Különleges relikviákkal gyarapodott a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum műtárgy gyűjteménye  

Csütörtökön Eötvös Susy artistaművész, az Eötvös Susy Cirkusz igazgatója, szüleivel Eötvös Józseffel és Eötvös Józsefnével (szül. Kraj Mária) a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ múzeumi gyűjteményének gyarapítása céljából számos relikviát ajánlott fel.

A nagymúltú cirkuszművészektől különböző korszakokból és cirkuszi évadokból származó cirkuszi plakátokat, műsorfüzeteket, a számukra írt kottákat, festményt, egy 60 éves rádiós-lemezjátszót, rekviziteket, bohócfigurákat, kosztümöket, fejdíszeket, cirkuszi kitűzőket és fotókat vett át a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum vezetője, Joó Emese etnográfus, főmuzeológus. A rekvizitek között olyan kincsek is akadnak, mint például egy 100 éves trombita, Eötvös József első, kézzel készített buzogánya, Eötvös Susy első londzsa vagy egy dobverő az 1920-as évekből.

Kérdésünkre, miért döntött úgy, hogy ennyi ereklyét felajánl a Magyar Cirkuszművészeti Múzeumnak, Eötvös Susy elmondta, hogy egyrészt nagy köszönettel tartoznak a Nemzeti Cirkuszművészeti Központnak, hogy a többi utazó cirkuszhoz hasonlóan számukra is rengeteg segítséget nyújtottak a nehéz járványhelyzetben. Másrészt a felajánlott tárgyak és dokumentumok mind családja féltett kincsei, ugyanis az életük története a tárgyakban is emlékezetes marad számunkra, de úgy gondolták, hogy jobb helyen lennének egy múzeumban. Ezzel is segíteni szeretnék, hogy a múzeum szakemberei a cirkusztörténelmet át tudják adni a látogatóknak, akik ezáltal közelebb kerülhetnek a cirkusz varázslatos világához.

Bár nagyon kötődnek a felajánlott tárgyakhoz, nem okozott számukra nehézséget, hogy megváljanak tőlük, mert tudják, hogy jó helyre kerülnek, ahol nagy becsben tartják őket és odafigyelnek az állaguk megóvására. „Mindegyik más korszakot jelenít meg az életünkből, számunkra általuk válnak élővé az emlékeink. Szeretnénk mi is továbbadni az utókornak azt a csodálatos életet, amit megéltünk a cirkusz világában. Mi tartozunk azért köszönettel, hogy a felajánlott tárgyaink dokumentálhatóvá és bemutathatóvá válnak a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum által.”

Eötvös Susy hetedik generációs cirkuszi dinasztiából származik, egész eddigi életét a cirkusz világában töltötte. Olaszországban született, a szülei ugyanis ott vendégszerepeltek a világ egyik legnagyobb cirkuszánál. Amíg a szülei külföldön varázsolták el a közönséget, Susy Magyarországon élt, de a szünidőket együtt töltötte a család. Már kisgyermekként szilárdan eltökélte, hogy azt a szakmát szeretné folytatni, amit a családja. 10 évesen kezdett el gyakorolni, 14 évesen lépett először porondra, majd csatlakozott szülei zsonglőrprodukciójához, amibe később öccse, Loránd is beszállt. A család évekig lépett fel együtt a világ különböző cirkuszaiban zsonglőr-, majd különleges golyóegyensúlyozó számmal.

Susy 17 évesen kezdett el légtornászattal foglalkozni, ekkor már három számmal lépett fel a porondon. 1994-ben férjhez ment, párjával évekig fejenálló trapéz számot mutatott be, majd megtanult egy kardegyensúlyozó mutatványt is. Így volt olyan műsor, amiben mind az öt műsorszámával szerepelt.

Egy balesetet követően egy időre abbahagyta a fellépéseket és az Eötvös Cirkusz üzleti részével foglalkozott. Két éve tért vissza a manézsba egy kiskutyás produkcióval, amivel a mai napig fellép, miközben ellátja az Eötvös Susy Cirkusz igazgatói feladatait. Fia, Eötvös Christofer is artista, így jelenleg három generáció utazik együtt a cirkusszal. Az Eötvös család valamennyi artistaművész generációjának tevékenysége kiemelkedő értéket képvisel, amely közös cirkuszi kulturális örökségünkké vált azzal, hogy a család féltett személyes emléktárgyait felajánlotta a múzeumnak.

Szekáry Zsuzsanna

Fotók: Urbán Ádám

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend