Unikális cirkuszi élmény vak és gyengénlátó társainknak: audionarrált előadáson vehettek részt a Fővárosi Nagycirkuszban az esélyegyenlőség jegyében

Különleges vendégeket fogadott a Fővárosi Nagycirkusz november 19-én. Élményekkel és csodákkal teli audionarrált előadáson vehettek részt a világtalan és gyengénlátók a Csongrád-Csanád vármegyei, a Bács-Kiskun vármegyei és Békés vármegyei Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének szervezésében.

A 30 fős, látássérültekből és kísérőikből álló csoport a Csodaláda című előadásra érkezett.

A 30 fős, látássérültekből és kísérőikből álló csoport a Csodaláda című előadásra érkezett (fotó: Nagy Attila)

Az intézmény egyedülálló programot alakított ki számukra, amelynek köszönhetően ők is átélhetik a cirkuszművészet lenyűgöző varázsát. A cirkuszok között világszerte egyedülálló, audionarrált előadást kulisszajárás előzte meg. Ennek során vak és gyengénlátó társaink taktilis, azaz a tapintáson alapuló érzékelés által ismerkedhettek meg a műsorban fellépő művészekkel és az általuk használt rekvizitekkel.

Vak és gyengénlátó társaink taktilis, azaz a tapintáson alapuló érzékelés által ismerkedhettek meg a műsorban fellépő művészekkel és az általuk használt rekvizitekkel.(FOTÓ: Nagy Attila)

Az audionarrációt Vas Anna, a Fővárosi Nagycirkusz munkatársa segítségével élvezhette a közönség.

Az audionarrációt Vas Anna, a Fővárosi Nagycirkusz munkatársa segítségével élvezhették a vakok és gyengénlátók (fotó: Nagy Attila)

A Fővárosi Nagycirkusz a világon egyedülállóként vezette be a cirkuszi audionarrálás módszerét. A program célja az, hogy a vak és látássérült emberek hátrányainak enyhítésével, az esélyegyenlőség megalapozásával, a társadalom szemléletmódjának átalakításával speciális szolgáltatást nyújtson.Hatalmas kihívás volt kialakítani a megfelelő technikát, hiszen a narrálás a verbális művészetek terén ismert és megszokott, nonverbális területen egyáltalán nem az.

A formabontó és egyedülálló módszert Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója évekkel ezelőtt, színészek segítségével kísérletezte ki, a cirkuszi előadásoknak megfelelően kialakítva az unikális programot.

Az előadás alatt ezúttal is mobil audio-rendszerrel történt a kommunikáció, ami azt jelenti, hogy az egyik fülön keresztül a narrátor – akár egy sportközvetítésen – percről percre közvetítette az előadás mozzanatait, a szabadon hagyott fül pedig a zenét és a közönség hangulatát juttatta el a látássérült vendégekhez.

A Fővárosi Nagycirkusz 2016 óta eddig több mint a 60 audionarrált előadást tartott és ma már külföldről járnak hozzánk megtanulni a speciális módszertant.