Afrikai szafari és cirkuszos élménypark Magyarország közepén

Élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza a Richter Safari Parkból a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum munkatársai augusztus utolsó napján. A kollégákat Ifj. Richter József képviseletében Richter Tibor fogadta nagy szeretettel és egy dzsippel, hogy egészen közelről és több szempontból is bemutassa az élménypark minden szegletét, a jóltartott házi- és vadállatokat, a cirkuszt, a korszerű szabadidős szolgáltatásokat, a mindennapi szakmai munkát és fejlesztési terveket.

Külföldön nagy hagyománya van az olyan kalandparkoknak, amelyek egyszerre ötvözik az állatkertet, cirkuszt és vidámparkot, és ahol az állatok testközeli megtekintése mellett számtalan remek programmal, kikapcsolódási lehetőséggel várják a látogatókat. Sok magyar artistaművész vállalt és vállal most is szezonokat hasonló kalandparkokban a világ minden táján, de Magyarországon ilyen léptékű komplex parkra eddig nem volt példa.

Az autós szafari része számomra igazi kaland volt, hiszen korábban csak külföldi videókat láttam hasonló élményekről, de nem gondoltam volna, hogy Magyarországon is ilyen lenyűgöző kalandban lehet részem” – írta kollégánk, Csekity Laura. A Richter Safari Parkot Nagykőrösön, egy hatalmas területen alakította ki Ifj. Richter József, ahol kényelmesen elfér egymás mellett a nyitott autós szafari, elefánt-tréning, mini állatkert, parasztudvar, állatsimogató, vadállatbemutató és persze a cirkusz, mellette a fák között magasba kifeszített kötéltáncos ferdedrót. A cirkuszsátorhoz közeli tavon vízibiciklizni lehet, a büfék kínálata változatos, a körhinták és hasonló nagyobb családi játékok mellett ott a park szeme: az óriáskerék is, bár a park fő vonzerejét természetesen az állatok közelsége, az állatokkal való közvetlen találkozás jelenti.

„Fantasztikus körutazással kezdődött kalandos napunk. Terepjáróval robogtunk végig a répáért, banánért sóvárgó lámák, elefántok, tehenek között, miközben a szél fútta hajunk. A személyzet, a fellépők, sőt! Az állatok is rendkívül közvetlenek és barátságosak voltak, amiben persze egyértelműen a nálunk lévő csemege is közrejátszott. Elismerem, potyogtak a könnyeim, mikor a kedves kollégámtól az egész nagy csomag répát zacskóstúl elrabolta a láma” – idézte fel az egyik vicces pillanatot Bécsi Gábor.

A nyugdíjba vonult cirkuszi állatok, pl. lovak és elefántok mellett rengeteg fajta házi- és vadállat is megtekinthető, sőt, sokkal közelebbről, mint egy állatkertben. Nagy élményt jelentett pl. egy gímszarvast megsimogatni, vagy igazán testközelből találkozni struccokkal, kengurukkal, tevékkel, és etetni őket. Voltak háziállatok szabadon is, mókás látvány volt, ahogy a kacsák időnként kirándulást tettek a tótól a büféasztalokig, hogy felcsipegessék a maradékot. A szafari-hangulatnak nagyon kedvez az alföldi táj – az állatok láthatóan jól érzik magukat itt.

Nekem nagyon tetszett az egész parknak a hangulata meg a kialakítása. Az, hogy ennyire közel kerülhettünk az állatokhoz ez nem mindennapi élmény. Nagyon kedvesek voltak velünk, jó érzés volt, hogy ennyire odafigyeltek ránk. Jó volt azt látni, hogy az állatokkal is milyen jól bánnak” – emlékezett vissza Hidvégi Petra.

A bátrabbak tigris- és oroszlánetetésen is részt vehettek: rendszeresen indul körbe egy biztonságos, ketreces teherautó a látogatókkal a nagymacskák területén, és a tigrisek, oroszlánok – ha van hozzá kedvük – odajönnek csemegézni az autóra aggatott falatokat.

Kicsit hosszúra nyúlt az oda és vissza út, de kárpótolt minket a felejthetetlen élmény, amelyet a szafari park nyújtott. Az állatokat közelről és távolról is csodálhattuk, különösen a ketrec mögül szemlélődő oroszlánok voltak rettentő ijesztőek. Ráadásul olyan lusták voltak, hogy még az ételt sem akarták elfogadni” – jegyezte meg kollégánk, Szabics Gábor.

A látogatóknak nem nagyon jut idejük unatkozni, az aktív programok mellett egymást követik a különböző bemutatók: napi két cirkuszi előadás, motorshow és elefánt tréning. Mindennek megvan külön a helye-tere, az elefánt tréning és a kapcsolódó bohóc- és akrobata bemutató számára például szabadtéri arénát alakítottak ki. Az elefánt tréning során akár labdázhatunk is a hatalmas állatokkal, közben Christian Folco szórakoztat és megcsodálhatjuk a Zuma-Zuma csoport akrobatikus tudását is.

A nap során részt vettünk egy elefánt tréningen is, ahol érdekes háttérinformációkat kaptunk. Kiderült, hogy a parkban található két elefánt már 50 éves, és kiskoruktól fogva naponta kétszer cirkuszi bemutatókban szerepelnek. Emiatt számukra mindennapos a tréning, ami nélkül depressziósak lennének és elpusztulnának. Ez a betekintés az állatok életébe nagyon megható volt” – számolt be könyvtárosunk, Csekity Laura.

Minden nap kétszer 40 perces cirkuszi műsorral várja a közönséget a Richter család jellegzetes, nemzetiszínű cirkuszi sátra. A hagyományos cirkuszi berendezés, a popcorn, a lakókocsik mind valódi utazócirkuszi atmoszférát teremt. Halálkerék (Ifj. Simet László), levegőkarika (Miss Suzy, Lakatos Zsuzsanna), bohócentrék (Christian Folco és a gyerekek) és egy akrobatikus tüzes limbó-show (Zuma-Zuma csoport) van műsoron. Az előadás után a közönség a porondon találkozhat és fotózkodhat az artistákkal – így tették ezt a cirkusz tudományos tárának munkatársai is:

A cirkuszi sátor melletti ligetben ifj. Simet László és Lakatos Zsuzsanna ferdedróton tart motoros bemutatót: a tó felett kifeszített dróton 24 méter magasra száguldanak fel és le, miközben Zsuzsanna a motorra erősített trapézon mutat be lélegzetelállító gyakorlatokat.

A cirkuszi produkció mókás és lélegzet elállító volt, egész végig féltem, hogy a halálkerékről leesik Ifj. Simet László de hála istennek nagyon gyakorlott és ember feletti készségekkel rendelkező artista. Utolsó sorban pedig, mostanáig sem értem, hogy mehetett a motor végig a drótkötélen anélkül, hogy leestek volna” – osztotta meg élményeit Csekity Bálint kollégánk.

A cirkuszmúzeumi csapat meglepetéssel is szolgált ifj. Simet Lászlónak. Légtornász produkciója után közösen nyújtottuk át az „Átmentem projektről”, a Fővárosi Nagycirkusz által szervezett 2023. április 15-i Dunán való átkelés kötéltáncos hőséről megjelent újságcikkekből Csekity Bálint által készített sajtóalbumot. Ifj. Simet László cserébe izgalmas kulisszatitkokat, technikai részletetek osztott meg velünk a drótszámokról, és elmesélte néhány veszélyes produkciójának történetét is.

A családias, közvetlen hangulat az egész parkra jellemző. Tágas a tér, de mégis gyerekekkel, idősekkel is körbejárható és több kerekesszékes látogatót is felfedeztünk. A park gazdái egységes arculatot adnak a parknak és valóban afrikai hangulatot teremtenek. Sok szép látványelem is van: állatszobrok, régi cirkuszi gitterek, a fák közt dínós jelenetek. A park területén dzsipekkel és kvadokkal közlekednek a dolgozók. A munkából a gyerekek is kiveszik részüket: hol a porondon, hol az állatok körül tűnnek fel.

A látogatást óriáskerekezéssel zártuk a naplementében: a gyönyörű, modern „Safari Eye” nagyon jó ötlet, hiszen így a parkot madártávlatból is meg lehet tekinteni. Mindez méltó módon zárta a kalandos napot, amely igazi ajándék volt a cirkuszi tudományos csapat számára.

Mi a teendő, ha finom célzásokat tesz a gyomor? Irány a büfé, ahol az illatok ínyeket csiklandozók” – írta találóan Bécsi Gábor kollégánk.  Házigazdánk, Richter Tibor finom lakomával vendégelt meg minket, amivel mindenkit levett a lábáról, és szafari-parkos ajándékokkal is kedveskedett nekünk.

A safari és élménypark fejlesztés már ebben a fázisban is lenyűgöző és nagyon tanulságos példa a cirkuszi állatokkal való méltó bánásmódra, az állatok jóltartására és a sokféle műfaj és szolgáltatás összhangjára vonatkozóan. A vendégszeretetre és az átélt élményekre sokáig emlékezni fogunk. Köszönjük!

 

Bécsi Gábor adatrögzítő,

Csekity Bálint adatrögzítő,

Csekity Laura könyvtáros,

Farkas Bence tanuló,

Hidvégi Petra adatrögzítő,

Joó Emese főmuzeológus,

Kerülő Tünde kiállítási menedzser,

Körömi Kata egyetemi hallgató,

Szabics Gábor adattáros,

Szonday Szandra muzeológus,

a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Tudományos tára: a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum állandó és időszaki munkatársai