„Zuhanás nélkül nincs siker” – Villáminterjú Pavel Valla Bertinivel

Pavel Valla Bertini is fellép Csillagtánc című karácsonyi műsorunkban elképesztő egykerekű számával. Miért ezt a zsánert választotta? Félelmetes nyolc méteres magasságban, egy tizenhárom kerékből álló rekvizitet tekerni? Milyen rekordra készül és mi a véleménye a téli műsorunkról?

Megannyi cirkusz zsáner közül miért az egykerekűt választottad?

Egy csehországi ötgenerációs cirkuszi dinasztiából származom. Az egykerekű egy családi tradíció, a tudás apáról fiúra szállt, mondhatni benne van a génjeimben. Én is a családommal közös produkcióval kezdtem el a cirkuszi pályafutásomat, hat évvel ezelőtt önállósodtam, azóta a Fővárosi Nagycirkuszban is látható számmal járom a világot.

Csillagtánc című karácsonyi műsorunkban hat különböző egykerekűvel lépsz fel, köztük egy tizenhárom, egymásra épülő kerekekből álló biciklit is használsz. Mennyi időbe telt eljutni erre a szintre?

Hosszú évek gyakorlása és számos leesés áll mögöttem. Zuhanás nélkül nincs siker. A titok a fokozatosságban rejlik, mindig egy kicsit magasabbra kell menni, időt kell hagyni rá, hogy megszokja az ember. Most már gördülékenyen megy tizenhárom kerékkel, nyolc méteres magasságban.

Elképesztő egykerekű produkció a Fővárosi Nagycirkuszban!

Elképesztő egykerekű produkció a Fővárosi Nagycirkuszban! Pavel Valla Bertini hat különböző magasságú egykerekűvel kápráztatja el a közönséget.

Megszoktad már ezt a magasságot vagy bujkál még benned félelem?

Mielőtt felülnék rá, van bennem egyfajta félelemmel vegyes drukk, de amint elindulok vele, újra magabiztossá válok. A rekvizitjeim (cirkuszi kellékek) nem boltból lettek megvásárolva, hanem az édesapám és a bácsikám állították össze, akikben maximálisan megbízom; így nem kell attól tartanom, hogy esetleg szétesnek alattam. Bár a tizenhárom kerékkel végrehajtott trükköm nagyon látványos, ám mégsem ez a legnehezebb elem a produkciómban. Sokkal nehezebb volt megtanulni egykerekűvel szaltózni.

Jól tudom, hogy a január 12. és 17. között megrendezésre kerülő Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon meg akarod dönteni a saját rekordodat?

Így van, a Fővárosi Nagycirkuszban kezdtem el a produkcióm fejlesztését: tizenöt kerékből álló rekvizittel lépek majd a rangos szakmai zsűri és a közönség elé. Alig várom a fesztivált, hatalmas megtiszteltetés részt venni rajta.

Pavel 14 kerékből álló rekvizittel lép a szakmai zsűri és a közönség elé.

A csehországi cirkuszi dinasztiából származó Pavel Valla Bertini a XVI. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon saját rekordjának megdöntésére készül: 15 kerékből álló rekvizittel lép a szakmai zsűri és a közönség elé.

Mi a véleményed a Csillagtánc műsorról?

Nagyon látványos, igazi karácsonyi hangulatú előadás, tele kiváló és erős artistaszámokkal. Nemcsak fontos lépés a karrierem szempontjából, hanem egyben megtiszteltetés itt fellépni. A Fővárosi Nagycirkusz artista berkekben egy világhírű cirkusz, ami az erős műsorszámairól, a jó szakembereiről és technikai felszereltségéről ismert. A karrierje során minden artista szeretne legalább egyszer fellépni a budapesti kőcirkuszban.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

További hírek