A Szentpétervári Állami Nagycirkusz cirkuszművészeti múzeumának igazgatójával, Olga Shestavinával tartott ma szakmai megbeszélést Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója

A „Without Borders” elnevezésű nemzetközi cirkuszfesztivál a 145 éves Ciniselli Cirkusz, népszerűbb nevén a Fontanka Cirkusz épületében kerül megrendezésre. A rangos esemény jó alkalmat teremtett a múzeumok közötti együttműködés áttekintésére.

Részlet a Szentpétervári Nagycirkusz cirkuszművészeti múzeumának tárlatából

A két intézmény között a kapcsolatfelvétel már évekkel ezelőtt megtörtént, most áttekintették az eddigi szakmai együttműködést, történéseket, a két szervezet aktuális helyzetét. A Szentpétervári Állami Nagycirkusz cirkuszművészeti múzeuma egyike a legrégebbi szakmúzeumoknak a világon. Az 1928-ben Vasilij Andrejev által alapított múzeum napjainkban több, mint 5.000 könyvvel és százezres nagyságrendű muzeális tárggyal rendelkezik. Fekete Péter főigazgató megtudta, hogy a gyűjtemény folyamatos gyarapodása elsősorban a magángyűjtők felajánlásainak és az artistaművészek adakozásainak köszönhetők.

Az orosz artistaművészek és családjaik szívesen ajándékozzák a tárgyaikat szentpétervári cirkuszmúzeumnak, hiszen tudják, hogy az intézményben biztosan megőrzik a cirkuszi relikviákat, örök emléket állítva ezzel a felajánlóiknak.

A megbeszélésen Fekete Péter főigazgató megtekintette a múzeum legújabb kiadványait, köztük az intézmény alapítójának emléket állító, a nyomdából frissen érkezett, eddig még nem publikált kötetet is.A megbeszélésen az eddiginél is szorosabbra fűzték a két intézmény közötti szakmai kapcsolatot.Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója meghívta Budapestre Olga Shestavina múzeumigazgatót a jövő januárban, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál időszaka alatt megrendezésre kerülő nagyszabású múzeumi kiállításra, a Vajdahunyad várában. A Szentpétervári Állami Nagycirkusz cirkuszművészeti múzeumának főigazgatója közölte: örömmel vesz részt a rangos eseményen, ahol további szakmai konferenciákon egyeztetnek a felek a két intézmény közötti lehető legszorosabb együttműködés érdekében.

 

 

 

    Send this to a friend