedekig használt trombitáját, valamint a vitrinekben két bronzszobrot is megtekinthetnek az érdeklődők. Utóbbiakat H. Orlóczi Edit cirkuszkutató ajándékozta a Magyar Cirkuszművészeti Múzeumnak.  Édesapja, Orlóczi Béla 2000-ben zsűritag volt a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, ezért mint annak idején minden zsűritag, ő is kapott egy márvány talapzaton álló Pierrot szobrot. A másik kiállított szobor egymás fején egyensúlyozó artistákat ábrázol. Ezt Orlóczi Béla a Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének a titkáraként rendelte meg a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyik különdíjaként, majd véletlenül maradt nála, ugyanis nem vette át az egyik artistaművész.  

Az artistaművészek az új tárgyakat nem kölcsön, hanem ajándékba adták a Magyar Cirkuszművészeti Múzeumnak.

Külön öröm számunkra, és egyúttal köszönjük a bizalmat, hogy a 2019. június 27-én megnyílt kiállításunkhoz adományozott tárgyak továbbra is változatlan formában láthatóak, mert valamennyi artistaművész és tárgykölcsönző magánszemély hozzájárult ahhoz, hogy a tárlat egyben maradjon.

Az új tárgyak érkezése mellett, rendhagyó módon, a kiállítás tudományos tablói is gyarapodtak. 11, 12 és 13 évesek számára készült a „Fejetlenség a porondon” című múzeumpedagógiai játék, amely mozgásos játékokkal, zsonglőr és bűvész gyakorlatokkal, cirkuszi érdekességek megfejtésével és tananyagokhoz kapcsolódó feladványokkal inspirálja a gyerekeket és a fiatalokat a cirkuszvilág mélyebb megismerésére. Az aktivitásokkal elsősorban a hozzánk látogató családokat és a Lázár Ervin Program 6. osztályos tanulóit célozzuk meg, akik ezen interaktív múzeumpedagógiai tablók segítségével játékosan megismerkedhetnek a cirkusztörténettel, és jutalmul három különleges dombornyomó készülékkel, a porondmester, a bohóc és az oroszlán fejét helyre téve maguk tehetnek rendet a porondon. 

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Szécsényi Janka